🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Спадът на депозитните лихви се ускорява

През февруари доходността по спестяванията на домакинствата в левове намалява до 0.81%

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Лихвите по кредитите също са се понижили.

Свръхликвидността в банковия сектор свали лихвените проценти по привличаните от финанасовите институции средства от бизнеса и домакинствата до под 1%. Това показват данните от публикуваната в понеделник лихвена статистика на Българската народна банка към февруари. Падащата доходност по депозитите продължава да е предпоставка и за поевтиняването на цената, при която банките финансират бизнеса и домакинствата, като през последния месец лихвите по кредитите са се понижили в почти всички сегменти.

Все по-осезаемо намаляващата доходност по спестяванията обуславя и забавянето в темповете, с които частни и корпоративни клиенти насочват средствата си към банките. Търсенето на кредити обаче все още остава слабо, показват данните на регулатора.

Предпоследната граница

Към февруари средната годишна доходност по депозитите на домакинствата в левове вече е 0.81%. Лихвите в сегмента стигнаха до психологическата граница от 1% през януари след пет години трайно понижение, които от началото на годината отново показват признаци на ускоряване. Спадът на месечна база през февруари е с 0.19 процентни пункта (пр.п.) след отчетени 0.18 пр.п. през януари, докато през втората половина на 2015 г. пониженията бяха в диапазона от -0.03 до -0.12 пр.п., с изключение на два месеца, когато корекциите бяха леко в посока нагоре. Колебанията през второто полугодие на миналата година даваха основание да се смята, че депозитните лихви вече търсят балансовата си стойност. Въведената от БНБ от началото на 2016 г. отрицателна лихва по свръхрезервите, които кредитните институции държат в централната банка обаче, усили натиска върху тях за управление на натрупаната прекомерна ликвидност в балансите им. Така поне за момента това, изглежда, оказва ефект и по-линия на по-ускореното понижаване на предлаганата доходност по привличаните средства.

Същата тенденция се наблюдава и по отношение на лихвите по евровите депозити на домакинствата, които от началото на годината се понижават с по 0.15 пр.п. месечно и към края на януари средната им стойност е 0.71%. Спестяванията на бизнеса носят средна годишна доходност от 0.6% в левове и 0.73% в евро, като при вложенията в местната валута понижението е с 0.04 пр.п. спрямо януари, а при тези в европейската корекцията е в положителна посока – с 0.15 пр.п. в сравнение с отчетените предния месец 0.58%.

От средата на 2014 г. лихвите по депозитите на домакинствата намаляват с по над 1% процент на годишна база, като вливането на допълнителни 3.6 млрд. лв. от гарантираните депозити във фалиралата Корпоративна търговска банка в края на 2014 г. и началото на 2015 г. допълнително ускориха пониженията. Очакванията и на БНБ, и на представителите на сектора са и през тази година предлаганата доходност да остане близка до нулата, без обаче да се прогнозира въвеждането на отрицателни лихви, каквито примери вече има по отношение на някои депозити от големи корпоративни и институционални клиенти в еврозоната.

Бавното размразяване

Данните от лихвената статистика показват, че в първите месеци на годината падащата доходност като че ли дава резултат и обемите на новопривличаните за съответния месец от банките депозити намаляват. При кредитните портфейли обаче все още е трудно да се очертае толкова видим резултат от падащите лихви. В корпоративния сегмент обемите на новоотпуснатите заеми през януари и февруари като цяло остават по-ниски в сравнение с наблюдаваното в последните месеци на 2015 г. Същото се отнася и за ипотечните кредити за домакинствата, където обемите ново финансиране остават почти непроменени на месечна база. При заемите за потребление през февруари статистиката показва лек ръст в обема на новоотпуснатите средства, но той идва след известно забавяне месец по-рано и така на практика равнищата остават съизмерими с края на 2015 г.

Очакванията на банкерите все пак са през настоящата година търсенето на кредити да се активизира, като за това ще допринесат и намаляващите цени на финансирането. През февруари средната годишна лихва по потребителските заеми в левове пада до 10.32% (-0.40 пр.п. спрямо януари), а прогнозите са до края на годината да намалее до под 10%. При кредитите за потребление, отпускани в евро, понижението е до 6.75% (-0.54 пр.п.). Средната цена на ипотечното финансиране през месеца е 5.36% (+0.07 пр.п.) в левове и 5.89% (-0.01 пр.п.) в евро, а очакванията са до края на годината лихвите да са в диапазона 4-5%.

Най-осезаемо през последния месец е поевтиняването на корпоративните кредити – с 1.5 пр.п. до 4.41% в левове и с 1.36 пр.п. до 5.61% в евро. В този сегмент обаче традиционно колебанията на месечна база са по-осезаеми, което обикновено е резултат от по-големи единични сделки.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    galcho avatar :-|
    Galina Kovachka
    • + 1

    А законната лихва за закъснения при плащания на данъци кога ще се намали от сегашните 10%

    Нередност?
Нов коментар