Банките вдигат такси заради свитото кредитиране

Промени има при няколко институции. Очакванията са тенденцията да продължи.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Свитото кредитиране кара банките да повишават таксите си, за да компенсират донякъде свитите постъпления от лихви. Засега този процес е доста плавен, но за последната година делът на приходите от комисиони в общите расте. Последните месеци няколко банки въведоха или вдигнаха такси - за теглене от банкомат, преводи, теглене и внасяне на пари на каса и по сметки, се вижда от тарифите на някои банки.

Освен това банкери прогнозират, че таксите и комисионите ще растат, тъй като и разходите на банките нарастват, а очакванията са за свито кредитиране и догодина. Този процес обаче тече в целия свят. По-високите такси може да се елиминират чрез онлайн банкиране, което е по-евтино от обслужването в банков офис и за клиента. То обаче все още е достъпно за много малък брой от потребителите в България.

Up

От няколко банки потвърдиха пред "Капитал Daily" за протичането на плавен процес на повишение в таксите и комисионите по различни банкови услуги и продукти. В общия случай от повишенията са изключени таксите, свързани с обслужването на кредити. Основните увеличения са при разплащания, касово обслужване, транзакции с банкови карти. Тенденцията на нарастване е бавна и без проява на масово участие, както това се случи през 2009 г.

Тогава с няколко вълни бяха увеличени както такси по кредити, така и по други услуги. В началото на кризата промените при тях бяха по-скоро съпътстващи - с увеличение на лихви се повишаваха и такси по кредити за разглеждане на документи или за управление на заема например, променена беше периодичността на плащане на някои такси, което ги направи по-високи в крайна сметка. През лятото на 2009 г. имаше и едно повишение на такси за теглене на банкомати и въвеждане на такси за плащане на ПОС терминал с банкови карти, като след това покачването на някои от тях продължи.

Сега обаче повишението на такси и комисиони по кредити не е честа практика, тъй като и без това търсенето е ограничено. Една висока такса допълнително би отблъснала и без това малкото клиенти на банките. Явлението е в обратна посока - освобождаване или намаление на съпътстващи такси по жилищни и потребителски заеми за определен промоционален период.

Къде, какво и колко

От обявление на интернет страниците им става ясно, че от началото на февруари догодина Първа инвестиционна банка въвежда 10 ст. такса за теглене с дебитна карта от банкомат на ПИБ. В момента това е безплатно. Важи и за национални, и за международни дебитни карти, издадени от банката. В същото време банката е премахнала от този месец таксата за предсрочно погасяване за кредит "Жилище в сегашно време" (независимо от сумата), която е била 3%. В момента този продукт е в промоционална кампания. От 10 декември Пощенска банка добавя нова месечна такса за обслужване на разплащателна сметка по потребителски кредити, обезпечени с ипотека и жилищни кредити. Размерът й е 1.50 лв.

От 1 октомври Банка Пиреос взима комисиони за теглене на каса за всички съществуващи спестовни сметки "Пиреос феърплей" на физически лица. Според тарифата на банката тя е 0.2% (за левове) и 0.3% (за евро) или максимум 800 лв. с писмена заявка за суми над 2000 лв. или над 3000 евро. Ако не е заявено предварително комисионата е съответно 0.4% и 0.6% върху сумата. От банката обясниха, че стъпката е с цел уеднаквяване на условията за теглене на пари в брой по всички сметки. Увеличение на таксите при транзакции с карти направи през лятото МКБ Юнионбанк.

През изминалите два-три месеца част от банките са обновили тарифите си за таксите и комисионите, но промените не са ясни, тъй като не всички банки поддържат архив на отменените тарифи за сравнение, а други не публикуват обявление за предстоящи промени на сайтовете си. Не е задължително обаче във всеки случай влизането в сила на нова тарифа да е заради увеличение на такси. Това обикновено е най-честият случай, но се прави и при включване на нов продукт в портфолиото на банката.

По-висок дял

Според данните на БНБ за една година делът на приходите от такси и комисиони в общите приходи на банковата система е нараснал с 0.60 процентни пункта. В края на октомври той беше 14.65%, а година по-рано е бил 14.05%. За една година нарастването им е с малко над 30 млн. лв. до 720.2 млн. лв. В добрите години нарастването на нелихвените приходи е далеч над сегашните обеми - например през 2008 г. спрямо предходната увеличението на дохода от такси и комисиони е било със 118.6 млн. лв.

