Гаранции ще позволят на банките да кредитират по-рисково компании с 600 млн. евро

Инициативата за малки и средни предприятия на Европейския инвестиционен фонд се очаква да заработи в България догодина

Марко Мароне от Европейския инвестиционен фонд заяви, че новата програма ще е допълваща, а не заместваща финансирането, което идва по линия на Европейската инвестиционна банка
Марко Мароне от Европейския инвестиционен фонд заяви, че новата програма ще е допълваща, а не заместваща финансирането, което идва по линия на Европейската инвестиционна банка
Марко Мароне от Европейския инвестиционен фонд заяви, че новата програма ще е допълваща, а не заместваща финансирането, което идва по линия на Европейската инвестиционна банка    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Марко Мароне от Европейския инвестиционен фонд заяви, че новата програма ще е допълваща, а не заместваща финансирането, което идва по линия на Европейската инвестиционна банка    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейският инвестиционен фонд ще поема до 60% от риска по отпуснатите кредити.

Гаранционен инструмент, който ще позволи на банките в България да развият кредитен портфейл от 600 млн. евро и да подкрепят по-рискови предприемачески проекти, предстои да заработи от следващата година. Новината бе съобщена на конференцията "Банките и бизнесът", организирана от "Капитал" за трета поредна година. Като участник във форума, който събра над 200 души, Марко Мароне от Европейския инвестиционен фонд съобщи, че първите заеми по новата програма се очакват в средата на 2016 година. Той добави, че тя няма да замени, а ще е допълнение към финансирането по програмите JERЕMIE.

Новият инструмент

Инициативата за малки и средни предприятия е в напреднала фаза, след като през юни правителството одобри включването на България в нея чрез създаването на нова оперативна програма за 102 млн. евро. Предстои да бъде подписан договора с Европейската комисия, Европейския инвестиционен фонд и Европейската инвестиционна банка, след което ще се изберат банките посредници, през които средствата ще потекат към бизнеса. По думите на Марко Мароне въпреки ранната фаза на инициативата интерес за включване в нея са заявили голям брой кредитни институции от страната. Причината е, че те вече са направили необходимите инвестиции, за да отговарят на изискванията за работа с европейските програми, а чрез гаранционния инструмент ще имат възможност да достигнат до нов сегмент клиенти. 

Схемата на инициативата е такава, че ресурсът, който банките осигуряват под формата на кредити, е собствен, а Европейският инвестиционен фонд им покрива 60% от риска за загуби. Това, от една страна, улеснява банките, защото им спестява част от капитала, който по регулаторните изисквания трябва да заделят при всеки отпуснат заем, а от друга - им дава възможност да предложат по-изгодни условия на клиентите от пазарните. Те могат да бъдат както под формата на по-ниски лихви, така и като по-ниско ниво на обезпеченост или дълъг срок за връщане на заема. Инициативата не търси съфинансиране на проектите от държавния бюджет, което ще позволи ресурсът на данъкоплатците да се насочи към други дейности. 

Банките харесват това

"Очаквахме, че при тази свръхликвидност и ниски лихви фокусът ще е насочен от директно съфинасиране и лихвени облекчения към схеми с гаранционен елемент", коментира Лиляна Томова, мениджър пазари малки и средни предприятия в Societe Generale Експресбанк. Според нея една от причините чрез новата инициатива да се поема гаранция за неограничен обем от заеми е в ниското ниво от около 0.1% на лоши кредити по JERЕMIE.

Димитър Пенков, старши мениджър "Бизнес клиенти" в Уникредит Булбанк, добави, че новата инициатива ще позволи да се достигнат клиенти, които досега са оставали извън обсега на европейските програми. "Продуктите в момента са към клиентите с добри финансови отчети, с над 3 години история, с работещ бизнес. Техните амбиции са много над гарантирания максимален размер от 2 млн. лв. Тоест губим по-големите кредити и губим по-малките, които са за микропредприятията", обясни експертът. Той даде за пример бизнеси, които няма как да получат финансиране при сегашните условия - обекти на франчайз, малки магазини, ресторанти. "Желанието ни да бъдат финансирани идва най-вече от нуждата пазарът да бъде захранен с по-стабилни малки компании, при които да има мултиплициращ ефект, да станат среден бизнес. Сега ние трябва да отгледаме бъдещите ни клиенти и това е важно не само за банките, важно е за цялата ни икономика", добави Пенков. Марко Мароне обясни, че в предстоящата инициатива ограничение на заемите няма да има.

Все още няма коментари
Нов коментар