🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Системна грешка. Рестартирай

Натрупаните проблеми в частното пенсионно осигуряване вече са огромни. Навлизането на неясни капитали обаче ще ги направи непоправими

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Теоретично три опорни точки правят една от възможно най-стабилните конструкции. Българската тристълбова пенсионна система обаче трудно може да послужи за доказателство в тази посока. Първият, т.нар. солидарен стълб, в който отива най-съществена част от заплатата ви и от нея се плащат текущо пенсиите, страда от хронични дефицити, които са обречени да се разрастват заради влошаващата се демография и отказа от реформи. Вторият и третият стълб са изградени от допълнителното задължително и доброволно осигуряване в частни фондове, където вноските ви са лични и се натрупват по индивидуална партида. В единият случай - автоматично 5% от заплатата, а в другия - сума по желание.

При тях проблемите са от съвсем различно естество, като се започне от законови неуредици, мине се през неразвития капиталов пазар и се стигне до кризата. Но най-наболелият проблем там е недобросъвестното управление, което става възможно благодарение на комбинацията от слаб регулатор, ниска финансова култура и липса на доверие. Това, че част от деветте играча на пазара ползват парите на осигурените (общо 6 млрд. лв. в цялата система) като своеобразна лична касичка за подпомагане на собствените си бизнеси или за откровено източване, е публична тайна, за която медии и експерти говорят почти открито. И единствената причина темата да не е по-важна в дневния ред на обществото е, че всичко това е много далече - първите пенсии от втория стълб ще се изплащат най-рано през 2020 г. и засега никой не е усетил, че нещо липсва от джоба му.

Предстоящата сделка за продажбата (още тук) на най-голямата компания в сектора - "Доверие", обаче извади проблема ударно на дневна светлина. В нея са концентрирани около 1/3 от активите на сектора и ако те започнат да се управляват в интерес на новия й собственик, както се случва с още около 1/4 от пазара, това заплашва системата със срив. И констатацията не е наша, а на  една от най-големите синдикални организации в страната - КНСБ, които са основатели на дружеството. Между временно Комисията за финансов надзор (КФН), която години наред си затваря очите за проблема, предпочита да не коментира "хипотези", тъй като при нея няма внесени документи с искане за приемане на нов собственик. Само че проблемът с инвестициите в свързани лица отдавна не е просто "хипотеза".

Непрозрачно

Азбучно правило е, че публичният ресурс трябва да се управлява само от някой, в чиято репутация няма съмнение. Това е причината и БНБ, и КФН да имат задължение да изискват разкриване на собствеността и произход на капиталите на поднадзорните си лица и да имат широк инструментариум от правомощия да се намесват, когато виждат заплаха за потребителите на финансовите услуги. Поне от досегашната информация за сделката обаче каквато и да било прозрачност липсва.

"Координационният съвет на КНСБ изразява дълбока тревога от липсата на всякаква прозрачност и яснота по повод продажбата на мажоритарния дял на ПОК "Доверие" и особено бъдещият собственик, неговите намерения за развитието, пазарното поведение и устойчивото бъдеще на компанията", заяви в свое становище през седмицата КНСБ. Организацията настоя за "ангажимент на отговорните институции и стриктно спазване на всички законови норми, особено изискванията за ясен произход и идентификация на акционерите и капиталите в допълнителното пенсионно осигуряване, лоялна конкуренция и гарантиране на правата на осигурените и пенсионерите на съответните пенсионни фондове във всяка ситуация".

Другите играчи в бранша все още са лаконични за ситуацията. Малко са тези, които също биха споделили открито притесненията си.

"Очевидно се случва нещо, но няма достатъчно яснота какво точно, а това поражда слухове, които не са добре за системата", коментира становището на КНСБ София Христова, изпълнителен директор на друга голяма пенсионна компания с чуждестранна собственост - "Алианц България". Според нея няма значение дали има сделка или не. Всяка покупко-продажба на една частна компания си е нормална бизнес комбинация. "Трябва обаче да е ясно, че в системата могат да се допускат само инвеститори с ясни капитали и акционери. Така както ние сме задължени по закон да разкриваме действителните си собственици, така трябва да стане ясен и бъдещият собственик на "Доверие", категорична бе Христова. "Просто не може да се допусне влизането на инвеститори с неясни капитали", допълни тя.

