НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Американските власти разследват Barclays за корупционни практики

Британската банка отчете 47 млн. паунда загуба за тримесечието, заради глоби и обезценки

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Британската инвестиционна банка Barclays съобщи, че е обект на две нови регулаторни разследвания от страна на американските власти, предаде Reuters. Финансовата институция, която вече е замесена в скандала за манипулирането на междубанковия лихвен процент LIBOR, е проверявана и за корупционни практики.

Проверките се извършват от американското Министерство на правосъдието и от Комисията за ценните книжа и фондовите борси (Securities and Exchange Commission, SEC). Разследването има за цел да установи дали отношенията на банката с трети страни, които са й помагали да спечели или да запази бизнес, са в съответствие с американския закон за корупционни практики от страна на чуждестранни лица.

Към момента Barclays е обект на няколко разследвания и в родината си, припомня Reuters. Британският финансов регулатор (Financial Services Authority, FSA) и прокуратурата проверяват плащанията на финансовата институция към катарски инвеститори след набирането на милиарди паунди от Залива преди около пет години с цел да се избегне спасяване на Barclays с държавни средства. FSA разследва също така банката и четирима от настоящите й висши мениджъри, сред които финансовия директор Крис Лукас, за да установи адекватността на направените разкрития за платените през 2008 г. такси по набирането на капитал. Предмет на разследването са таксите, платени на суверенния фонд на Катар Qatar Investment Authority, за две сделки – от юни и ноември 2008 г., в които институцията набра общо 11.5 млрд. паунда. От банката са отказали коментар дали американското разследване е свързано със същите транзакции, уточнява Reuters.

В сряда Barclays съобщи и за още една проверка – от страна на американската Федерална комисия за енергийно регулиране (Federal Energy Regulatory Commission, FERC). Разследването е за това дали банката е манипулирала цените на електроенергията в западните щати в периода от края на 2006 г. до 2008 г.

Новият главен изпълнителен директор на Barclays Антъни Дженкинс, който застана начело на банката през юли, в момента провежда проверка, насочена към промяна на вътрешната култура и повишаването на рентабилността. Очакванията са това да стане чрез съкращения на работни места, както и чрез свиване в размера на инвестиционното банкиране на институцията. Дженкинс пое поста след като предшественикът му Боб Даймънд се оттегли от управлението заради разкритията за участието на Barclays в манипулирането на междубанковия лихвен процент LIBOR.

"Предстои ни да направим още много, за да върнем доверието на инвеститорите, но универсалното ни банкиране остава силно и добре позиционирано", коментира Дженкинс, цитиран от Reuters.

На фона на разкритията за проверките, на по-заден план останаха обявените финансови резултати. Реализираната печалба преди облагане с данъци за третото тримесечие е в размер на 1.73 млрд. паунда в сравнение с 1.34 млрд. паунда преди година. Отчетената стойност е в съответствие с очакванията на анализаторите, отбелязва Reuters. Финансовият резултат обаче е бил понижен със 700 млн. паунда заради наложени на банката глоби за злоупотреби при продажби на застраховки. От останалата сума са заделени 1.1 млрд. паунда за покриване на загуби по обезценки на дълга й. Така крайният резултат за тримесечието е загуба в размер на 47 млн. паунда.

Все още няма коментари
Нов коментар