Георги Георгиев: Спадът на борсите не е изненада и беше въпрос на време

В момента доста от акциите на европейските компании са подценени, ,казва портфолио мениджърът в "Карол капитал мениджмънт"

Георги Георгиев    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бихме посъветвали дългосрочните и средносрочните инвеститори да изчакат, защото може да има ново дъно на пазара

Георги Георгиев е портфолио мениджър на "Адванс инвест", част от управляващото дружество "Карол капитал мениджмънт". Той е част от екипа на "Карол" от 2008 г., първоначално като анализатор за пазарите от Източна Европа. Магистър по финанси от УНСС, работил е за една от най-големите хранителни компании Kraft Foods в САЩ, както и в българските "Алфа финанс холдинг" и "Булброкърс". С него разговаряме за случващото се по световните борси през последните дни.

Какво наблюдаваме на фондовите пазари в момента – здравословен спад, спукване на балон, временна корекция?

- Динамиката на пазарите в момента е много интересна, като според повечето експерти е движена от технически фактори. Трябва да отбележим, че американският пазар и като цяло световните пазари не бяха коригирали от 2011 г. насам. Няколкото корекции, които видяхме досега бяха в рамките до около 5% и всичките бяха използвани от инвеститорите, като възможности за покупка. Сега наблюдаваме корекция от порядъка на 10-12%. Исторически средната стойност на корекциите на пазара са около тази стойност. Така че пазарът очакваше подобен спад, трябваше да се случи някога и в момента е налице. Преодоляването на 200-дневната средна беше факторът, който задейства сериозните разпродажби в последните дни. Въпросът е дали тази корекция може да се окаже началото на нещо още по-негативно за пазара. Другият фактор за рязкото спадане е, че често такива неща се случват през август, когато пазарите страдат от липса на ликвидност – тогава много портфолио мениджъри са в отпуск. Освен това има и факторът прекалено голяма намеса на компютърните алгоритми на пазара. Много трудно е да се намерят купувачи точно в този момент, пазарът става много тънък, всеки започва да ребалансира, продават се активи, които са изостанали в спада си, затова в понеделник имаше понижение точно на акциите, които се бяха качили най-много в последната година-година и половина.

Често се говори, че фондовият пазар много се е откъснал от реалната икономика и не изпълнява функциите, за които е създаден – набиране на пари за компаниите.

- Капиталовият пазар постоянно се развива в годините, логично е да се използват и нови инструменти, които да го обогатят, да помогнат и на инвеститорите. Естествено първоначалната му роля е компаниите да набират капитал, който да използват за свои проекти и оттам да създават доходност за инвеститорите – капиталова или дивидентна. Да, в последните няколко години нивото на ливъридж е изключително високо на капиталовите пазари и се използват прекалено много деривати и инструменти, които обогатяват доходността и засилват ролята на спекулантите. Но това е провокирано от развитието на борсите и няма как да се избегне. Логично е да има т.нар. деливъриджинг на финансовата система и нещата да се върнат към нормалното. Но все още този момент не е настъпил. Лошото е, че ако настъпи, това ще означава липса на вяра в банковата система и всички стимули, които банките промотират напоследък.

Виждаме ли края на интересните развиващи се пазари и връщане към развитите заедно с връщане към нормални печалби от порядъка на 10%, а не 50% годишна доходност?

-

Така че след 3-4 месеца може да сме наясно защо е бил този спад. Обикновено корекциите на капиталовите пазари траят по-малко, отколкото траят покачванията. Бичият пазар се развива доста по-бавно от мечия. Така че за един дългосрочен инвеститор, който е решил да инвестира сега на капиталовите пазари, може би е по-добре да почака да се установят по-добри нива. За спекулантите, които гонят дъна, всеки подобен момент е удачен, защото след голям спад следва и корекция нагоре, от която да се направи печалба. И за средносрочните инвеститори ние смятаме, че към момента е по-добре да се въздържат.