🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новата нормалност на Уолстрийт

Икономическата криза и по-строгите регулации за финансовия сектор превръщат свитите печалби от временно явление в обичайна гледка

Компаниите от Уолстрийт ще трябва да се изправят срещу множество въпросителни, след като играчи като Goldman Sachs и Morgan Stanley отчетоха слаби резултати за миналата година. Дали спадът е временно явление или повече няма да наблюдаваме големи печалби, пита в анализ по темата New York Times.

Мнозина на Уолстрийт очакваха през 2011 г. инвестиционните банки да покажат, че все още могат да реализират значителни печалби дори в условията на по-сериозната финансова среда, последвала кризата от 2008 г. Вместо това печалбата на Goldman Sachs се сви с 67% през изминалата година, инвестиционната дейност на Bank of America, включително с резултатите на Merrill Lynch, отчете 53% спад на нетните приходи, а печалбата на Morgan Stanley намаля с 42%, посочва изданието.

Някои от факторите, оказали негативно влияние върху финансовите резултати през 2011 г., може и да бъдат преодолени – например дълговата криза в Европа и мудността на американската икономика. Бъдещето пред Уолстрийт обаче предвещава постоянен натиск върху печалбите, особено с оглед на по-строгите регулации с цел повишаване на сигурността на финансовия сектор. Сред тях са например лимитите за сумите, които компаниите могат да заемат и залагат на пазарите. А това ограничаване на инвестициите със заемни средства (т.нар. leverage) променя играта, при това вероятно завинаги, изтъква NY Times.

"Както и да го гледате, утрешната Goldman Sachs няма да е онази, която излезе на борсата през 1999 г., нито онази, която достигна върха на дейността си през 2006 г.", казва Брад Хинц, анализатор от Sanford C. Bernstein & Company.

Свиването на печалбите 

Спадът на печалбите под заложените цели означава, че мениджърите ще трябва да предприемат сериозно съкращаване на разходите, за да предотвратят още по-големия срив на финансовите резултати и да се справят с трудните условия за бизнес. "Това е един от ключовите въпроси, който е и особено труден за разрешаване", коментира пред изданието главният изпълнителен директор на Goldman Sachs Дейвид Виниар.

Работещите на Уолстрийт вече усещат натиска върху бонусите си. През 2011 г. Goldman Sachs например ще задели 12.22 млрд. долара за компенсации и бонуси за своите над 33 хиляди служители или по около 367 хил. долара средно на човек. За сравнение, през 2006 г. компанията изплати общо 16.46 млрд. долара, припомня NY Times. В Morgan Stanley, която отчете загуби за четвъртото тримесечие на 2011 г., беше въведен таван на бонусите от 125 хил. долара на човек.

На Уолстрийт много неща зависят от възвращаемостта на капитала (RoE), която успеят да постигнат играчите. Към средата на миналата година при Goldman Sachs показателят беше 20%, макар че оттогава компанията се въздържа от обявяването на цел заради несигурната ситуация. Към края на 2011 г. реалната възвращаемост всъщност е едва 3.7%, в сравнение с 33% през 2006 г. При Morgan Stanley показателят достигна 4% в сравнение с 23.5% през 2006%. Според изчисления на анализатори, цитирани от изданието, ефективната цена, която Goldman плаща за капитала си е между 10 и 15% - с други думи, през 2011 г. банката дори не е покрила стойността на капитала си.

Новите правила на играта

Същевременно, играчите на Уолстрийт вече трябва да оперират в условията на по-строги регулации в сравнение с 2008 г. Едно от първите действия на регулаторите в отговор на кризата беше да накарат банките да подсилят капитала си, да увеличат буферите срещу загуби и да използват по-малко краткосрочни заемни средства за финансиране на бизнеса си. Така, ако към края на 2007 г. срещу активите за 1.05 трлн. долара на Morgan Stanley стоеше капитал в размер на едва 30 млрд. долара, то към края на 2011 г. капиталът вече е 60.5 млрд. долара, а активите са свити до около 750 млрд. долара.

Така, на практика за компаниите е невъзможно да постигнат отново възвращаемостта, която имаха в добрите времена, пише NY Times. При двойно по-високата си капиталова база в момента, Morgan Stanley например ще трябва да удвои печалбите си, при това с по-малко активи, за да се върне към равнищата на възвращаемост от средата на миналото десетилетие.

През 2012 г. пък институциите на Уолстрийт ще трябва да се справят и с нови регулации, при това насочени към дейностите, от които се реализираха най-големите им печалби – например търговията с облигации и с деривати. Според Хинц, ако в момента дадена банка прави 35% маржин на печалбата от търговията си с деривати, то след въвеждането на новите правила процентът може да се свие до около 20%.

Доза оптимизъм 

Все пак, според някои от участниците и анализаторите на пазара, през първата половина на 2011 г. може и да наблюдаваме възраждане на бизнеса със завръщането на инвеститорите на пазара. Подобна беше и ситуацията в началото на 2009 г., когато страховете се поотслабиха, припомня NY Times.

"Може и да очакваме няколко рекордни тримесечия с връщането на голямото търсене", прогнозира Роджър Фрийман, старши анализатор от Barclays Capital. По думите му обаче, приходите може и да не се променят особено, ако новите регулации стегнат хватката твърде силно.

Изказването от миналата седмица на главния изпълнителен директор на JPMorgan Chase звучеше по-оптимистично, припомня изданието. "Когато нещата се оправят, числата могат отново да тръгнат нагоре", коментира той.

Според главния финансов директор на Bank of America Брус Томпсън, продължаващото свиване в приходите от търговия също е по-скоро временно явление отколкото дългосрочна промяна в пейзажа на Уолстрийт. "Винаги стои въпросът кое е нормално и кое не е", казва той. И допълва, че през първите седмици на 2012 г. вече се наблюдава подем в търговската дейност. В случай че оптимизмът му бъде опроверган обаче и приходите останат свити, предстоят нови съкращения, пише изданието. "Работата на загуба не е нещо, което ще продължим да искаме да правим", посочва Томпсън.

Все още няма коментари
Нов коментар