Правителството създаде фонда, който ще управлява 800 млн. евро

Евросредствата ще отиват в новото държавно дружество "Фонд мениджър на финансови инструменти в България"

На министъра на финансите се възлага да упражнява правата на държавата в новоучреденото дружество, както и да сключи договори с членовете на надзорния му съвет
На министъра на финансите се възлага да упражнява правата на държавата в новоучреденото дружество, както и да сключи договори с членовете на надзорния му съвет
На министъра на финансите се възлага да упражнява правата на държавата в новоучреденото дружество, както и да сключи договори с членовете на надзорния му съвет    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
На министъра на финансите се възлага да упражнява правата на държавата в новоучреденото дружество, както и да сключи договори с членовете на надзорния му съвет    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дружеството ще отговаря за управлението на финансовите инструменти, които ще бъдат прилагани по европейските оперативни програми и по Програмата за развитие на селските райони.

Фондът на фондовете, който ще управлява поне 800 млн. евро европейски пари, се роди с решение на Министерския съвет. На заседанието си кабинетът реши да се учреди еднолично акционерно дружество с държавно участие в капитала "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД. Мениджърът на фонда на фондовете ще отговаря за управлението на финансовите инструменти, които ще бъдат прилагани по европейските оперативни програми и по програмата за развитие на селските райони. Българската държава е едноличен собственик на капитала на дружеството, който е в размер на 50 000 лв., разпределен в 50 000 поименни акции с номинал 1 лев.

Бил е приет и уставът на новоучреденото дружество, се казва в съобщението на МС, а парите идват от централния бюджет. На министъра на финансите се възлага да упражнява правата на държавата в новоучреденото дружество, както и да сключи договори с членовете на надзорния му съвет. В този съвет ще влизат представители на всички ведомства, които управляват европари. Кой обаче ще ръководи новото дружество още не е ясно. Преди време пред "Капитал" източници, запознати с темата, обясниха, че се търсят "хора от пазара", които разбират от финансови инструменти и инвестиционно финансиране. Такива вероятно ще бъдат намерени, коментира източник от финансовия сектор, тъй като би било странно от страна на държавните органи да представят некачествена кандидатура за орган, който и без това ще попадне под силния прожектор на Европейската комисия.

Комисията така или иначе има възражения спрямо намеренията на управляващите. В писмо на генералния директор Валтер Дафа вече са се споменавали потенциални проблеми със структурата и опита на новото дружество, а по неофициална информация има и ново писмо по същата тема. Пред "Капитал" преди време вицепремиерът Томислав Дончев потвърди, че е имало силно лобиране пред европейските институции, за да позволят прехвърлянето на част от парите към него. ЕК се притеснява най-вече за забавянето и евентуални проблеми с финансовите инструменти в страна, която Брюксел разглежда като пионер в областта. България бива давана на много европейски форуми като пример за добро прилагане на такива инструменти през изминалия период, като например фондовете за стартиращи компании Eleven и LAUNCHub и нисколихвените заеми. Досега схемите по JEREMIE и JESSICA се управляваха от Европейския инвестиционен фонд и Европейската инвестиционна банка. От съобщението на МС излиза, че новият фонд ще поеме и наследството на досегашните схеми, като ще се превърне в холдингов фонд за инструментите от периода 2007 - 2013 г, след изтичането на договорите с ЕИБ и ЕИФ.

Новото дружество обаче остава забулено в неяснота и откъм структурата си на управление, и откъм финансовата си част. Финансовото министерство продължава да не иска да отговори на въпросите на "Капитал" по темата, като вестникът ги изпраща вече за втори път безрезултатно. Така нито е ясно чий кредитен рейтинг ще ползва новият фонд, за да дава гаранции, нито на какъв етап е подбирането на кадри за него. Преди време министърът Владислав Горанов обяви, че БНБ ще действа като ковчежник на фонда. За да дава гаранции, той трябва да разполага със собствен капитал, възможност да набира нов и да бъде надлежно одитиран и регулиран. Единственото, което се знае, е, че са изпратени покани за сътрудничество към Европейската инвестиционна банка, Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    krastitel avatar :-?
    krastitel
    • + 8

    колко неясно за нашите и за европейските пари - защо?
    това не е частна или партийна касичка, надявам се ...

    Нередност?
  • 2
    aussie avatar :-|
    aussie
    • - 1
    • + 10

    Сега и да си определят по един милион заплата и всичко е шест.

    Нередност?
  • 3
    gosko22 avatar :-|
    gosko22
    • - 1
    • + 11

    Когато в България нещо РАБОТИ то трябва да бъде СПРЯНО и ПРЕОБРАЗУВАНО щото не щеш ли, вземем да се "оправиме"

    "България бива давана на много европейски форуми като пример за добро прилагане на такива инструменти през изминалия период, като например фондовете за стартиращи компании Eleven и LAUNCHub и нисколихвените заеми."

    Е можем да сме спокойни. С новия фонд на фондовете (Може да поканят Денй Фонда да поеме управлението) няма да бъдем давани за пример. Ще тръгнем по пътя на държави създали подобни фондове, наляли едни пари през едни подизпълнителни - абе познатата схема.


    Нередност?
  • 4
    bonzoo avatar :-|
    Vladimir Todorakov
    • + 8

    До коментар [#3] от "gosko22":

    Проблемът им е, че РАБОТИ, но не за тях... Сега искат да направят "схемата да РАБОТИ"

    Нередност?
  • 5
    hgw1434205943433311 avatar :-|
    Stoyan Guglev

    Я кажете какво, освен да разпределят парите, направиха 11 и другият фонд. Аз съм чел за 2 компании, получили допълнително финансиране.

    Нередност?
  • 6
    zax50315885 avatar :-|
    Teaser
    • + 2

    Добър начин е измислил Владко, за да централизира корупцията по управлението на еврофондовете и да издърпа черджето от останалите министри! Евала и на Баце, че ще прибира масрафа...няма лошо...идат избори.

    Нередност?
Нов коментар