🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ангел Джалъзов: Наложили сме санкции за 173 хил. лв.

Заместник-председателят на КФН, ръководещ осигурителен надзор, пред "Капитал"

Ангел Джалъзов    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил

Ангел Джалъзов е заместник-председател на Комисията за финансов надзор, отговарящ за осигурителния сектор от средата на 2010 г. Преди това той е заемал ръководни длъжности в консултантските групи Capital Dynamics и Euro-Phoenix Financial Advisors, а по-рано и в българското управляващо дружество на словенската KD Group "КД инвестмънтс". През 2009 г. е кандидат за евродепутат на ГЕРБ.

Какви са рисковете за осигурените, ако пенсионен фонд инвестира значителна част от активите си в свързани със собствениците или управляващите пенсионната компания дружества?

Основният риск при инвестиране в свързани с пенсионноосигурителното дружество лица е да се сключат сделки при неблагоприятни за фонда условия, но благоприятни за свързаното лице. С цел избягване на потенциален конфликт на интереси в процеса на инвестиране на средствата на пенсионните фондове Кодексът за социално осигуряване (КСО) забранява на пенсионноосигурителното дружество (ПОД) да инвестира средствата на управлявания пенсионен фонд в ценни книжа, издадени от дружеството, банката попечител на фонда, инвестиционния посредник или в свързани с тях лица.

Всяко инвестиране на значителна част от активите на пенсионен фонд в група свързани лица поражда т.нар. концентрационен риск и може да доведе до чувствително намаляване на стойността на инвестициите. Неслучайно един от основните принципи при инвестиране на средствата на пенсионните фондове е диверсификацията на техните портфейли.

Как Комисията следи и доказва свързаност между компании и проверяват ли се косвени връзки? Има ли констатирани нарушения на пенсионни фондове, които да инвестират повече от разрешения в КСО дял от активите си в свързани предприятия? Ако има такива - кои са случаите, как са завършили проверките и какво е предприела Комисията за да се отстранят нередностите?

КФН контролира инвестициите на пенсионните фондове чрез ежедневно подаваната от пенсионноосигурителните дружества и банките попечители информация. При всяка нова инвестиция, както и при съмнение за инвестиране в ценни книжа на свързани с ПОД лица, се извършва проверка за наличие на свързаност съгласно разпоредбите на КСО. Освен това Комисията извършва проверки в дружествата, като следи за спазване на законовата забрана за инвестиране в ценни книжа, издадени от ПОД и свързани с него лица, при които се изследват хипотезите, касаещи "свързани лица", регламентирани в §1, ал.2, т.3 от ДР на КСО. Независимо от факта, че доказването на свързаност е изключително трудно, особено когато собствеността преминава през няколко компании и се достига до юридическо лице, регистрирано в офшорна зона, през 2009 и 2010 г. КФН е извършила 133 проверки за свързаност и са установени общо 33 случая на инвестиране в свързани лица, в нарушение на КСО, за които са съставени актове за установяване на административни нарушения и са издадени Наказателни постановления за налагане на глоби и имуществени санкции на обща стойност 173 200 лв. В случаите на констатирани нарушения се посочват срокове за привеждане активите на ФДПО в съответствие със законовите изисквания. Наказателните постановления за налагане на глоби и имуществени санкции се оповестява в електронния регистър ERIK на сайта на КФН.

Има ли нужда от законови промени, които да направят надзора в тази област по-ефективен? Какви?

Практиката показва някои несъвършенства на законовата разпоредба, определяща понятието "свързани лица" и това е напълно обяснимо, тъй като правната среда в страната не е променена от 2003 г., когато тя е създадена и приета. Ето защо при бъдещи промени в кодекса съответните текстове ще бъдат внимателно анализирани. Основната ни задача в това отношение е да положим усилия да уеднаквим използваните понятия във всички нормативни актове, регламентиращи небанковия финансов сектор. Това се отнася с пълна сила и до разглежданото определение за "свързани лица". Дълбоко убеден съм, че такъв подход е необходим и полезен и че промените трябва да се извършат именно в тази посока.

Смятате ли, че е необходимо пенсионните фондове да разкриват по-начесто (а не както сега веднъж годишно) информация за инвестициите си?

Пенсионноосигурителните дружества не разкриват веднъж годишно информацията си за инвестициите си, а всекидневно. По електронен път те подават в КФН данни за всички сключени сделки с активите на управляваните от тях пенсионни фондове през предходния работен ден. В комисията ежедневно постъпват и данни за стойността на целия набор от инвестиционни инструменти, включени в портфейлите на пенсионните фондове, стойността на нетните активи, броят дялове и стойността на един дял на фондовете. Така на практика КФН разполага с актуална и детайлна информация за инвестиционните портфейли на пенсионните фондове, която е необходима за осъществяване на контролните й функции и надзора за спазване на инвестиционните регулации. Тримесечно на своята страница в интернет КФН публикува обобщена информация за структурата на инвестициите на пенсионните фондове. Освен това пенсионноосигурителните дружества към края на всяко тримесечие също публикуват актуалната структура на инвестиционните портфейли, поотделно за всеки управляван от дружеството пенсионен фонд на своята страница.

Като се има предвид че пенсионните фондове по своята същност са консервативни инвеститори и че тяхната инвестиционна стратегия е винаги дългосрочна, нормално е публичното оповестяване на информация за обема и структурата на инвестициите да се извършва един път годишно. Такава е и международната практиката в повечето страни със сходни пенсионни системи.

Интервюто взе Николай Стоянов

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 7

    Заклевам се, че чета тази статия чак сега. А мнението си под статията за "Сила" и "Съгласие" написах преди 4 часа.

    Нередност?
  • 2
    nogica avatar :-|
    nogica
    • + 6

    те инвестирали 20 млн.,а глобата 173хил,не сме такива идиоти джалъзов то рушветите където сте взели са по големи от глобите

    Нередност?
  • 3
    kamendc avatar :-|
    Камен
    • + 5

    ами да напишат в закона, че са забранени инвестиции в свързани дружества И в дружества с неясна крайна собственост (офшорки).
    нищо против офшорките нямам, те си имат бизнес функция, но са форма за частен бизнес, а не за публични дружества. на публичното дружество във всеки един момент можеш да му отваряш отчетите и да гледаш кой го притежава. обикновено не го притежава никое определено лице, а "публиката". някой фонд има 5%, друг 3%, и редица частни дребни инвеститори имат по 0.001%.

    Нередност?
  • 4
    roumen_galabinov avatar :-|
    Румен Гълъбинов
    • + 2

    Нарасналата продължителност на живота в Европа доведе до увеличение на времето, в което хората са пенсионери. Българските пенсионери са със средна продължителност на пенсионния период от 14 години. За съжаление в България бъдещото увеличение на пенсионния период не е прогнозирано правилно в бъдещото нарастване на пенсиите. Това ще доведе в следващите години до драматични социално-икономически последици, както за държавния бюджет, така и за пенсионните дружества и управляваните от тях пенсионни фондове.

    Нередност?
  • 5
    alexandertodorov avatar :-|
    Alexander Todorov

    Кой изпълнява функцията на сервитьорка на принудителните задължителни „частни пенсионни фондове“?
    http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/12/09/waitress-of-mega-fack-private-funds/

    Нередност?
Нов коментар