🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цветелина Бориславова: БАКБ ще бъде бутикова банка

"Искам България да има своята "зелена банка"
"Искам България да има своята "зелена банка"
"Искам България да има своята "зелена банка"    ©  Надежда Чипева
"Искам България да има своята "зелена банка"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Защо решихте да се завърнете в банковия бизнес?

Винаги съм казвала, че за мен банкерството не е професия, а призвание. Така е с всяка една професия, в която човек се чувства щастлив и удовлетворен. Независимо, че излязох от СИБанк, продължих да се занимавам с финансови услуги.

Защо точно тази банка избрахте? За нея се знае, че има доста проблемни кредити?

Бих казала, че в ситуация на световна икономическа криза всички банки имат проблеми с такива кредити. Не смятам, че това е голям проблем, по-скоро го приемам като предизвикателство в случая. И мисля, че при едно добро управление, може да се излезе успешно от ситуацията.

Разкажете как се развиха събитията около сделката?

Събитията се развиха динамично. CSIF се включи съвсем на края на преговорите. Знаех, че Allied Irish Bank си продава техния дял, още преди половин година, когато те го обявиха. В началото не проявих интерес по съвсем други причини. Впоследствие обаче имаше индикации, че продължава процедурата и реших да се включа, защото се появиха нови възможности, които смятам, че мога да реализирам през една банкова институция. Сформирахме екип от експерти за много кратко време и направихме дю дилиджънс за 10 дни. Взех решение, че може да участваме с фонда CSIF. Имаме достатъчно собствен капитал, активи и свободни средства. Прецених, че може да дадем необходимата финансова подкрепа и експертиза, за да може да се преструктурират някои от проблемните кредити и да се добавят нови дейности, с които да се започне начисто и банката да се развие в нови сегменти.

Защо избраха вас пред другите оферти?

Предполагам, защото сме дали най-добрата оферта.

Колко бяха общо кандидатите?

Преговорите се водеха директно между Allied Irish Bank и съответните кандидати, не мога да бъда сигурна колко точно оферти е имало. Нямаше посредническа компания, която да обявява това. Мисля, че не по-малко от 4-5 кандидата е имало на последната фаза и ние бяхме един от тях.

Какви са параметрите на сделката?

Параметрите са достатъчно изгодни за всички страни, но имам ангажимент към продавача да не съобщавам финансовите параметри, докато не излезе разрешението от БНБ и КЗК.

Не е тайна, че Allied Irish Bank има 25 млн. евро на депозит в банката. Цената обвързана ли е с изтеглянето на тази сума?

Да, обвързана е. Това е абсолютно логично.

Имате ли ангажимент за наливане на свежи пари на мястото на този депозит и в какъв размер?

По принцип всяка една финансова институция в условия на криза има необходимост от някаква stand by финансова подкрепа. Така че, естествено е да бъде осигурена, независимо дали я има записана или не в нашето споразумение. Такъв standby финансов ресурс ще бъде осигурен.

Какви други ангажименти поехте - за вдигане на капитала и с колко?

Ако е необходимо да се вдигне капитала, той ще бъде увеличен без колебания. Всичко необходимо като препоръки от централната банка ще бъде изпълнено.

Предстои голям падеж на облигации в края на юни - 35 млн. евро. Гарантирате ли, че банката ще се справи  с изплащането им?

Убедена съм.

Само 49.9% ли придобивате? Говореше се, че предложението към кандидатите е за още 1-2%, тоест общо към 51%, което дава пълен контрол на новия собственик?

В момента фонда придобива 49.99%, което е точният дял на Allied Irish Bank.

Ще се опитате ли да увеличите този дял впоследствие?

Нека оставим този въпрос за следващо интервю.

Как смятате да развивате банката?

Освен че ще бъде преструктурирана, за да може да се изчистят част от лошите кредити и да се подходи много задълбочено по останалите, ще вкараме и някои нови дейности. Определено това ще е бутикова банка, специализирана в запълването на нови пазарни ниши. Може да звучи странно, но има такива. Аз отдавна прокламирам за развитие на "зелена икономика" - не само алтернативни енергийни източници, но и много други неща, като екологични проекти, енергоспестяване, инфраструктура и съвършено ново отношение във всички области на икономиката, свързано с опазване на околната среда. Това са приоритети на света и аз мисля, че е важно и в България да има "зелена банка".

Другата насока, в която ще се развива БАКБ е по отношение на иновациите - ще се опитаме да внедрим едно висококачествено електронно банкиране, което ще компенсира отсъствието на голяма клонова мрежа. Не искаме да правим голяма клонова мрежа. Не е необходимо БАКБ да се превръща в универсална банка, а по-скоро да се специализира в определени сегменти. Интересуваме се и от структурирането на финансиране на големи международни проекти.

Как точно смятате да преструктурирате лошите кредити на БАКБ?