А в случая става въпрос не само за неясни, но и за много капитали, след като по неофициална информация прехвърлянето става срещу 160-170 млн. евро - сума която анализатори определят като необосновано висока. "Когато някой е готов да даде доста повече, отколкото струва компанията, няма как това да не буди безпокойство и да не си задаваме въпроса защо се случва това и какви са потенциалните намерения на тези кандидат-купувачи", коментира допълнително председателят на КНСБ Пламен Димитров пред националното радио.

Едно от правдоподобните обяснения за подобна цена не изключва възможността купувачът да се надява да си върне част от вложението с парите на осигурените.  Нищо не му пречи след това да продължи да ги използва за собствените си краткосрочни цели, т.е. да прибегне до чисто източване на пенсионните фондове на "Доверие". В системата вече има няколко примера за това как пенсионните компании използват парите на осигурените, за да се подсилват структурите на собствениците си.

Нерегулирано

Въпреки наличието на сравнително строги регулации срещу тези лоши практики примерите за подобни инвестиции зачестиха последните години. Традиционно концентрирани в инвестиции от орбитата около собственика си са двете пенсионни компании на групата "Химимпорт" - "Съгласие" и "ЦКБ-Сила". По сметки на "Капитал" на база на портфейлите на двете дружества за различните типове фондове вложените средства в акции и облигации на свързани дружества към края на 2012 г. са между 25% и 40% от активите им (или общо над 320 млн. лв.). Това не включва инвестиции в самия холдинг "Химимпорт", а в негови дъщерни дружества, както и в такива, където няма преки връзки.

Подобен дял инвестиции в свързани лица има и при контролираните от Христо Ковачки фондове на "Топлина", които обаче са доста по-малки по размер и насочените към близки компании средства са под 10 млн. лв. Още по-драстична е концентрацията на инвестиции в близки дружества от "Бъдеще". Тя формално е собственост на люксембургско дружество, където номинално собственик е адв. Тодор Табаков, но седалището й е в централата на "Еврохолд", а около 40-50% (общо около 43 млн. лв.) от активите й са вложени в близки до публичния холдинг и неговите собственици Асен Христов и Кирил Бошов компании. През миналата година няколко от тях издадоха емисии облигации, които бяха почти изцяло записани от "Бъдеще" и от близките до "Еврохолд" взаимни фондове, където обаче голямата част от парите също идват от пенсионните фондове.

Формално по буквата на закона в тези случаи няма нарушение, защото индиректната свързаност не е сред изброените в Кодекса за социално осигуряване ограничения. А и регулаторът в лицето на Комисията за финансов надзор вече шест-седем години не е дала знак, че тук има проблем, и не е засилил мерките срещу тези практики. А те крият съществени рискове за системата като цяло и вече са ключова пробойна в нея. Първо, защото създават концентрация на риска, и второ, защото дават значително поле за манипулация на оценките, на които се правят вложенията в свързани със собствениците компании, където практически няма външни инвеститори. Всичко това води до висок риск голяма част от парите на осигурените да потънат безвъзвратно някъде из сложните корпоративни структури на собствениците.

Примери с подобни практики могат да се намерят за близо една четвърт от осигурителния пазар. Ако добавим към тях и "Доверие", която самостоятелно държи една трета от пазара, картината става страшна. Подобна пробойна наистина може да потопи кораба на частната пенсионна система. Следвайки вече утъпканата пътека, новият собственик може спокойно да си прелее поне 400 млн. лв. към свързани компании и всичко ще е по буквата на закона. С това вече ще е платена неприемливата цена и всичко отгоре, както и постъпващите ежегодно над 220 млн. лв., ще могат да се насочват за други цели.

(Не)поправимо

"Не зная за тази сделка повече от това, което вече беше публикувано в средствата за информация. Въпреки това смятам, че тревогата на синдикатите и обществеността са основателни. Но и малко - с около 10 години - закъснели. Защото тази сделка е само върхът на айсберга", каза от своя страна Любомир Христов, председател на Института на дипломираните финансови консултанти.

Той от години критикува случващото с пенсионната система и според него проблемът на капиталовите й стълбове е системен. "Проблемът на втория и третия стълб е в това, че по проект и по кодекс те функционират в интерес на собствениците и управляващите и в ущърб на осигурените лица. Просто капиталовите стълбове са счупени за всички родени след 31 декември 1959 г., защото, ако те правят всичко, което законът им позволява и всичко, което ги задължава, те са обречени на бедност на старост", посочи Христов.

