Прокредит банк и Райфайзенбанк отпускат 115 млн. евро за иновации

Средствата се предоставят при облекчени условия благодарение на гаранции от Европейския инвестиционен фонд

Заеми могат да получат бизнес клиенти от различни сектори - от фармация и химия до всякакво производство и услуги
Заеми могат да получат бизнес клиенти от различни сектори - от фармация и химия до всякакво производство и услуги
Заеми могат да получат бизнес клиенти от различни сектори - от фармация и химия до всякакво производство и услуги    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Заеми могат да получат бизнес клиенти от различни сектори - от фармация и химия до всякакво производство и услуги    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Иновативни малки и средни български предприятия ще могат да кандидатстват за финансиране при облекчени условия по съвместна инициатива на Европейската комисия (ЕК) и Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). По нея вече са сключени първите гаранционни споразумения между ЕИФ и български банки, с които до бизнеса в страната ще могат да достигнат общо 115 млн. евро. Средствата ще бъдат насочени към компании с персонал до 500 служители под формата на оборотни и инвестиционни заеми за финансиране на научни изследвания, развойна дейност и иновации.

Кредитите се отпускат в рамките на инициативата "InnovFin – ЕС финансиране на иновации", която е продължение на инициативата "Инструмент за споделяне на риска" (Risk Sharing Instrument, RSI) на ЕК и Европейската инвестиционна банка, част от която е ЕИФ. До момента в програмата от българска страна са се включили Прокредит банк, в рамките на общо споразумение на германската холдингова група ProCredit Holding за региона на Югоизточна Европа, и Райфайзенбанк (България).

Споразумението на ProCredit Holding, което беше сключено през миналата седмица, е за общо 250 млн. евро, с които ще се подпомогнат малки и средни иновативни предприятия в Албания, Босна и Херцеговина, България, Македония, Молдова, Румъния и Сърбия. От българската Прокредит банк уточниха за "Капитал Daily", че имат готовност да генерират в страната портфейл от 80 млн. евро кредити за местните предприемачи за иновации и модернизация на бизнеса им, като на 1 февруари вече са одобрили и първия си заем по инициативата. Сключеното във вторник споразумение между Райфайзенбанк и ЕИФ ще позволи на банката в следващите две години да осигури за бизнеса 35 млн. евро.

По-лесен достъп до средства

"Ще предложим на иновативните фирми финансиране при значително по-облекчени условия за обезпечение, като намалим изискванията си с близо 50%. Лихвите също ще бъдат по-ниски от стандартните ни за бизнес кредити", посочват от "Прокредит". От банката съобщават още, че минималният размер на заемите, които ще отпускат по инициативата, е 30 хил. евро, а максималният ще зависи от конкретния проект и развитието на компанията. Сроковете за погасяване на кредитите ще са между 1 и 10 години.

От Райфайзенбанк съобщават само, че кредитирането ще е с по-ниски от обичайните изисквания за обезпечение и рисков профил и при облекчени ценови условия, които са индивидуални за всеки проект. По отношение на типовете проекти, които ще се финансират, от институцията посочват, че средствата ще бъдат насочени към "иновации както в бизнес модела, така и в предлаганите крайни продукти и услуги".

Широк обхват

"По програмата могат да се финансират както предприятия, работещи в иновативни сектори, така и такива, които развиват иновативни бизнеси, а също и дружества, чиято дейност е в традиционни сектори, но инвестират в развойна дейност", пояснява от своя страна Христо Стоянов, който е представител на ЕИФ за България.

От "Прокредит" уточняват, че по програмата заеми могат да получат бизнес клиенти от различни сектори на икономиката, сред които фармацевтичната, химическата и текстилната промишленост, мебелната индустрия, машиностроенето и производство на машинни части, всякакви видове производство, търговия на едро и дребно, секторът на услугите – туризъм, транспорт, дистрибуция, а също така и земеделски бизнес. За финансиране могат да кандидатстват например проекти по внедряване на нови или подобряване на съществуващи продукти, нововъведения или подобряване в производствените процеси, реорганизации в работните процеси и др. "Конкретни примери могат да бъдат инсталирането на GPS системи за проследяване на транспортни средства; внедряването на нови машини, използвани при производството на облекла или козметика; пускането на нова реклама в медиите; вкарването на нов символ на търговската марка; придобиването на нови производствени помещения или офиси; обучение на персонала", отбелязват от "Прокредит".

Инициативата InnovFin е подкрепена със средства от бюджета на рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации "Хоризонт 2020". В случая с Райфайзенбанк гаранционното споразумение е подкрепено и от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който е в основата на Инвестиционния план за Европа на ЕК (известен като плана "Юнкер"), чиято цел е да стимулира икономическия растеж в страните от ЕС.

InnovFin е една от двете инициативи, насочени към малкия и средния бизнес, в рамките на плана "Юнкер". По другата програма – COSME, се отпускат предимно малки заеми в размер на около 150 хил. евро, макар да има възможност и за по-големи кредити, обяснява Христо Стоянов. По нея от октомври 2015 г. ЕИФ си партнира с една българска банка – СИБанк, която в следващите три години ще предостави на бизнеса заеми за общо 200 млн. лв. благодарение на гаранциите на фонда.

И двете програми са отворени към всички банки в ЕС, като за разлика от инициативата JEREMIE кандидатстването по тях е директно към централата на ЕИФ в Люксембург, уточнява Стоянов.

Все още няма коментари
Нов коментар