Възстановяването в еврозоната се забавя

Франция продължава да показва по-слаби резултати от другите големи икономики

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Икономическото възстановяване в еврозоната не е успяло да набере сила през миналия месец, като нито производството, нито секторът на услугите са успели да постигнат очакваното повишение. Съставният индекс на мениджърските поръчки (PMI) в еврозоната е спаднал до 52.7 пункта спрямо 52.9, отчетени през последния месец на миналата година. Понижението се дължи основно на показателя на индустриалното производство, който неочаквано се е свил до 53 пункта спрямо 54 през декември. PMI - индексът на сектора на услугите - от своя страна е нараснал по-слабо от очакваното - от 51.6 до 51.7 пункта. Показателите за валутния съюз все пак остават стабилно над нивото от 50 пункта, разделящо свиването от растежа.

Бавно възстановяване

Макар анализаторите да очакват икономиката на еврозоната да постигне ръст и през четирите тримесечия на 2014 г., възстановяването остава слабо заради рекордно високата безработица и слабото вътрешно потребление. Последните икономически проучвания заедно с данните за инфлацията, която остава далеч под заложените цели, ще окаже натиск върху Европейската централна банка за ново разхлабване на паричната политика.

"Макар възстановяването да продължава, не успява да набере достатъчно сила, за да реши дълговите проблеми на региона и да запълни неизползвания капацитет на икономиката. ЕЦБ вероятно ще разхлаби отново паричната си политика на следващото заседание, за да се бори с дефлационния натиск", коментира пред Bloomberg Джеймс Ховат, икономист в лондонската Capital Economics.

Регионални различия

Последната актуализация на PMI индекса показва, че втората по големина икономика в региона - Франция, продължава да се представя по-зле от останалите големи страни. Това опровергава надеждите, които предизвика нарастването на френския брутен вътрешен продукт с 0.3% през четвъртото тримесечие. В най-голямата европейска икономика - Германия - също се наблюдава забавяне, като показателят на производството е спаднал до 54.7 пункта спрямо 56.5 за предишния месец. Все пак експертите от изготвящия PMI индекса институт Markit заявяват, че според данните им икономическият ръст в еврозоната ще се засили до 0.5% през текущото тримесечие.

Песимистични данни дойдоха и от втората световна икономика - Китай, където PMI индексът на производствения сектор е спаднал до седеммесечно дъно от 48.3 пункта за февруари спрямо 49.5 за първия месец на годината. "Последните данни от PMI индекса са поредният сигнал, че през последните месеци икономическият растеж в Китай се забавя. В конкретния случай не трябва да се вглеждаме прекалено в числата, тъй като те вероятно са повлияни от по-малкото работни дни заради честването на Лунната нова година", коментира пред Reuterts Никола Кейс, анализатор в UniCredit.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • + 1

    въртим-сучем :-) колко време ще е нужно за да се вдене, че цялото това десетилетие ще мине за уравновесяване и ребалансиране на глобалната икономика и отделните й части?

    Нередност?
  • 2
    xyha avatar :-|
    xyha

    До това води "регулираната" икономика

    Нередност?
Нов коментар