Пенсионна компания "Съмнение"

Руският банкер Сергей Мастюгин обяви, че седи зад тайнствения купувач на "Доверие" чрез не по-малко тайнствената си застрахователна група Lighthouse Capital

Поредното прессъобщение не намали притесненията около собствеността и намеренията на купувача на пенсионната компания
Поредното прессъобщение не намали притесненията около собствеността и намеренията на купувача на пенсионната компания
Поредното прессъобщение не намали притесненията около собствеността и намеренията на купувача на пенсионната компания    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Поредното прессъобщение не намали притесненията около собствеността и намеренията на купувача на пенсионната компания    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако утре в София дойде Уорън Бъфет и лично обяви на пресконференция, че Berkshire Hathaway купува пенсионна компания "Доверие", журналистите сигурно ще поискат да покаже документ за самоличност и да му се сверят пръстовите отпечатъци. Благодарение на постоянно роящите се и противоречащи си официални и неофициални версии около собствеността на купувача - британското United Capital, недоверието (с извинение) около сделката вече се измерва не само с подобни шеги, а и със съвсем реален отлив на клиенти от фондовете на най-голямото дружество в сектора с 1.25 млн. осигурени и управляващо активи за близо 2 млрд. лв.

Поредният опит напрежението да се тушира и неизвестните да се намалят дойде с ново прессъобщение през седмицата. Според него вече има окончателно споразумение с продавача Vienna Insurance Group за придобиване на 92.58% от "Доверие", мениджмънтът ще бъде запазен, а като "основен инвеститор" в United Capital с името си и с негови цитати беше представен управляващият партньор в руската Инвестбанк Сергей Мастюгин. Той и преди беше сочен като единия от двамата големи акционери от дошлата в края на юли на общото събрание на "Доверие" адвокатка Дебора Стърман, която дни по-рано беше поела поста на председател на борда на дружеството купувач. Само че самият Мастюгин не беше казал и дума по въпроса, като на изпратените до Инвестбанк въпроси преди месец и половина още няма отговор, след като няколко пъти ни беше отговорено, че това ще стане следващата седмица.

Сега името му и казаните от него фрази вероятно трябваше да сложат край на спекулациите кой е реално купувачът и нещата да се оставят в ръцете на Комисията за финансов надзор, където скоро трябва да бъдат внесени документи за одобрение на новия собственик. Вместо това обаче въпросите се умножиха. Попитан дали може да потвърди подписването на окончателен договор и дали биха разкрили повече детайли и цена, говорителят на продавача Александър Йедличка каза, че Vienna Insurance Group още на 15 юли е съобщила за планираната продажба на "Доверие" на United Capital. "Планираната транзакция се нуждае от одобрението на съответните институции. Не мога да ви дам информация за цената на сделката заради клауза за конфиденциалност", обясни той.

Председателят на управителния съвет на "Доверие" Даниела Петкова излезе с пространно заявление, че никой не е обсъждал с нея бъдещата й работа в компанията и тя не е давала съгласие, че ще остане. А освен това от съобщението се разбра, че преди искането към регулатора акционер в United Capital ще стане наскоро придобитата от Мастюгин Lighthouse Capital, мистериозна компания, описана като "водеща застрахователна група в Централна и Източна Европа".

Фарът на края на света

Търсенето в интернет не само че не открива такава сделка, но не открива и такава група. Най-близкото име, което изскача, е на застрахователна компания на Каймановите острови, която обаче се определя като бутикова и няма никакви индикации да е активна в Европа. Самото прессъобщение също не включва информационно каре за Lighthouse Capital, а само за Мастюгин и United Capital.

Попитани за такова име на компания, директори в три български застрахователя не го разпознаха. "Никога не съм чувал подобно име в застраховането. Възможно е да е някоя офшорка с дял в застраховател, каквито има и в България", обясни един от тях.

Проверка в руските регистри все пак откри финансова компания на име "Лайтхаус капитал". Тя обаче не е застраховател, а сравнително малко управляващо дружество дори на фона на българския пазар. Неговите два взаимни фонда имат нетна стойност на активите малко под 6 млн. рубли, или около 135 хил. евро. Справката за собствените средства от сайта на компанията показва над 140 млн. рубли (3.2 млн. евро) активи. Всичко това поставя под въпрос как от подобна компания би дошло финансирането за покупката на "Доверие", която според различни източници надвишава 150 млн. евро. То, както изисква законът и както обещават от United Capital, ще трябва да бъде осигурено със собствени средства на акционерите му.