Според Владислав Панев, председател на управителния съвет на "Скай управление на активи" и член на изпълнителния съвет на Зелените, първоначалната идея за втори стълб на пенсионната система е добра. Впоследствие обаче според него тя се изкривила именно защото офшорни компании започнаха да изкупува пенсионните компании и да инвестират събраните средства в свързани лица. По думите му, ако и "Доверие" влезе в тази схема, това означава, че голяма част от пенсионната система няма да е част от утвърдени чуждестранни финансови институции, което подсилва вече създадения в системата риск. "Ако действията на новия собственик покажат, че и той се възползва от инвестициите в свързани лица, тогава трябва да се замислим въобще трябва ли да съществува вторият стълб", смята Панев.

Всъщност повечето експерти от години смятат, че е назрял моментът за реформа на втория и третия стълб в системата. Не само заради лошата практика в инвестициите в свързани компании, ами и заради отдавна критикувани твърди високи такси и комисиони в системата, които говорят за липсата на конкуренция.

Според Христов единственият начин системата да се коригира е да се въведе конкуренция в допълнителните задължителен и доброволен осигурителен стълб. "Трябва да се даде право на избор на хората как и къде да се осигуряват за пенсия", каза Христов. Съответно според него просто трябва да се премахне монополът на пенсионните компании, като се въведе режим на пенсионна сметка, която всяко лице да може да открива в банка, в застраховател, пенсионна компания или инвестиционен посредник и с която при предварително зададен от клиента мандат да се спестява и инвестира за пенсия.

Панев пък смята, че трябва да се даде още година-две реверанс самите пазарни участници да започнат ефективно да се саморегулират, като сами си установят добрите практики - например в етичен кодекс, и стриктно следят за спазването им.  Ако и тогава нещата не се получат, според него следва държавата да оттегли подкрепата си за системата, като премахне задължението за хората да се осигуряват в частен пенсионен фонд и го направи доброволно. Мярка, към която пристъпват не една или две страни от региона. Унгария вече го въведе. Полша също го обмисля.

В същото време Панев е на мнение, че каквито и законодателни промени да се направят, винаги ще се намерят вратички те да бъдат заобиколени и затова повече регулации не означава, че ще помогне на регулатора да изкорени натрупалите си лоши практики в система.

Тук обаче въпросът може да се постави и не за количеството, а за качеството на регулацията. Комисията за финансов надзор има изключително тежка артилерия от законови възможности да противодейства както на настоящите практики, така и на навлизането на съмнителни капитали. В последните години обаче тя ползва този арсенал доста селективно. И с действията си тя по никакъв начин не вдъхва доверие, че те са насочени към защитата на потребителите на финансови услуги. Реално повече усилия се хвърлят около институционалното прегрупиране и личностите борби в самия него и около битките му с финансовото министерство за по-голям бюджет и правото да събира по-високи такси от поднадзорните лица. 

Сега сделката за "Доверие" е поредният тест за регулатора. Всъщност вече доверието в сектора и в КФН е толкова изпилено, че няма значение кой е купувачът, ако не е някой, чиято репутация говори сама за себе си. Ако се сбъдне най-вероятната хипотеза - Цветан Василев, това само ще засили опасенията, че той може да пренесе практиките да подпомага собствените си бизнес начинания с чужди пари от КТБ. Но който и да е анонимен купувач, би могъл да прави същото и чрез мащабите на "Доверие" допълнително да разклати втория стълб на пенсионната система. И третият.

А конструкция без нито една опорна точка не може да се похвали дори и с теоретична стабилност.

Къде се осигурявам и как да се преместя

В задължителните универсални пенсионни фондове се осигуряват всички работещи, родени след 1959 г. Всеки има право да си избере в кой фонд да се осигурява при започване на първата си работа на трудов договор, което става с попълване на заявление към НАП. Ако не сте се възползвал от това право или заявлението е нередовно или грешно попълнено, то НАП при постъпване на първите осигурителни вноски ви е разпределил служебно.

