Китайските индекси изпревариха S&P 500

Страната измести САЩ като най-голям вносител на петрол

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Търговията с фючърси на китайския капиталов пазар надмина по оборот фючърсите в щатския индекс S&P 500, съобщава Reuters. Така китайските фючърси стават най-търгуваните в света, което показва стремежа на международните инвеститори да увеличат експозициите си към тези бързо развиващи се пазари.

През последните седмици се наблюдава значителен ръст на оборота с фючърси в рамките на индекса CSI300, което съответства на поскъпването на акциите в Китай. В петък броят на сделките с такива фючърси, изтичащи на 15 май, е достигнал 1.5 млн. Според данните на Thomson Reuters същия ден подобните сделки в рамките на S&P 500 са били 1.4 млн. Анализаторите прогнозират, че CSI 300 ще заеме първо място при фючърсите в различни класове активи, включително тези за търговия с щатски държавни ценни книжа.

Ръст на пазарите

Фючърсите на CSI300 се търгуват от април 2010 г. като част от China Financial Futures Exchange. Повишеният оборот съответства на скока на повечето пазарни индекси в континентален Китай. От началото на годината повечето основни индекси са осигурили възвращаемост от над 30%, което ги прави най-успешната инвестиция в Азиатско-тихоокеанския регион.

Инвестициите във фючърси като тези в CSI300 осигуряват експозиции към основните китайски индекси, без да е нужна директна инвестиция в акциите, съставящи тези показатели. Тези сделки са популярни сред институционални инвеститори, които искат да навлязат на нововъзникващите пазари или да прехвърлят на капиталовите борси част от портфолиото си. Допълнителен фактор за повишената активност е стартираната програма за свързване на борсите в Шанхай и Хонконг, която позволява двустранна търговия с акции и фючърси.

Успехът на програмата за свързване на борсите и увеличената пазарна волатилност означават, че инвеститорите търсят повече продукти, чрез които да получат достъп до успеха на китайските пазари", отбелязва Андрю Съливан, управляващ директор на хонконгската Haitong International Securities Group.

Внос на петрол

Китай също така е изпреварил Съединените щати като най-голям вносител на суров петрол в света през април. Въпреки забавянето на икономиката потреблението на петрол в азиатската страна се очаква да остане високо, което ще има дългосрочни последствия върху световните пазари на петрол и други суровини, отбелязва Reuters.

Макар втората най-голяма икономика в света да отбелязва най-слабия си растеж от финансовата криза, потреблението явно е стимулирано от ниските цени на петрола и серията понижавания на лихвите на централната банка, последното от които бе тази неделя. През миналия месец вносът на суров петрол в страната е достигнал рекордните 7.4 млн. барела на ден. За същия период най-големият потребител на петрол САЩ е внасял средно 7.2 млн. барела на ден.

Все още няма коментари
Нов коментар