Все пак според руската преса "Лайтхаус капитал" има нещо общо със застраховането - по местния закон компаниите в сектора имат право да дадат до 20% от застрахователните си резерви на външен мениджър. Според "Ведомости" повечето играчи на пазара са заявили, че сами ще си управляват резервите, но местният животозастраховател на Generali PPF е избрал "Лайтхаус капитал". Това обаче не го прави застраховател, още по-малко водещ.

По никакъв начин не може да се разбере обаче дали това е придобивката на Мастюгин. От самото дружество не отговориха на изпратените от "Капитал" по мейл въпроси. "Говорих вчера с г-жа Дебора Стърман. Нейното становище е, че във вчерашното съобщение до пресата е казано всичко, което United Capital има да каже на този етап", обясни Максим Бехар от M3 Communications, която обслужва United Capital в България. От британската външна PR компания на дружеството обещаха да опитат да намерят повече информация, но такава не получихме до редакционното приключване на броя. Самата Стърман по мейл също беше лаконична - "Lighthouse Capital не е инвеститор в United Capital" (бел. ред. - което никой не е и твърдял).

Всичко това някак обезценява думите на Мастюгин: "Запазването на хората и развитието на екипа са точно това, което направихме в Lighthouse Capital."

От Русия с любов

Другото ново лице, което се появява, е Магомед Аликханов, който е представен като "международно известен специалист с изключителен опит в застраховането и управлението на пенсионните активи". В биографията му са споменати Zurich Financial Services и Renova Group. Последната е собственост на олигарха Виктор Векселберг, който след покупката на неговия дял в ТНК-ВР от държавната "Роснефт" се счита за най-богатия руснак, като състоянието му се изчислява на 18 млрд. долара от Bloomberg. Според LinkedIn профила на Аликханов той е заместник изпълнителен директор в Zurich Financial Services, като от компанията потвърдиха, че е бил такъв на руското им представителство.

Друга любопитна отметка от миналото му е диплома с отличие "Международни отношения" в Московската военна академия за чужди езици, която е известна като място за обучение на децата на висши военни и трамплин за кариера в КГБ или ГРУ. Според книгата "В съветското военно разузнаване" от 1984 г. на Виктор Суворов след завършване двете институции са разпределяли кадетите на принципа "един за мен, един за теб".

Според съобщението Аликханов ще оглавява инвестициите на United Capital в "Доверие" и ще ръководи интегрирането на специалистите от Lighthouse в настоящото управление на "Доверие", се казва в прессъобщението. Дебора Стърман, която пък въобще не фигурира в съобщението, уточни, че остава председател на борда, и потвърди, че работят с Аликханов.


Нещо си Capital

Друг план, по който се внася нова неяснота, е собствеността. Досега като втори основен акционер в United Capital освен Мастюгин и неговото Lighthouse Capital беше спрягана английската компания за управление на активи LJ Capital, която също от над месец не е отговорила на запитване на "Капитал" за повече информация. Не става ясно и какво се случва с другите миноритарни акционери, които според Стърман са тя и останалите трима директори - Хайнц Русвурм, Слободан Ристич и Гюнтер Рор. Вместо това научаваме, че United Capital в момента води преговори с няколко европейски и американски инвеститори с цел разширяване на акционерната си база и постигане на по-голямо въздействие с новото постижение. Новите акционери ще бъдат обявени, преди да се подаде молбата за оторизиране към българските регулаторни органи, се посочва още.

Междувременно около сделката някак плавно се завърна и оригиналният собственик на United Capital, българското "Риджънт кепитал", за което преди месец Дебора Стърман отрече то и българските му собственици да продължават имат нещо общо. Според прессъобщението Мастюгин значително е разширил "своите бизнес граници, като инвестира в няколко фирми в Словакия, Австрия и България". Твърди се и че е направил значителна инвестиция в разработването на логистичния терминал в Свиленград, а за придобиването му в момента се провеждат преговори в Унгария.

В българския Търговски регистър има вписано дружество "Логистичен терминал Свиленград" на 16 април 2013 г. с капитал 600 хил. лв. и акционер австрийското Wertbau GmbH. Акционери в него са Bau-und Liegenschaftsverwaltung и Nord Investment с по 50%. В първото като съсобственици фигурират Гюнтер Рор (33%), Хайнц Русвурм (32%), "Риджънт кепитъл" (1%) и самият Мастюгин (34%). Във второто съсобственици са Рор (51%) и изпълнителният директор на "Риджънт кепитал" Румен Нанов (49%), който е бил изпълнителен директор на фалиралата през 1996 г. Агробизнесбанк. И в трите австрийски компании управител е Кирил Димитров (който също е изпълнителен директор на "Риджънт кепитъл"). Във Wertbau, както и в българското дружество, управител е и Емил Коцев, който беше директор на държавната "Техноекспортстрой" до приватизацията й преди година от "АТ инженеринг 2000" за 51 млн. лв. с кредит от КТБ и според различни източници още има връзка със строителната компания.