Независимо какъв е случаят би трябвало всяка година да получавате писмо от пенсионната компания, което да ви уведомява за вноските ви през годината и натрупаните средства по партидата ви. Често обаче те не се получават например поради смяна в адреса ви. Ако не получавате това годишно известие и не знаете в кой фонд се осигурявате, има два начина да разберете. Единият е през сайта на НАП. Зa целта обаче трябва да имате персонален идентификационен код от НАП, който трябва да ви издаде институцията. Заявление за него може да се подаде във всеки офис на НАП, но получаването му става в офиса на агенцията по постоянен адрес за физическите лица.

Другият вариант е да проверите дружество по дружество, които обикновено биха ви отговорили и по телефона дали сте техен клиент само по ЕГН. Някои от тях предлагат такава справка и през сайтовете си.

Дори да не сте проверили къде се осигурявате вариант е и просто да отидете в офис на компанията в която бихте искали да се прехвърлите. Там могат да ви кажат дали вече сте техен клиент и ако не сте да задвижат процедурата.

Добрата новина е, че самото прехвърляне е сравнително лесно за вас - попълва се заявление по образец от КФН в три екземпляра (едният от които с нотариална заверка). Оттам нататък всичко се придвижва от компанията, като самото прехвърляне се извършва на края на всяко тримесечие. Минимумът в първия фонд, в който започвате да се осигурявате в началото на стажа си, е две години. След изтичане на този срок промяна се разрешава веднъж годишно.

Другото неприятно ограничение е таксата за прехвърляне, която ще трябва да платите на дружеството, което напускате, или да ви бъде удържана от партидата. По закон тя не може да надхвърля 20 лв. и практически всички пенсионни дружества поддържат таксите си на този таван, за да задържат клиентите си.

72 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 16
    • + 75

    Статията е първата изпусната задушливка, предвестник на голямото разпърдяване в сектора, подобно на случая с ВЕИ. И там дълги години всеки беше чувал и чел по нещо, докато накрая тъжните факти не почнаха да излизат с по-голяма скорост, отколкото човек смогва да чете.

    И тук ще се размирише яко, а всеки опит за потискане е обречен на провал. Давайте направо, всички факти на масата, вместо познатата история с пръц-пръц-пръц химична атака, слагайте противогазите....

    Нередност?
  • 2
    jelezen avatar :-|
    jelezen
    • - 13
    • + 30

    Значи, аз съм за задължително допълнително пенсионно осигуряване. Държавата го въведе и уж го контролира.
    Така и така удръжката минава през НАП и НОИ и се разпределя по частните фондове, то тогава държавата можеша да създаде един такъв фонд. Да не е "частен", а фонд за допълнително пенсионно осигуряване, пък бил той и държавен. Или пък с 51% участие на държавата. То пак едни игри могат да играят ....
    Не за друго, а за да си изберем да сме там, или да не сме там.
    КФН си затваря очите. Но пък ги храним ние, нали, пак хора на държавна заплата от нас.
    Да, сумите са смешни, които се трупат и ще се вземат след време, но ни ги удържат задължително. Като е така, защо ни будалкат постоянно. Не можеш да откажеш това, но не можеш и нищо да направиш.

    Нередност?
  • 3
    zamen avatar :-?
    Чарли
    • - 15
    • + 42

    Аз също съм в "Доверие". Че то пари за втора пенсия няма да останат докато се пенсионирам е 100% сигурно. Не разчитам да получавам кой знае каква пенсия, защото за 10-12 години вноски по партидата ми имам към 3 хиляди лева, а за оставащите 20 години колко да внеса?
    Но ако се случи неясна промяна на собствеността в "Доверие" ще си местя партидата в друга пансиона компания.
    И сега е момента от "Капитал" да ни разкажат за всички подобни пенсионни субекти. Кой с кого си "играе".

    Нередност?
  • 4
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 11
    • + 24

    Акцентите от статията:

