🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Марио Драги внесе оптимизъм на пазарите

ЕЦБ вероятно ще прибегне до количествено облекчаване

Марио Драги засенчи Джанет Йелън на срещата на централните банкери в Джаксън Хол
Марио Драги засенчи Джанет Йелън на срещата на централните банкери в Джаксън Хол
Марио Драги засенчи Джанет Йелън на срещата на централните банкери в Джаксън Хол    ©  David Stubbs
Марио Драги засенчи Джанет Йелън на срещата на централните банкери в Джаксън Хол    ©  David Stubbs
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Световните капиталови пазари бяха обхванати от оптимизъм, след като президентът на Европейската централна банка Марио Драги даде ясни сигнали, че е готов за значително облекчаване на паричната политика. На проведената в петък среща на централните банкери в град Джаксън Хол Драги заяви, че банката е готова да отговори на по-нататъшен спад на инфлацията в еврозоната с всички налични средства.

Печатане на пари

Инвеститорите приеха изказването като знак, че ЕЦБ вероятно ще прибегне до програма за изкупуване на активи, известна като количествено облекчаване. Каквито и мерки за допълнително стимулиране да предприеме централната банка, очакванията са те да натежат над курса на еврото и да подкрепят активи като акции и облигации. В понеделник единната валута се обезцени до едногодишно дъно спрямо долара, а доходността по облигациите на големите държави от еврозоната отбеляза спад.

"Главното послание на Драги бе това, че слабият пазар на труда в еврозоната и представянето на икономиката като цяло могат да бъдат значително подобрени само чрез целенасочени мерки за стимулиране не само на търсенето, но и на предлагането. За пръв път Драги призова правителствата да отпуснат фискалните ограничения, което направи най-силно впечатление на пазарите и подсказа, че допълнителните парични стимули са много вероятни", коментира пред Financial times Ник Кунис, анализатор в ABN Amro. Перспективите за облекчаване на паричната политика в региона доведоха до ръст на общоевропейския индекс FTSE Eurofirst 300 с 0.7%. Германският Dax напредна с 0.9%, а френският CAC 40 - с над 1 на сто.

Без яснота от Фед

Изявлението на Драги засенчи това на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън, която не даде достатъчно ясни сигнали за бъдещето на паричната политика в САЩ. Анализаторите изтъкват, че двамата централни банкери са очертали значителните разлики пред перспективите на паричната политика от двете страни на океана. В речта си в петък Йелън почти не коментира паричната политика, а фокусира вниманието върху развитието на пазара на труда в САЩ. Това разочарова пазарите, които очакваха да получат по-ясна картина за бъдещето на лихвените нива.

Безработицата в САЩ е спаднала до 6.2%, а от началото на годината трайно безработните са намалели със 700 хил. души. Според оценките на Фед целта за пълна заетост в САЩ ще бъде постигната, когато безработицата бъде сведена до 5.2-5.5 на сто. По-рано през годината Централната банка многократно увери пазарите, че рекордно ниските лихвени нива ще бъдат поддържани значително време и след като през октомври бъде окончателно прекратена програмата за количествено облекчаване. Повечето анализатори прогнозират първото повишение да е чак в средата на следващата година. Последните коментари на Йелън обаче доведоха до съмнения, че това може да стане по-рано – най-вече забележката, че потиснатият ръст на работните заплати не означава задължително нисък риск от инфлация.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 4

    Т.Е ЕЦБ също ще включи печатницата? Не е лоша идея ако търсенето на евро е конкурентно по мащаби с търсенето на долари, но засега все още не е.

    Нередност?
  • 2
    xyha avatar :-P
    xyha
    • - 3

    Е назад са Евроопейците , наща печатница за пари вече работи :-)

    Нередност?
  • 3
    sheldoncooper avatar :-|
    sheldoncooper
    • - 1
    • + 1

    Драги пак показа че е или некомпетентен или непочтен.

    http://static2.businessinsider.com/image/53f78d0feab8ea0740edb7b3-899-617/screen%20shot%202014-08-22%20at%202.32.24%20pm.jpg

    Тази графика от презентацията му много добле илюстрира безумната политка на ЕЦБ по време на кризата, но вместо да си признае че имат огромна отговорност за сегашното трагично състочние на еврозоната той пак ни обясняваше как икономиите са му виновни особено при положение че в САЩ имаше същите или дори по-големи бюджетни икономиии но несравнимо по-компетентна централна банка.

    На графиката ясно се вижда как през 2011 възстановяването на европейската икономика спира и нещата отново тръгват назад. Но драги някак си не успява да се сети че тогава ЕЦБ вдигна лихвите на ДВА пъти въпреки абсолютно никакви индикации за инфлация. Някак си Драги не мисли че супер рестриктивната политика на ЕЦБ спъва европейската икономика. Ако беше един студент по макроикономика никога нямаше да може да завърши с подобни твърдения, но когато си шеф на ЕЦБ-то явно не е проблем да говориш пълни глупости.

    Аз не съм голям оптимист за това ЕЦБ да спре с супер рестриктивната парична политика скоро. Мисля че ще трябва да станат доста по-зле нещата в Германия преди да им просветне на дървените глави че паричната политика е в основата на проблемите на ЕЗ и има нужда от "печатане".

    Нередност?
Нов коментар