Междувременно несигурността вече взема реални жертви в "Доверие", под формата на напускащи клиенти, макар за тенденцията още да няма данни "През второто полугодие преместванията между пенсионните дружества вероятно ще бъдат увеличени значително - заради информациите за предстояща смяна в собствеността на ПОК "Доверие" и негативните коментари за кандидат-купувача. Коментари и публикации в определени медии, че дружеството е източвано, оказват влияние върху това", обясни през седмицата пред Капитал Daily Даниела Петкова.

Извън всичко това бъдещият собственик продължава да не е конкретен за плановете си, като по-скоро се опитва да тушира натрупаното недоверие със заявления като: "United Capital напълно осъзнава отговорността, която поема към българския народ и клиентите на "Доверие", и се ангажира разумно и ефективно да управлява компанията в съответствие с принципите за социална отговорност и съгласно със законите на Република България и Европейския съюз." А също така и с обещание скоро да представи "своята дългосрочна стратегия за развитието на "Доверие" пред българските регулаторни органи, което ще осигури пълна прозрачност на сделката".

Да си купиш мениджмънт

Тази визия обаче засега, изглежда, не е споделена и с настоящия мениджмънт, от който се очаква да остане в компанията. "За да се осигури последователност на дейностите в "Доверие", Даниела Петкова ще остане главен изпълнителен директор на компанията. United Capital PLC оценява високо силното лидерство и управленски умения на г-жа Петкова, както и нейния личен принос за развитието на "Доверие" през последните дванадесет години", се казва в съобщението, където обаче наред с партньорството със съществуващия екип се говори и за добавяне на "свежи сили", за да се повиши ефективността на компанията.

"При придобиване на нови активи един от ключовите фактори за успех е да се запази съществуващият на място екип - т.е. хората, които познават същността на бизнеса, както и да се увеличат иновативните умения и опитът на кадрите от другите дружества на групата, за да се достигнат нови висоти", придава тежест на обещанието и Мастюгин.

Самата Петкова, която всъщност е председател на управителния съвет, а не изпълнителен директор, не споделя този ентусиазъм, като ден след съобщението на сайта на "Доверие" обясни, че тези намерения не са стиковани с нея и тя, както и екипът й, продължават да са в оставка, като в момента тече 18-месечен период, в който мениджмънтът е приел да продължи да работи, за да осигури приемственост при смяната собствеността. Тя подчертава още, че в никакъв случай това не бива да се приема като съгласие мениджмънтът на компанията да бъде приеман като част от собствеността на ПОК "Доверие" АД, която подлежи на покупко-продажба. "На покупко-продажба подлежат резултатите от нашата досегашна работа, но не и самите ние, и затова очакваме никой да не нарушава правата ни и да се разпорежда с личностите ни, без предварително да е получил нашето съгласие. Дали ще останем на работа в ПОК "Доверие" АД или не, може да бъде резултат единствено и само на наше решение, а не на който и да било друг, и не приемаме да бъдем уведомявани през медиите по този въпрос", казва още Петкова.

Бедният случайно намесен Бъфет може да е спокоен - той би могъл да има нещо общо с подобно структурирана сделка само в кошмарите си. А иначе, ако тя бъде одобрена в този й вид, ние, останалите, можем само да си кажем: "Сбогом "Доверие", здравей "Съмнение"!"

58 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    simeonov_ avatar :-?
    simeonov_
    • - 27
    • + 28

    При целия шум който се вдигна около сделката не ми се вярва,че тя мине пред КФН и Ивестбанк няма да да вземат Доеврие от Виена иншурънс.Но пък излязоха любопитни подробности около това как се инвестират спестяванията на хората за бъдещи пенсии и вашия собственик Прокопиев също здраво е намесен.Изобщо явно много неща трябва да се променят около пенсионните фондове защото сега явно някои тарикати ги използват за се финансират.Намират се всякакви вратички,а и контрола не е добър и се рискуват спестяванията на хората като се правят доста странни и съмнителни инвестиции.

