Доходността на някои финансови продукти в България може да се понижи

Спадът в цените на акциите може да накара инвеститорите да се насочат към активи с нисък риск, смятат анализатори

Българската фондова борса едва ли ще пострада сериозно от срива на световните борси
Българската фондова борса едва ли ще пострада сериозно от срива на световните борси
Българската фондова борса едва ли ще пострада сериозно от срива на световните борси    ©  Юлия Лазарова
Българската фондова борса едва ли ще пострада сериозно от срива на световните борси    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сривът на международните пазари ще има малък ефект върху България и финансовите инструменти тук - възможен ефект е спад в доходността по взаимните и други фондове инвестиращи в чужбина. Със сигурност е малко вероятно спадът да се пренесе върху Българската фондова борса, която в последната година има толкова нисък оборот и толкова малко инвеститори, че едва ли може да се очаква каквото и да е силно движение.

Встрани от проблемите също е проблем

"За момента спадът на глобалните пазари намира по-слабо отражение върху представянето на БФБ, което обаче не може да се разглежда в позитивен план", коментира Надя Неделчева, портфолио мениджър в "Карол капитал мениджмънт". Тя обясни, че пазарът в България така или иначе се намира на ниски нива, заради което реакциите са слаби и няма корелация с движението на световните пазари. От друга страна, почти липсват чужди инвеститори, но точно ниската ликвидност прави възможно бързото понижение на българския пазар. Това отбелязаха и от управляващото дружество "Експат капитал", които посочиха, че оборотът най-вероятно ще се запази на сегашните нива, а тъй като основната част от спестяванията на българите са в банкови депозити, няма да има съществено влияние върху спестяванията.

След силния спад по света и в понеделник към края на последната сесия БФБ имаше малко над 1 млн. лв. оборот, почти половината от търговия с акции на фондове за имоти. Основните индекси отбелязаха спад, но е трудно да се каже дали точно корелация с чуждите пазари е била причината – досега е имало много случаи, когато БФБ се движи в съвсем различна посока. SOFIX се понижи с 2.44%, до ниво от 456.36 пункта, което е най-ниското му ниво от ноември 2013 г.

Със сигурност понижението ще повлияе и на взаимни фондове, инвестиращи на развиващите се пазари. Колко точно, тепърва ще видим. Възможно е да има възстановяване, а е възможно инвестициите да са в компании, които да се спасят от срив или да има бързо пренасочване към други пазари.

Притеснението Китай

Няколко са факторите, които са в основата на спадовете в цените на акциите през изминалата седмица, коментираха от "Експат капитал". Сред тях са ниските цени на суровините заради повишено предлагане и опасенията от забавяне на китайската икономика, понижение на почти всички валути на развиващите се пазари, политическа несигурност в Европа и проблеми в Близкия изток, несигурността за движенията на лихвите в САЩ, както и "отпускането" на курса на китайския юан и изтичане на капитал от бързо растящата икономика.

"Всички тези фактори повлияха силно негативно на риск апетита на инвеститорите и породиха пренасочване на парични потоци към т.нар. активи "убежища", каквито са държавните ценни книжа на САЩ, Япония, Германия и др.", отбелязаха от "Експат капитал". Според анализаторите покачването на индексите, измерващи волатилността на европейските и американските акции, в миналото са довеждали до сериозни отливи от рискови инвестиции.

По тази причина според "Експат капитал" е възможно пренасочване на инвестиции от по-високорискови към по-консервативни фондове, инвестиращи основно в облигации. Рискът от дефлация и ниските лихви по депозити в България правят консервативните фондове атрактивна алтернатива за спестяване, смятат от управляващото дружество. Анализаторите от дружеството са позитивно настроени за акциите в развитите държави (Китай се води развиващ се пазар, Германия и САЩ например са развити) и очакват доларът да продължи да поскъпва спрямо еврото.

Ограниченията

Владислав Панев, председател на борда на "Скай управление на активи", смята, че сега няма условия за повторение на кризата от 2007 - 2009 г. "Пренасочването на огромни парични потоци от едни пазари към други (на ДЦК) и бягството от региони и отрасли като цяло е болезнено и това го виждаме от срива на цените в практически целия свят. Много е вероятно това да доведе до забавяне на решението на Фед за повишаване на лихвите, което иначе се очакваше да се случи през септември", коментира Панев. Според "Експат капитал" покачването на лихвите може да се отложи за началото на 2016 г.

Панев смята, че ако цените на суровините на световните пазари ще задържат ниски за дълго време, това ще свие инвестициите в нови находища и обявеното търсене на природен газ в Черно море може да се отложи. От друга страна спадът на суровините би имал и друго влияние върху България – метали, основно мед, са сред основните експортни продукти и просперитетът на компаниите производители ще се забави, отбеляза Панев. Според Панев по-ниските цени на петрола и природния газ дългосрочно ще оправят някои дисбаланси на световната икономика.

Надя Неделчева смята, че в рамките на година спадът на акции може да има отражение в българската икономика. "Към момента по-скоро индикациите бяха за възстановяване на европейските икономики, което съответно подобряваше перспективите пред българските компании по линия на обвързаността на икономиката ни с големите европейски страни", коментира Неделчева. Ако понижението на акциите е индикация за забавяне на европейските икономики, това ще се отрази и на българската, отбеляза тя. Относно спада на суровините, от една страна, това е добра новина, защото България внася много суровини. От друга – това е индикация за слабо търсене и свиване за експортните компании.

Все още няма коментари
Нов коментар