🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германската индустрия нарасна с по-малко от очакваното

Търговският излишък е нараснал през септември след увелечение на износа

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Германската индустрия е нараснала през септември, но по-малко от очакванията, а търговският излишък също леко се е повишил. Данните за по-добри от обезпокоителните резултати през август, но все още не е сигурно дали най-голямата икономика в Европа се е свила през третото тримесечие, съобщава Wall Street Journal.

Индустриалното производство расте по-малко от очакваното

Индустриалното производство в страната се е повишило по-малко от очакваното през септември. Този резултат идва на фона на обявените ден по-рано лоши данни за индустриалните поръчки през месеца. Промишлеността е нараснала с 1.4% - под очакванията на икономисти, анкетирани от Wall Street Journal, които очакваха той да е 2%.

В момента специалистите се колебаят дали икономиката на Германия ще се свие през третото тримесечие. Икономистът от BNP Paribas Евелин Херман коментира, че данните за германското индустриално производство предполагат "лек спад на БВП за тримесечието", който ще бъде около 0.1%. След като икономиката на страната се понижи с 0.2% през второто тримесечие, това би означавало, че страната ще навлезе в техническа рецесия.

В случая на Германия не е задължително подобни данни да окажат същия негативен ефект върху пазара на труда. Към момента безработицата във федералната република е ниска, а наскоро доверието на пазарите отчете ръст, припомнят Wall Street Journal.

Други мнения

Въпреки че някои анализатори не са твърде притеснени, други показват, че все пак данните може да са предвестник за лошо представяне на икономиката на страната, както и на тази на еврозоната. Джонатан Лойнс от Capital Economics, цитиран от Wall Street Journal, написа, че "разочароващият ръст на германското индустриално производство през септември засилва рисковете и икономиката на Германия, и икономиката на еврозоната да се свият" през третото тримесечие.

Ръст на износа и на вноса

Друго изследване от петък показа, че износът на Германия е скочил рязко през септември, отчитайки ръст от 5.5%. Същевременно вносът също е бил по-висок спрямо август и скочил с 5.4%. Така търговският излишък нараства през съответния период.

Според сезонно изгладените данни Германия е изнесла стоки на стойност 97.7 млрд. евро през септември при 92.6 млрд. евро месец по-рано. Това означава, че търговският излишък е нараснал от 17.5 млрд. евро през август до 18.5 млрд. през септември.

И двата индикатора показват засилваща се търговска дейност, коментират от Wall Street Journal. Тези данни излизат една седмица преди да стане ясен брутният вътрешен продукт на Германия за третото тримесечие.

Все още няма коментари
Нов коментар