🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пазарът на бързи кредити расте с 5.5% до 2.16 млрд. лв. през 2015 г.

Необслужваните вземания в сектора са намалели с 15%

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Трета поредна година ръст на бизнеса и устойчиво понижаване на проблемните вземания в портфейлите – така изглеждаше изминалата 2015 г. за небанковите компании за потребителско финансиране, погледната през публикуваната от БНБ секторна статистика към края на декември. В условията на все още замръзнал кредитен растеж на банковия пазар дружествата за т.нар. бързи заеми отчитат нарастване на дейността си с 5.5%, а постепенното възстановяване на икономиката дава основания за оптимизъм и за следващите месеци.

Растящ пазар

За трето поредно тримесечие общият обем на отпуснатите от специализираните в потребителско кредитиране компании заеми нараства с над 50 млн. лв. За периода октомври-декември 2015 г. увеличението е с 57.6 млн. лв., с което обемът на пазара нараства до 2.16 млрд. лв. (2.5% от БВП). Така секторът връща позициите си до нивата от предкризисната 2007 г., когато беше 2.03 млрд. лв. (3.1% от БВП). Пикът в дейността на сектора беше година по-късно – в рекордно добрата и за банките 2008 г., когато бизнесът на небанковите компании, специализирани в кредитиране, достигна 2.8 млрд. лв. (4.3% от БВП).

В последвалите кризисни години обемът на пазара се сви до под 1.8 млрд. лв., но през последните 11 последователни тримесечия статистиката на БНБ регистрира повишаване на небанковите заеми на годишна база. Съживяването на сектора следва постепенното възстановяване на икономиката и подобрението в потребителските нагласи - според последните данни на НСИ през четвъртото тримесечие на 2015 г. потреблението е нараснало с 2.5%. Подобряването на пазара на труда – в понеделник националната статистика отчете намаляване на безработицата до 8% – също е положителен сигнал и за небанковите дружества за потребителско финансиране.

Изчистване на портфейлите

За положителното настроение в сектора допринася и трайното подобряване на качеството на вземанията на компаниите. От 2013 г. обемът на нередовно обслужваните кредити в портфейлите им устойчиво намалява (с малки изключения), като през последните шест последователни тримесечия свиването е и на годишна база. Така, към декември 2015 г. необслужваните вземания в сектора са на обща стойност 468.4 млн. лв., като обемът им се свива с 1.88% на тримесечна база и с 14.83% спрямо година по-рано. Делът им спрямо общия обем на небанковото кредитиране също намалява – до 21.69% в сравнение с 26.86% към декември 2014 г.

За изчистването на портфейлите допринасят и активните действия на дружествата в сектора по продажби на пакети от проблемни заеми на специализирани в събирането на вземания компании. Последната голяма такава сделка беше сключена през октомври 2015 г., когато "Ти Би Ай кредит" (която през миналата година смени собственика си и ще се пренасочи към предлагането на т.нар. acquiring услуги, свързани с картовите разплащания) продаде портфейл от 50 млн. евро кредити на физически лица на местното поделение на чешката APS. Пак през изминалите 12 месеца водещият играч в сектора "БНП Париба" продаде портфейл нередовни заеми за около 90 млн. лв. на купувач, чието име не беше съобщено.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    noidea avatar :-|
    noidea
    • - 1
    • + 1

    "Необслужваните вземания в сектора са намалели с 15%"
    не били компютри, а били компоти и ни ги върнали. И какво се оказа: намалели щото двете големи ЖетКредит и ТБИ си шитнали лошите кредити на фирми за събиране на дългове, като ЕОС Матрикс. Големите мутри лихвари си направиха и те фирми, дойдоха и нови играчи от Запад.
    Другото е, че за тия години след 2008 си научиха урока и предлагат разнообразни продукти. Пример за ЖетКретит дават за купуване на кола на старо и лизинг за нова, ТБИ дават карти, депозит имат.

    Нередност?
Нов коментар