    Нередност?
  • 2
    alex.p.ivanov avatar :-|
    alex.p.ivanov
    • - 7
    • + 40

    До коментар [#1] от "simeonov_":

    Не знам, БСП са на власт, руснаци стоят зад сделката... По- вероятно е Бъфет да вземе наистина да дойде в България и да купи фонда, от колкото сделката да не мине през КФН според мен

    Нередност?
  • 3
    yuh09313233 avatar :-|
    Demos
    • - 5
    • + 46

    До коментар [#1] от "simeonov_":

    Прокопиев е много здраво намесен, да, с цели 2% от активите на фонда, които са далеч по-малко от измислените "100 милиона" за които четем от месеци. Да не говорим, че сделките с него са свършвали с печалба за Доверие, което е документирано от БАНКА. Като говорим за разни личности, защо никой не споменава, че Доверие имат повече инвестирано при Цветан Василев отколкото при Прокопиев? Това не е вътрешна информация, Доверие публикуваха на сайта си колко имат инвестирани в бизнесите на няколко видни български личности, още когато преди месеци се носеха слухове кой олигарх стои зад сделката. Тази информация още си стои там, но отразяват ли я медиите? Не.

    Боже, целият портфейл на Доверие се публикува всяко тримесечие, пак на сайта им. Не знам за друг фонд с такава практика. Искаш да знаеш как са инвестирани парите им? Погледни когато искаш!

    Прав си, че има нужда от много промени в цялата система. Наистина има някой вратички, които трябва да се затворят, но това не е работа на някой фонд, на собственика на този фонд, на мениджмънта на този фонд, или на различни медийни групи. Това е работа единствено на осигурените в тези фондове, в качеството им на население на демократична държава, с възможността да изберат хора които да направят нужните реформи :)

    Нередност?
  • 4
    jorosrabskia avatar :-P
    jorosrabskia
    • - 8
    • + 14

    по добре да се казва пенсионна компания " НЕДОВЕРИЕ" :)

    Нередност?
  • 5
    k_ avatar :-|
    k_
    • - 7
    • + 16

    От пенсионни фондове, независимо дали държавни или частни, се краде в световен мащаб. Някъде врътките са по-финни, някъде не толкова.
    По време на поредната криза, пенсионерите плащат сметката.
    Самата идея да влагаш значителна част от дохода си и очакваш след деситилетия да получиш значителна част от спестяванията е порочна.
    Специално в български условия, където регулацията и финансовите технологии са недоразвити е почти сигурно, че мънитата ще бъдат откраднати. Когато дойде време да се плащат доппълнителните пенсии, ще дръпнта по една реч и ще се измъкнат по терлици, както го направиха с категорийните работници, прехвърляйки отговорността на държавата.
    Факта, че са се събрали 2 млрд лева привлича лешоядите, защото подобна сума не е за устата на нашите местни играчи. Те с такива чесла не могат да смятат.

    Нередност?
  • 6
    vladislav_paunov avatar :-|
    Molotov
    • - 18
    • + 13



    До коментар [#3] от "Demos":

    Абе ГРИЙН ЕЙКЪРС (собственост чрез АМ рисърч на Алфа финанс холдинг, демек на Прокопиев) нямат ли близо 6 на сто от капитал на Доверието... Нещо май го преебаха Прокопиев с придобиването, ама лошото е че такива публикации излизат в уж сериозни медии, които все забравят да споменат, че техния собственик има интерес в сделката. Мда... накърнен интерес! Още по-лошото е че се замислих какви са ни останалите медии щом още чета Капитал

    Нередност?
  • 7
    kaizersoze avatar :-|
    kaizersoze
    • - 6
    • + 38

    Мастюквогин, Бехар, Магомет някъв, КГБ, ГРУ...чакайте си пенциите :)

    2 милиарда ще им лепнат като ютия на тюлено перде...

    Нередност?
  • 8
    eskimos avatar :-|
    Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
    • - 6
    • + 17

    Доверие ще се превърне в пирамида!

    Нередност?
  • 9
    izabell avatar :-|
    izabell
    • - 26
    • + 8

    Доверие никога няма да се превърне в Пирамида...и въобще това понятие "пирамида" е доста остаряло и не се използва отдавна във финансите.

    Нередност?
  • 10
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 7
    • + 12

    До коментар [#7] от "kaizersoze":

    "Мастюквогин, Бехар, Магомет някъв, КГБ, ГРУ...чакайте си пенциите :)

    2 милиарда ще им лепнат като ютия на тюлено перде... "

    :)

    Нередност?
Нов коментар