🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Финансовият надзор в ЕС може да получи повече власт

Брюксел предлага да се ограничат националните регулатори

Промените може да наложат събирането на трите агенции на едно място.
Промените може да наложат събирането на трите агенции на едно място.
Промените може да наложат събирането на трите агенции на едно място.    ©  RALPH ORLOWSKI
Промените може да наложат събирането на трите агенции на едно място.    ©  RALPH ORLOWSKI

Европейската тройка от нови институции за финансов надзор би трябвало да има повече власт над банките, застрахователите и пазарите, за да е гарантирано, че националните регулатори прилагат правилата на ЕС, заяви в петък Европейската комисия. Това е заключението от обзора на трите звена на европейските власти (European Supervisory Authoritie или ESA), създадени през 2011 г. за подобряване надзора над пазарите и банките в 28-те държави след разкритите от кризата от 2007-2009 г. слабости.

Това са базираният в Лондон надзор на банките European Banking Authority (EBA), администрацията за борсите и пазарите European Securities and Markets Authority (ESMA) в Париж и разположената във Франкфурт институция за застрахователно и пенсионно дело European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA).

Те са се справили добре в първите три години, но се нуждаят от повече правомощия, за да изградят авторитет, се казва в анализа, цитиран от Reuters. "В частност тези институции би трябвало да имат по-силна роля по въпроси като защита на потребителите и инвеститорите и фокусиране върху конвергенцията на надзорните органи", заявяват от Европейската комисия.

Защитата на потребителите традиционно е сфера на националните надзорни органи в ЕС, но това вече се променя, като ESMA може директно да забранява вредни продукти.

Великобритания обаче иска да се случи точно обратният процес - ЕС да ограничи и върне обратно към националното ниво част от дадените на трите агенции правомощия, особено тези, засягащи финансите. Темата е важна за Лондон преди очаквания през 2017 г. референдум в страната за или против оставането в ЕС.  

Пряк достъп до информация

Прегледът от еврокомисията препоръчва промени в средносрочен план, които изискват и поправки в законите. Предлага се те да имат повече власт "да взимат бързи решения в интерес на ЕС като цяло", което означава, че национален регулатор по-трудно ще защитава местна банка или застраховател от правилата на ЕС.

На тези агенции може да се предоставя и "директен достъп до данни", за да не разчитат на националните регулатори, когато искат да проверят подробно конкретна банка или действията на определен пазар.

Властта им може да бъде разширена до право да налагат счетоводни правила, проверка как точно банките изчисляват капиталовите си буфери и директен надзор над клиринговите къщи - все мерки, директно намаляващи правомощията на националните регулатори.

Промените засягат и финансирането на трите агенции на ЕС. В момента 60% от бюджетите им идват от националните правителства, а останалото доплаща бюджетът на ЕС. Новата идея е това да се премахне и да се въведат такси върху дейността на банки, застрахователи и борси, пропорционални на размера им.

Еврокомисията иска още трите надзора да имат власт да принуждават националните регулатори да се съобразяват с правилата на ЕС.

Решението как да се продължи с предложенията на еврокомисията ще вземат националните правителства и европарламентът. Новият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че "съюз на капиталовите пазари" в ЕС е сред приоритетите му, което разтревожи Лондон, че в Брюксел ще се концентрира повече власт.

Четвъртият играч

В системата има още един играч - European Systemic Risk Board (ESRB), създадена през 2011 г. структура към Европейската централна банка във Франкфурт. Както я описва Reuters, "тя кръжи като хеликоптер над финансовата система, за да следи за по-мащабни рискове, като например раздуване цените на активите".

Жак де Ларозиер, бивш управляващ директор на МВФ и ключов архитект на този надзор, каза миналата година: "Европа се нуждае от моряк на мачтата, който да се оглежда за възможни опасности в системата."

В оценката на еврокомисията за дейността на ESRB се казва, че този борд се нуждае от "изпреварваща стратегия за комуникация" и че трябва да се подсилят неговата "видимост и автономност". Председател на ESRB е гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги, но в анализа на Брюксел се препоръчва създаването на поста управляващ директор, тъй като това ще подсили идентичността на тази структура.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • + 1

    "Европа се нуждае от моряк на мачтата, който да се оглежда за възможни опасности в системата."
    Това се отнася особено за България.

    Нередност?
Нов коментар