🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инвестиционните грешки, които да избегнем през 2012-а

"Ройтерс" дава 4 съвета как по-умно да управляваме спестяванията си

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Докато професионалните инвеститори очакват със свит стомах 2012-а, вие все още можете така да организирате портфейла си, че да гарантирате нискорисков ръст на доходността. Агенция "Ройтерс" съветва кои инвестиционни грешки от 2011-а може да бъдат избегнати догодина.

1. Не стойте далеч от пазара

Наистина, пазарът тази година полудя на няколко пъти и нерационалността стигна до степен, сравнима с продажбата на снежни топки на ескимоси. Тези, които осребриха своите инвестиции и се оттеглиха от пазара, считайки, че знаят кога пак да се върнат, обаче пропуснаха не по-малко възможности да насочат своите пари в изгодни начинания.

Като пример медията изтъква ютилити сектора и селективният портфейл от компании в бранша (exchange traded fund) The Select Sector Utilities SPDR ETF, който е осигурил 16% възвращаемост от началото на годината до 7 декември. Авторите изрично подчертават, че не препоръчват тази инвестиция за догодина, но я дават като пример как с добра диверсификация може да се правят пари и при спадащ пазар.

2. Не пренебрегвайте инфлацията

Докато официалната статистика показва, че в САЩ годишната инфлация е около 3%, измерена чрез индекса на потребителските цени, стандартните планове за здравно осигуряване са поскъпнали с 9%.

Освен, че разходите за здравеопазване растат три пъти по-бързо от инфлацията, те изпреварват четирикратно и увеличението на заплатите в сравнение с миналата година (данните са за САЩ - бел.ред.). За това всички сметки трябва да се правят по възможност спрямо личната инфлация на всеки инвеститор. Този път "Ройтерс" директно препоръчват индексирани държавни облигации, при които доходността се индексира с годишния ръст на разходите за живот.

3. Не инвестирайте без да си изясните каква е целта ви

Ако постоянно сте вторачени в котировките и заглавията на специализираните медии, може да забравите най-важното, а то е вашата собствена цел и стратегия.

Да формулирате инвестиционната си политика означава на едно място да посочите каква е вашата склонност към риск, дял на инструментите с различна степен на риск във вашия портфейл и т.н.

Според вашите средносрочни и дългосрочни цели има и различни стратегии за постигането им.

Ако например искате да се пенсионирате на 60 години, или да осигурите добро образование на децата ви, още след 15 години вие ще трябва да изберете различна инвестиционна стратегия, която съответства на вашия доход и спестяванията, които можете да отделяте за нея. И не се отклонявайте от това, което първоначално сте набелязали, освен ако не настъпят фундаментални промени в пазара или вашите лични планове.

4. Не купувайте и продавайте панически

Разпродадохте ли златото, което бяхте купили, след лекото му понижение това лято и преди да поскъпне с нови 20 на сто? А облигациите ви, издадени от европейските държави след несигурността, настъпила през октомври още ли са във вашия портфейл?

Много по-смислено щеше да е, ако си бяхте подредили плановете така, че да отговарят на вашата сконност да рискувате, на възрастта и плановете за пенсиониране.

Ако искате да опазите спестяванията си, може би трябва да се насочите към облигации, които ще държите до падеж, без да се впечатлявате от колебливите им котировки.

Ако търсите добра доходност, може би е добре да потърсите акции, за които се знае, че ще бъде платен дивидент и с парите, които получите, да инвестирате в още акции с фиксиран дивидент.

Ако се притеснявате, че и догодина класическите пазари в Ню Йорк и Западна Европа ще ви разочароват, помисляли ли сте за Китай и целия останал развиващ се свят.

Днес несигурността и волатилността са повече правило, отколкото изключение. За това всяка стратегия, която не лежи на предварителен план и се базира на произволни действия, следвайки котировките, е обречена на провал.

Днес вие сте в конкуренция с компютърни програми, които извършват сделки в рамките на милисекунда след оповестяването на новина за дадена компания, или котировките й. За това много по-важно е не да преследвате момента, а да си изградите познание върху пазара и ясна идея колко сте готови да загубите.

Идва Нова Година и тя може да е добро начало. Но, за да бъде добър и краят, сега трябва да си отговорите дали не се предоверявате на някоя компания или сектор, дали имате адекватна защита на вашата инвестиция и да запълните пропуските.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bta avatar :-|
    bta
    • + 5

    Добре казано ,но трудно предвидимо.

    Нередност?
  • 2
    cheta avatar :-|
    cheta
    • - 1

    Трудно предвидимо, но самото упражнение си струва - когато целта е ясна ти мобилизираш необходомите ресурси. Доколкото е възможно, но това мобилизира.

    Нередност?
  • 3
    ariman_info avatar :-?
    Ariman
    • + 5

    5. Не инвестирайте в нещо което не разбирате, само защото е модерно.

    Нередност?
  • 4
    nedyalkodonev avatar :-|
    nedyalkodonev
    • + 4

    Ройтерс са изгубили 5 милиарда от стойността си.

    Нередност?
Нов коментар