Гърция примамва кредитори за намаляване на външния си дълг

Германия може да отстъпи и в бъдеще да опрости част от задълженията нa Атина

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Гърция ще представи подробности около обратното изкупуване на облигации, което ще е от решаващо значение за усилията на чуждестранните кредитори да намалят дълга на страната. Атина се надява, че предлаганите условия ще привлекат достатъчно инвеститори и ще деблокира жизнено важния спасителен финансов транш, съобщи Reuters.

Колко облигационери ще се съгласят на сделката

Основната въпросителна е дали предложението ще изкуши достатъчно от облигационерите, за да бъде намален гръцкият дълг с нетно 20 млрд. евро.

Според плана Атина трябва да намали общата си задлъжнялост, като изразходва 10 млрд. евро от спасителния пакет за обратно изкупуването на облигации за около 30 млрд. евро, толкова колкото би трябвало да плати гръцкото правителство на кредиторите си, ако ги задържи до падеж.

Високопоставен служител от правителството в Атина, заяви че страната му ще представи условията по сделката в понеделник преди заседанието на министрите от еврозоната финанси, на което гръцкият финансов министър Янис Стурнарас ще направи кратко изказване по темата.

Високопоставени политици от еврозоната се надяват, че Гърция ще бъде в състояние да изкупи най-малко за 40 млрд. евро от своите собствени облигации. Цената, която ще предложи на облигационерите, ще варира в зависимост от вида и падежа на облигациите.

По данни на Reuters на вторичния пазар цената на гръцките облигации, които отговарят на условията по обратното изкупуване, варира от 25.15 до 34.41 цента за евро към края на търговията на 23 ноември.

"Патриотичен дълг"

Атина натиска своите банки, които държат близо 17 млрд. евро облигации, да вземат участие в сделката, заявявайки че е "патриотичен дълг" на гърците да гарантират успеха на обратното изкупуване.

"Обратно изкупуване трябва да успее. Това е наш патриотичен дълг, за да може успехът да върне доверието в страната ни", заяви Стурнарас миналата седмица.

Въпреки опасенията, че гръцките банки, които вече са ударени от дълбоката икономическа криза в страната, ще бъдат принудени да запишат загуби от обратното изкупуване, повишават се индикациите, че има голяма вероятност те да участват. Гръцките пенсионни фондове, притежаващи повече от 8 млрд евро от облигациите, обяче няма да вземат участие в тази операция, заяви министър-председателят АНдонис Самарас.

Ще има и печеливши обаче, защото сделката се разглежда като златна възможност за хедж фондовете, които са закупили облигации на по-ниски цени от тези, на които ще се извърши обратното изкупуване. Атина трябва да приключи операцията по обратно изкупуване до 13 декември, за да получи спасителния транш от 31.5 млрд евро.

Германия може да отстъпи

Излязоха и спекулации, че Германия е възможно да опрости част от спасителни заеми за Гърция, след като бюджетът на страната излезе на плюс. Въпреки че по-рано Берлин се изказа категорично срещу предложението на Международния валутен фонд, правителствата от еврозоната да обмислят ново "подстригване" на гръцкия дълг, финансовият министър Волфганг Шойбле намекна, че това може и да се случи в бъдеще.

А в днешния брой на германския вестник Bild am Sonntag има изказване на канцлер Ангела Меркел, че: "ако Гърция успее да стабилизира приходите си, без да е необходимо да взима заеми, ние трябва да преразгледаме ситуацията и да я оценим отново". Това обаче според нея може да се едва след 2015 г.

Берлин не иска да поеме загуби от гръцкия дълг, който държи, най-вече заради приближаващите избори догодина, защото опозицията ще се възползва от това в предизборната кампания, за да спечели на своя страна недоволните германци.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    georgigv avatar :-P
    georgigv
    • - 1
    • + 8

    Алелелелеле, тъкмо им простиха старите дългове, и вече си търсят нови кредитори, хитри византийци, хит-ри, че може и балами да се намерят, хахахахахахах

    Нередност?
  • 2
    bestbuy avatar :-P
    За да останат ХОРА в България.
    • - 2
    • + 7

    Наивните да купуват.... Гърците скоро няма да се откажат от 14 та заплата и пенсиониране на 50 години с 1900 Евро..

    Нередност?
  • 3
    vassilun avatar :-|
    vassilun
    • + 6

    "Обратно изкупуване трябва да успее. Това е наш патриотичен дълг, за да може успехът да върне доверието в страната ни", заяви Стурнарас миналата седмица."

    Ваш патриотичен дълг е да върнете откраднатото и изнесено от вас - политиците!

    Нередност?
Нов коментар