Отстъпките могат да компенсират таксата на кредитните карти

Потребителите все още не сравняват различните оферти, показва проучване на MoitePari.bg

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Нараства финансовата култура на хората, които използват кредитни карти, като за три години значително е намалял броят на тези, които я ползват за теглене на пари в брой. Все още обаче потребителите не могат да сравняват различните оферти на банките за тези продукти. Това показва проучване сред 1189 потребители на www.MoitePari.bg за техните нагласи относно кредитните карти. Финансовият портал обяви, че започва информационно-образователна кампания за предимствата на кредитните карти като платежен инструмент.

Все по-често ползване

Според проучването, чийто партньор е Пощенска банка, кредитната карта се ползва все по-често, като това има пряка връзка с отстъпките и бонусите при редовното плащане с нея. Средният годишен размер на бонусите и отстъпките е до 100 лв., а годишната такса за поддръжка е 40-60 лв. Това означава, че отстъпките могат да компенсират дължимата годишна такса.

"Потребителите трябва да бъдат наясно, че ако използват кредитната карта по определен начин, биха могли да неутрализират, намалят основния разход по нея и дори да спечелят.  Според проучването ни средно на месец ползващите кредитна карта усвояват около 500 лв. от разполагаемия лимит. Ако приемем, че с тази сума се правят покупки, при една съвсем символична отстъпка от 5% би могло да се реализира икономия около 25 лв. на месец", уточни Десислава Николова, финансов анализатор в MoitePari.bg.

Резултатите показват, че по-голямата част от анкетираните (61%) заявяват, че имат издадена кредитна карта. Най-много с нея се плащат покупки в интернет.

Близо три четвърти от ползващите кредитна карта биха плащали битовите си сметки с нея. Те са изразили тази готовност основно заради отстъпките, които биха могли да получат при регулярни плащания. Около една четвърт не желаят да се възползват от тази възможност, тъй като не желаят да плащат битовите си сметки на кредит.

Малко повече от половината от отговорилите не ползват функцията "покупка на вноски", основно защото банката, издател на картата, не я предлага или не са запознати с нея.

Други тенденции

Ползващите кредитна карта не сравняват продукти на различни банки, а се ръководят само и единствено от предложената им оферта, показва още проучването. Повечето хора имат кредитен лимит между 1000 и 3000 лв.

Терминът "типичен ГПР", който показва цялостното оскъпяване и всички разходи при кредитните карти, не е основен фактор при избор на карта. На първо място анкетираните са заявили, че избират карта, предложена им от обслужващата банка (33%). Следващи по ниво на значимост са ползите, свързани с използването на картата под формата на отстъпки при търговци, бонуси, кеш бек и др. Продължителността на гратисния период, както и размерът на годишната такса за обслужване са на трета позиция при вземането на решение за избор  на карта. Изводът от тези данни е, че потребителите масово не знаят как да сравнят различните оферти по кредитни карти и да вземат информирано решение, смятат авторите на проучването.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kamendc avatar :-|
    Камен
    • + 12

    Къде са тези 5% отстъпка при плащане с кредитна карта?
    По моята ми връщат 1% кешбек и това е. Има и някакви бонуси, отстъпки по 5-10% даже, но при такива световно неизвестни търговци, в които не влизам никога.

    Нередност?
  • 2
    razbi.r_v.am avatar :-|
    razbi.r_v.am
    • + 3

    Поне половината от предлаганите кредитни карти трябва да са без годишна такса.

    Нередност?
Нов коментар