🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-мразената банка

Нов съдебен иск за 10.5 млрд. долара може да срине Bank of America

Подценяването на риска при ипотечните заеми е проблем не само за кредитополучателите
Подценяването на риска при ипотечните заеми е проблем не само за кредитополучателите
Подценяването на риска при ипотечните заеми е проблем не само за кредитополучателите    ©  Reuters
Подценяването на риска при ипотечните заеми е проблем не само за кредитополучателите    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Готови сме да се обзаложим, че в офиса на главния изпълнителен директор на Bank of America Брайън Мойнихан има две мишени за дартс...", написа преди десетина дни американският блог The Consumerist в материал под наслов "Преследвани от миналото". Според авторите на статията на едната от тях има снимка на Анджело Мозило – бивш ръководител на ипотечното дружество Countrywide, което беше придобито от Bank of America през 2008 г. и което "раздаде неизброими заеми на хора, за които знаеше, че никога не биха могли да ги изплатят". От втората мишена пък самодоволно се усмихва предшественикът на самия Мойнихан начело на Bank of America Кен Люис, когото авторите описват като "достатъчно глупав, за да реши, че си струва да купи Countrywide" – решение, което по думите им продължава да преследва най-голямата американска банка и до днес.

Дори и да загубят баса, авторите от The Consumerist са прави, че Мойнихан има пълно основание да си окачи подобни мишени на стените. През последните месеци става все по-ясно, че покупката на Countrywide, а и на инвестиционната банка Merrill Lynch (също през 2008 г.) е била огромна грешка, която тепърва ще струва скъпо на BofA. Само до момента банката вече е обявила, че ще плати над 20 млрд. долара на клиенти на Countrywide, на които дружеството е продавало ипотеки на хора с ниски доходи, структурирани в привидно нискорискови продукти с висок рейтинг. Сред институциите, с които банката вече е постигнала извънсъдебни споразумения, са инвеститори като Goldman Sachs, PIMCO, Blackrock, ING, клонът на Федералния резерв в Ню Йорк и др.

Най-новият член на групата на засегнатите, търсещи обезщетение, е национализираният в разгара на кризата американски застрахователен гигант AIG. През седмицата компанията повдигна съдебен иск срещу BofA и дъщерните й дружества Countrywide и Merrill Lynch, с който претендира обезщетение в размер на 10.5 млрд. долара отново заради подобни "масивна измама" с подобни надценени ипотечни деривати. Според изложението на AIG от банката са преувеличили качеството на инвестиционните продукти, обвързани с ипотеки, на обща стойност 28 млрд. долара, които застрахователната компания е закупила през 2008 г., преди сътресенията на финансовите пазари.

"Измамата на Bank of America нанесе на AIG щети за милиарди долари и завеждаме това дело, за да защитим AIG и интересите на данъкоплатците", заяви говорителят на застрахователната компания Марк Хер. "Това не е първото дело, повдигнато от AIG срещу контрагенти, които са се опитали да се облагодетелстват за наша сметка, и очакваме, че няма да е и последното", допълва той, цитиран от агенция Bloomberg.

Стъпката на AIG не е неочаквана. От една страна, поради факта, че застрахователната компания не е първата, потърсила обезщетение от Bank of America. Преди месец след постигнато извънсъдебно споразумение банката обяви, че ще изплати рекордната сума от 8.5 млрд. долара на група от около 20 институционални инвеститора заради загуби, които са понесли от купуването на надценени продукти на Countrywide. Още тогава анализаторите прогнозираха, че скоро и други институции ще последват този ход. Между другото по линия на покупката на инвестиционната банка Merrill Lynch също не са изключени евентуални съдебни искове. По оценка на американската рейтингова компания Institutional Risk Analytics става въпрос за потенциални искове за около 11 млрд. долара.

Втората причина, която обяснява действията на AIG, се крие във факта, че самата застрахователна компания е в процес на връщане на получената от американското правителство помощ в размер на над 180 млрд. долара, след като отчете огромни загуби именно заради застраховането на кредитни продукти. През май 2011 г. правителството започна постепенно да продава придобитите по линия на спасителния план 92% от капитала на компанията, като намали дела си до 77%.

Междувременно, от разсекретения в хода на производството имейл архив на Countrywide е видно, че ръководителите на дружеството са били наясно с факта, че предоставят заеми на клиенти, които няма да са в състояние да ги погасят, както и че дават погрешна представа за нивото на риск при продажбата на тези ипотеки на други компании.

"Преди краха на компанията главният изпълнителен директор и съосновател на Countrywide Анджело Мозило пише в мейли до колеги на ръководни позиции, че има притеснения, че ипотечните продукти на компанията са "токсични", "отровни" и "най-опасните... съществували някога", и също че, продавайки ги, компанията ще се изправи пред "катастрофа". Въпреки това Countrywide са продали такива продукти на стойност милиарди долари", пише Computerworld UK.

От BofA очаквано отхвърлят "твърденията и обвиненията" и изтъкват, че AIG е достатъчно информиран и опитен инвеститор и "загубите му могат да се припишат единствено на собствените му невъздържаност и грешки". "AIG безразсъдно търсеше високи маржове и печалби на всички пазари на ипотечни и структурирани финансови продукти", коментира говорителят на банката Лорънс ди Рита.

След оповестяването на новината за заведеното дело акциите на BofA на борсата в Ню Йорк се сринаха до тригодишен минимум. В понеделник книжата на банката загубиха 23%. Това се оказа и най-голямата загуба сред компаниите от S&P 500, които дружно поеха надолу заради паниката, обзела финансовите пазари, след понижаването на първокласния рейтинг на САЩ в петък и страховете от задълбочаване на дълговата криза в Европа.

Преди месец пък банката очаквано отчете рекордна в историята си тримесечна загуба именно заради плащанията по договорени обезпечения на институционални инвеститори за сделки с лоши ипотеки. Отчетеният отрицателен резултат за второто тримесечие беше в размер на 8.83 млрд. долара. Финансовите облаци над институцията се допълват и от необходимостта за подобряване на капиталовите й позиции, така че да се покрият изискванията на новите базелски стандарти. Според новите правила в периода 2013 - 2019 г. банката ще трябва да достигне 9.5% съотношение между капитала и рисково претеглените активи. По оценки на анализатори, за да постигне тази цел, финансовата институция ще трябва да набере около 50 млрд. долара.

В търсене на допълнителни средства от банката вече обявиха, че обмислят продажбата на част от дела си в China Construction Bank Corp. Американската институция притежава около 10% от акциите на китайската банка, които се оценяват на около 17 млрд. долара. През седмицата, позовавайки се на трима източници, запознати с темата, агенция Reuters съобщи, че BofA вече е провела предварителни разговори с главните инвестиционни фондове на Кувейт и Катар за евентуална продажба на част от акциите. Според цитираните източници преговори за дела в китайската банка се водят и с други инвеститори.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар