Bank of America завърши 2011 г. с печалба от 1.4 млрд. долара

Финансовата институция свива кредитния си портфейл и продава активи в опит за заздравяване на капиталовата си база

Подобно на други големи финансови институции, Bank of America също отчита свиване в приходите от инвестиционно банкиране, както и в тези от продажби и търговска дейност.
Подобно на други големи финансови институции, Bank of America също отчита свиване в приходите от инвестиционно банкиране, както и в тези от продажби и търговска дейност.
Подобно на други големи финансови институции, Bank of America също отчита свиване в приходите от инвестиционно банкиране, както и в тези от продажби и търговска дейност.    ©  Reuters
Подобно на други големи финансови институции, Bank of America също отчита свиване в приходите от инвестиционно банкиране, както и в тези от продажби и търговска дейност.    ©  Reuters

Bank of America отчете печалба към края на миналата година, след като приключи 2010 г. със загуба. Към края на годината положителният финансов резултат е в размер на 1.4 млрд. долара, в сравнение със загуба от 2.2 млрд. долара година по-рано, става ясно от прессъобщение на финансовата институция. Само за четвъртото тримесечие нетната печалба на банката е 2 млрд. долара, спрямо 1.2 млрд. долара нетна загуба за същия период на 2010 г.

За реализирания положителен финансов резултат са допринесли еднократни сделки и по-ниски разходи за лоши кредити, пише Reuters. През последното тримесечие банката продаде активи и финализира обмяна на акции, което подобри капиталовите й позиции, посочва агенцията.

През 2012 г. финансовата институция възнамерява да емитира обикновени акции за 1 млрд. долара, които да бъдат предоставени на някои от служителите й вместо част от годишните им бонуси. Стъпката би заздравила допълнително капиталовата позиция на банката, но същевременно ще разводни акционерната структура и ще стане повод за недоволство сред някои банкери, пише Reuters.

"Bank of America реализира добър напредък по отношение на заздравяването на капиталовата си база", коментира Дерек Пилецки от американската Gator Capital Management пред агенцията. "Това е продължаващ процес и съкращаването на разходите няма да спре дотук. Те трябва да емитират акции, за да постигнат заложените капиталови цели, но разводняването не е особено приятно", допълва той.

За реализираната печалба преди данъци допринася продажбата на част от дела на финансовата институция в China Construction Bank за 5.3 млрд. долара, както и приходите от замяна на привилегировани акции и продажба на дългови ценни книжа, посочва Reuters. Заделените провизии срещу загуби от необслужвани кредити през четвъртото тримесечие са в размер на 2.9 млрд. долара, в сравнение с 5.1 млрд. долара преди година.

Bank of America, която прави опити за намаляване на рисковите си активи, съобщи, че за последното тримесечие общият й кредитен портфейл е намалял от 932 до 926 млрд. долара. В корпоративното банкиране е отчетен годишен ръст на отпуснатите кредити и лизингово финансиране с 29% до 107.5 млрд. долара, като увеличението е както в САЩ, така и при международните търговски заеми, допълва агенцията.

Подобно на други големи финансови институции, Bank of America също отчита свиване в приходите от инвестиционно банкиране, както и в тези от продажби и търговска дейност. Приходите от продажби и търговия се увеличават до 1.9 млрд. долара спрямо отчетените през третото тримесечие 1.1 млрд. долара, но остават по-ниски от реализираните година по-рано 2.4 млрд. долара. В сегмента на инвестиционното банкиране приходите от такси са в размер на 1 млрд. долара, спрямо 1.6 млрд. долара преди година, пише Reuters.

Все още няма коментари
Нов коментар