Има стандартни подходи в такива случаи. Вече има създадени дружества със специално предназначение (SPV), които да се справят с проблемните активи и да се менажират по друг начин. Ние имаме опит и от СИБанк, защото и там имаше такиваактиви . Те се продадоха. Това внесе много свеж капитал в банката и тя съумя за две години да влезе в първа група (на най-големите банки - бел.ред.).

Какъв положителен ефект очаквате от това преструктуриране?

Много трудно може да се каже, защото е криза. Никой не може да прогнозира точно кога ще приключи тя. Имотният балон все още продължава да тежи на банките по света. Много ще зависи накъде ще тръгнат нещата, но аз гледам по-оптимистично, защото цените на имотите в България са много по-ниски от средните цени в Европа. Дори и в най-агресивните времена пак бяха по-ниски, а България е член на ЕС. Това е един плюс за нас - че са доста подценени имотите. Това би помогнало да се продадат такива активи по-лесно при интерес на чуждестранни инвеститори.

Имате ли споразумение с другия голям акционер - американския фонд Грамърси за съвместно управление?

Нямаме писмено споразумение, но водим разговори. Срещала съм се няколко пъти с тях, представила съм им моята визия за развитието на банката. Има различни варианти за взаимодействие, но в момента не мога да кажа нищо повече.

Не е тайна, че "Грамърси" също иска да продава техния дял от 30%...

Да, така е, но имаше различни варианти. Знам от тях, че както имаше вариант да продават, така и да купят дела на Allied Irish Bank. Към този момент все още нямам окончателно тяхно становище. Надявам се скоро да има такова, защото е в интерес на банката те да вземат решение какво искат. И в съответствие с това да стигнем до някакво споразумение с тях.

Вие готова ли сте да купите техния дял?

Аз съм готова да го купя, но разбира се не на всяка цена.

Останалия ви бизнес ще претърпи ли промени, заради тази сделка? Ще се откажите ли от някои проекти?

Не възнамерявам да се отказвам от проекти. Разбира се, че ще е по-трудно, защото аз ще отделям повече време на банката.

Вашата длъжност каква ще е?

Председател на надзорния съвет.

С какъв екип ще я управлявате?

При всички случаи сегашният екип ще остане. Служителите на банката са 160 души. Като се има предвид, че са привлекли активи за над 740 млн. лева, мисля, че се справят успешно. С оглед на това, че ще се добавят нови дейности, ще има и нови хора, но не много.

Кой ще е главен изпълнителен директор?

Нямаме окончателно решение.

Ще преместите ли централата на банката в сградата на ул. "Славянска", където сега е СИБанк?

Има такава вероятност. Логично би било. СИБанк планира да се мести в друга сграда на бул. "Цар Борис III" ("Граве бизнес център" - бел.ред.). Те отдавна търсиха офис с по-голяма площ, за да могат да се съберат след време с ДЗИ, защото имат общо ръководство.

Какво остава до финализирането на сделката?

Остава да се вземат разрешенията от "Банков надзор" и КЗК. До петък ще сме подали всички документи.

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    meanmoonshiner avatar :-P
    meanmoonshiner
    • - 31
    • + 22

    Много ми е симпатична тази дама.

    Нередност?
  • 2
    xon2003 avatar :-|
    Starsky
    • - 6
    • + 40

    До коментар [#1] от "meanmoonshiner":

    Това по хищническата усмивка на тази снимка ли го преценихте?

    Нередност?
  • 3
    nraychinov avatar :-|
    nraychinov
    • - 13
    • + 16

    умна и доста образована жена, но нещата не свършват тук.. за съжаление..!;-)) Дано свърши добра работа с тази позатънала банка!

    Нередност?
  • 4
    cneakep avatar :-P
    Спеакер
    • - 1
    • + 29

    До коментар [#2] от "Starsky":

    Сигурно по игриво падналия кичур.

    Нередност?
  • 5
    greda avatar :-|
    вземи тая греда
    • - 2
    • + 31

    Имате ли ангажимент за наливане на свежи пари на мястото на този депозит и в какъв размер?

    Май ще махат сибанк от рпу-тата и ще сложат бакб

    Нередност?
  • 6
    npocmaka avatar :-?
  • 7
    aha avatar :-P
    aha
    • - 2
    • + 11

    Хубаво че има и малко по-умни от червените капиталисти, иначе както са хванали цялата българск икономика за гърлото.... можеше и да е много по-зле. Тази банка е леко токсична, но сега като пуснат половината държавни плащания през нея и :) ще глътне малко въздух. Интервю с тази дама, което не започва с първия милион, е леко безинтересно иначе.

    Нередност?
  • 9
    xari51 avatar :-P
    христов христо николов
    • - 7
    • + 2

    Трябва повече хора като г-ца Бориславова да инвестират в България и да мислят позитивно и отговорно. А това че управлява такива големи капитали прави още по-отговорна и социално значима нейната мисия...

    Нередност?
  • 10
    miro_bg avatar :-P
    Miro M
    • - 5
    • + 3

    компетентно звучи момичето какво я дъвчете всички

    Нередност?
Нов коментар