🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

И депозитите, и кредитите намаляват към март

Близките до нулата лихви доведоха до изтегляне на близо 600 млн. лв. от системата

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Депозитите на домакинствата се свиват за пръв път от юни 2014 г. без ефекта КТБ.

Близките до нулата лихви по депозитите доведоха до изтегляне на част от спестяванията на населението и бизнеса от банковата система. Според данните от паричната статистика на Българската народна банка (БНБ), през март депозитите на домакинствата в банковата система са намалели с 82 млн. лв., макар и общият им обем да остава на рекордно високи стойности от близо 43 млрд. лв. Компаниите от реалния сектор пък са изтеглили над 230 млн. лв. от средствата си в банките през последния месец.

Статистиката към март показва и запазване на низходящия тренд по отношение на кредитирането. В края на първото тримесечие на годината общият обем на отпуснатото от банките финансиране за бизнеса и домакинствата остава под 48 млрд. лв., като намалява с 2.27% на годишна база. Стойностите, до които се стигна след изваждането на фалиралата Корпоративна търговска банка от статистиката и намаляването на портфейлите от заеми на останалите финансови институции, са съизмерими с размера на кредитния пазар от октомври 2008 г. Все пак за последния месец данните показват леко нарастване на общия кредитен портфейл – с 0.15%, благодарение на повишаването в обема на заемите за домакинствата.

Депозитен спад

Регистрираното от централната банка понижение в обема на депозитите на домакинствата е първото такова от юни 2014 г. без ефекта КТБ. Тогава събитията около КТБ и Първа инвестиционна банка доведоха до изтегляне на над 1 млрд. лв. от банковата система, които в следващите месеци постепенно се върнаха в сектора. Изплатените в края на 2014 и началото на 2015 г. гарантирани депозити в КТБ в огромната си част също се върнаха в банковата система. Оттогава спестяванията на домакинствата трайно нарастваха въпреки падащата доходност, предлагана от банките. През последните месеци обаче темповете на увеличение постепенно се забавиха.

Вложенията на бизнеса също следват сходна динамика, макар лихвите по тях да паднаха под границата от 1% още през март 2015 г. Първото свиване в обема дойде едва през януари, когато от банките бяха извадени над 650 млн. лв. В следващия месец статистиката показа леко покачване, а данните за март отново сочат изтегляне на спестявания от страна на бизнеса – понижението е с 231 млн. лв. до 17.4 млрд. лв. Депозитите на финансовите предприятия (посредници, пенсионни фондове, застрахователни дружества) също са намалели през последния месец – с 284 млн. лв. до малко под 3 млрд. лв.

Плахо кредитно раздвижване

При кредитирането за бизнеса тенденцията на свиване на обемите се запазва както на годишна, така и на тримесечна база. В края на март общият обем на финансирането за корпоративни клиенти пада под 30 млрд. лв., като се свива с 2.74% спрямо година по-рано. Понижението в сравнение с февруари е с 0.04%.

Финансирането, предоставено на домакинствата, е в общ размер на 17.9 млрд. лв., от които 7.2 млрд. лв. са потребителски, а 8.6 млрд. лв. – ипотечни кредити. В сравнение с година по-рано обемите в двата сегмента са се свили съответно с 2.35% и 0.5%. За последния месец обаче статистиката отчита леко нарастване, което при потребителските заеми е с 49 млн. лв., а при жилищните – с 14.9 млн. лв.

Проблемните кредити

Нередовно обслужваните или предоговорените между банките и клиентите им заеми са 22.77% от общо отпуснатите в системата при 22.98% месец по-рано, ако не се отчитат средствата, които са били предоставени под формата на овърдрафт (с включването им делът се свива до 17.71% при 17.85% за февруари). В графата лоши и преструктурирани към края на март са фирмени кредити за 5.6 млрд. лв., 957.7 млн. лв. потребителски и 1.7 млрд. ипотечни заеми.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    desolater avatar :-|
    Desolater
    • - 2
    • + 1

    Новата ни банка "КТБ 2016" дава 15% лихва. Не се бутайте и бъдете спокойни - депозитите са гарантирани от държавата ;)

    Нередност?
Нов коментар