🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Франция и Белгия спасяват с още 5.5 млрд. евро национализираната банка Dexia

Това обаче заплашва да подкопае усилията им да овладеят бюджетните си дефицити

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Франция и Белгия се споразумяха да налеят още 5.5 млрд. евро в Dexia, след като национализираната банка излезе на още една голяма загуба заради големи отписвания на активи, съобщи Reuters. Двете държави бяха принудени да спасяват за последно финансовата институция само преди една година. Сега обаче перспективата за инжектирането на допълнително пари в Dexia, която вече погълна 6.4 млрд. евро през 2008 г., заплашва да подкопае усилията на двете страни да овладеят бюджетните си дефицити и то в в момент, когато контролът трябва да се засили.

От публикуваните днес финансови отчети стана ясно, че нетната загуба на Dexia за третото тримесечие е в размер на 1.225 млрд евро, главно заради отписвания във френското поделение.

Белгия ще предостави 2.92 млрд. евро или 53% от общата сума, а Франция останалите 2.59 млрд. евро. Срещу тази финансовата помощ Париж и Брюксел ще получат преференциални акции с право на глас, така че да могат да се възползват от евентуални печалби на банката.

Освен това като част от сделката двете правителства са се споразумели да предоговорят гаранциите, предоставени за покриване на кредитите на Dexia,. В бъдеще Белгия ще поеме 51.41% от гаранциите, а Франция 45.59 % спрямо предишното разпределение от съответно 60.5 и 36.5%. Люксембург ще продължи да предоставя 3 процента. Самите гаранции ще бъдат ограничени до максимум 85 млрд. евро спрямо 90 млрд. евро, договорени преди година.

Капиталовата инжекция трябва да бъде одобрена от акционерите на банката, както и от Европейската комисия, която засега е дала "зелена светлина" на гаранции за ограничен период.

Все още няма коментари
Нов коментар