    *****

    Традиционно концентрирани в инвестиции от орбитата около собственика си са двете пенсионни компании на групата "Химимпорт" - "Съгласие" и "ЦКБ-Сила". По сметки на "Капитал" вложените средства в акции и облигации на свързани дружества към края на 2012 г. са между 25% и 40% от активите им (или общо над 320 млн. лв.). Това не включва инвестиции в самия холдинг "Химимпорт",
    ****
    Подобен дял инвестиции в свързани лица има и при контролираните от Христо Ковачки фондове на "Топлина", които обаче са доста по-малки по размер и насочените към близки компании средства са под 10 млн. лв.
    ****
    Още по-драстична е концентрацията на инвестиции в близки дружества от "Бъдеще". Тя формално е собственост на люксембургско дружество, където номинално собственик е адв. Тодор Табаков, но седалището й е в централата на "Еврохолд", а около 40-50% (общо около 43 млн. лв.) от активите й са вложени в близки до публичния холдинг и неговите собственици Асен Христов и Кирил Бошов компании. През миналата година няколко от тях издадоха емисии облигации, които бяха почти изцяло записани от "Бъдеще" и от близките до "Еврохолд" взаимни фондове, където обаче голямата част от парите също идват от пенсионните фондове.
    ******
    Примери с подобни практики могат да се намерят за близо една четвърт от осигурителния пазар.
    ******

    >>> Общият разум обаче казва, че както няма нито банка, която да не е засегната от спукването на кредитно-строителния балон, така и едва ли ще се намери фонд, подминат от проказата, наречена източване към свързани лица....Още веднъж огледайте, ще видите, че колкото пъти повторите, толкова пъти ще следва поредното пръц-пръц-пръц мирише....

    За да не се мъчите - направо да идват същите одитори, които преди 2 месеца обърнаха енергетиката ни с хастара навънка и не спестиха 90% това, което 10 години се е говорело само под сурдинка...

    Нередност?
  • 5
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 18
    • + 30

    [quote#3:"д-р Замен"]за 10-12 години вноски по партидата ми имам към 3 хиляди лева[/quote]

    Аз за 9,5 години имам 9,5 хиляди лева при Алианц. Горе-долу 1000 на година. Доходност за периода - близка до нулата, но се радвам че поне ми опазиха парите през най-голямата криза. Който си купи апартамент или парцел със същата сума, сега има 40% загуби. Ако половината бяха на влог, другата в парцел, загубата щеше да е пак 15-20%

    Нередност?
  • 6
    haralampi avatar :-|
    haralampi
    • - 12
    • + 32

    Идеята на Любомир Христов за единна пенсионна сметка, която всеки от нас може да си управлява е най-добрата - ще се спестят разходи, всеки ще има стимул да си внася вноските, защото това е вид спестяване, всеки ще си носи отговорност и ще си повиши финансовата култура. Който пък не може да си управлява сам парите може да ги даде на компания, която да му ги управлява.

    Нередност?
  • 7
    pavla avatar :-|
    ПАВЛА
    • - 6
    • + 16

    До коментар [#5] от "cinik":
    То си зависи от осигурителния праг. Моят е нисък. Но бъдейки в "Доверие", сериозно се замислям да им обърна гръб.

    Нередност?
  • 8
    tanas avatar :-P
    Танас
    • - 12
    • + 21

    До коментар [#3] от "д-р Замен":
    Аз още 2008 си смених фонда в ''Алианц'' и сега си следя партидата по нета с техен код а отделно и през НАП но се оказва, че понякога НАП задържат парите понеже лихвата е мижава а след това ще кажат, че доходността е малка и хайде по пътя на ППФ в общия кюп както го направиха вече а и '' цървените кхмери '' знаят само национализация когато е за чужда собственост а когато е за тяхна лична викат, че са демократи.:-)

    Нередност?
  • 9
    ban avatar :-P
    ban
    • - 12
    • + 22

    Това е част от капитализма, бе другари! Не разбирам защо се чудите! Аз си копам кюлчета злато в мазето, към едно кило вече има! Та се надявям за старини поне хляб да имам!

    Нередност?
  • 10
    mofo avatar :-|
    mofo
    • - 14
    • + 17

    Много мразим тъпи синдикалисти и тъпи журналистически писания по повод цената . За ваше сведение невежи тя е фиксиранан още през 2010 година ..инфото е публично ,но иска четене .Най вероятно и това няма да разберете ,но това си е ваш проблем

    In addition to the sale transaction, KFS is buying from VIG a transferable five year call option for EUR 10
    million to purchase 92.6% of the shares of Doverie Pension Fund AD (“Doverie”), the leading Bulgarian
    pension fund currently owned by TBIH. The exercise price of this call option is EUR 150 million for the
    first three years and EUR 160 million for the last two years. This call option will allow KFS to benefit from
    a potential increase in value of this Bulgarian pension fund as the improvement in the global financial
    markets continues

    Нередност?
Нов коментар