В условията на криза фирмите свиват дейността си, което включва и намаляване на оборотите им и на банковите им транзакции, което се вижда в неколкократно по-ниското увеличение на доходите от такси и комисиони. За разлика от тях през последните две години приходите от лихви на банките се свиват, което е резонно на фона на ограниченото кредитиране, свитите обеми новоотпуснати заеми и растящия обем просрочия и необслужвани кредити.

19 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dr_t avatar :-|
    dr_t
    • - 4
    • + 25

    Крайно време е банките да намалят още лихвите по кредитите, таксите и комисионните. По този начин ще подпомогнат и без това бедното българско население и не толкова добрата ни икономика.

    Нередност?
  • 2
    dimhristov avatar :-|
    dreamer
    • + 44

    По таксите ще ги познаете.

    Нередност?
  • 3
    gospodin avatar :-|
    Г-н D
    • + 47

    А защо държавата не се замисли за поне десетината платежни нареждания, с които всеки месец всяка фирма привежда пари по параграфите на ДОО,ЗО,ЗОДФЛ,КД, ЗДДС? Това спокойно може да става с 2-3 превода и да се спестят на фирмите доста пари за такси на банките.

    Нередност?
  • 4
    borabora54 avatar :-P
    borabora54
    • + 36

    Как ще се замисли държавата? Че нали нашенските банки и държавата ни от туй живеят - от такси и входни билетчета... Дянков като казва, че ще има ръст - превеждайте си, че ще има ръст на лихвите, таксите и входните билетчета.... Разходите на банките нараствали... Ами ще нарастват - с тези лъскави офиси, на всеки пет метра! ... По едно нещо може София да се състезава с Париж! Че има повече молове, бензиностанции, хипермаршета и банкови офиси!

    Нередност?
  • 5
    a.nice avatar :-|
    Надежда
    • - 1
    • + 20

    А защо не си намалят заплатите и бонусите, както би станало във всяка една частна фирма? Сега ще вдигнат и лихвите, и този рекет се осъществява с помощта на държавата.

    Нередност?
  • 6
    gost22 avatar :-P
    gost22
    • - 1
    • + 20

    "Сухото" в портфейла ми, все още е без такса. Бурканбанк също няма такси по влоговете, преводите и тегленето.
    :)

    Нередност?
  • 7
    raimond avatar :-|
    Meister Eckhart
    • - 2
    • + 12


    Крайно време е за една национална кампания за интернетбанкиране.
    Много хора нямат представа какво удобство е това и колко е изгодно.

    Нередност?
  • 8
    dow_jones avatar :-P
    dow_jones
    • + 19

    При 10-11% лихва ГПР от 20-21% си е живо лихварство, както и да го гледаме или наричаме... ;)

    Нередност?
  • 9
    ipay avatar :-@
    Alexander Ivanov
    • + 13

    Това е сбъркана икономическа логика - банковите приходи от лихви намалявали, затова се вдигали таксите. Напротив, таксите трябва да падат, тъй като Европейската Директива за платежните услуги увеличава конкуренцията в сектора.

    Затова и логично при по-конкурентен пазар е да се появяват платежни карти с все по-ниски такси, а не обратното. И това е факт, а родните банки са отново неадекватни: www.ipay.bg

    Нередност?
  • 10
    daria_vip avatar :-(
    daria_vip
    • - 1
    • + 4

    Не е ли саморазрушителна логиката да си вдигаш таксите за да дойдат клиентите ти когато ТЕ -клиентите ти
    Именно заради недостъпността на кредита не са в банките на първо място .Да бориш свитото кредитиране свито от страх с наливане на още повече страх е масло в огъня и няма да привлече никой но пък ще доведе до катастрофа и разместване в банковите среди л
    Доста Банкери щепреквалифицират в маникюристи и така трябва да е в капиталивъм ми се струва
    Да плашиш клиента редовно
    веднъж втори път в капитализъм се възнаграждава с нулев бизнеси неплатежоспособност
    Предвид че бг банките открай време са били неплатежоспособни това е никакъв проблем за тях и явно им е угодно така ,

    Нередност?
Нов коментар