🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"БНП Париба лични финанси" в България ще работи като банка

Дружеството за потребителско кредитиране на френската банка е на пазара от 2007 г.

Бруно Льору, изпълнителен директор на БНП Париба Лични финанси за България и Румъния ще даде повече информация за промяната в дейността на компанията следващата седмица на специално събитие по повода
Бруно Льору, изпълнителен директор на БНП Париба Лични финанси за България и Румъния ще даде повече информация за промяната в дейността на компанията следващата седмица на специално събитие по повода
Бруно Льору, изпълнителен директор на БНП Париба Лични финанси за България и Румъния ще даде повече информация за промяната в дейността на компанията следващата седмица на специално събитие по повода    ©  Цветелина Белутова
Бруно Льору, изпълнителен директор на БНП Париба Лични финанси за България и Румъния ще даде повече информация за промяната в дейността на компанията следващата седмица на специално събитие по повода    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Френската банка "БНП Париба пърсънъл файненс" е в процес на регистрация от БНБ за извършване на дейност като банка в България

Компанията за небанково потребителско кредитране "БНП Париба лични финанси" в България ще работи като банка. В момента тече процедурата по регистрация от БНБ. Това става ясно от съобщение на дружеството.

Почти нова банка

В съобщението се посочва, че "френската банка "БНП Париба пърсънъл файненс" е в процес на регистрация от БНБ за извършване на дейност на територията на България чрез клона си в страната "БНП Париба лични финанси". Компанията предприе тази стъпка с цел осигуряване на по-големи възможности за развитие на бизнеса си в страната". Повече информация за промяната и за развитието на компанията ще бъдат дадени следващата седмица, се казва още в съобщението.

В случая се прилага правото на единния паспорт в ЕС, според което всяка банка с лиценз в страна - членка на евросъюза, може да развива дейност в друга държава от ЕС, като само уведоми надзорните органи. Това означава, че одобрение от БНБ не се иска, а единствено уведомление и регистрация.

От документи в Търговския регистър става ясно, че българското дружество ще се влее във френския си собственик, който тук ще оперира чрез клон (не става ясно дали като банков клон по смисъла на Закона за кредитните институции или като банка – бел. ред.). След вливането "БНП Париба лични финанси" ще прекрати съществуването си, като всички активи и пасиви ще бъдат поети от приемащото дружество – френската банка "БНП Париба пърсънъл файненс". В документите е посочено, че вливането е част от "вътрешногрупова реорганизация с цел опростяване на юридическата структура на дейността по предоставяне на индивидуално финансиране от групата на "БНП Париба".

"БНП Париба лични финанси" влиза в България в сегмента на небанковото потребителско кредитиране в края на 2007 г., придобивайки дружеството "Джет файненс", развиващо дейност от 2001 г. Според информация на интернет страницата на компанията към момента има отпуснати кредити за 3.5 млрд. лв. и 45 собствени търговски офиси в страната.

В рамките на два месеца това е втората чужда банка, която обяви, че ще работи в България - след германската Varengold Bank, която има намерение да оперира в корпоративния сегмент.

За корпоративни клиенти

Френската BNP Paribas има клон в България, чрез който оперира в страната от 1994 г. В момента дейността и размерите му са по-скоро бутикови и насочени към обслужване само на корпоративни клиенти в кредитирането. По отношение на депозитите предлагането е приоритетно онлайн, като е и за физически, и за юридически лица. Лихвите по депозитите са по-скоро в горната граница на предлаганата доходност на пазара – между 0.55% и 0.70% за едногодишен депозит според сумата и 0.60% и 0.70% за двегодишни, пак според размера на сумата. Банката няма развита клонова мрежа.

Според отчета на клона в БНБ активите му към края на септември 2017 г. са близо 739 млн. лв., нетните му оперативни приходи са за 8.1 млн. лв., а административните разходи възлизат на 9.8 млн. лв. За периода клонът има загуба в размер на 2 млн. лв. Кредитният портфейл е само за корпоративни клиенти и обемът му е 167.1 млн. лв. Има събрани депозити за 417.7 млн. лв. от нефинансови предприятия и 251.8 млн. лв. от домакинства.

В съобщението не се посочва дали "БНП Париба", клон София, и преобразуваното в банка дружество "БНП Париба лични финанси" ще продължат да работят поотделно, или ще се слеят на някакъв етап и ако не, дали дейността по набиране на депозити заедно със съществуващия портфейл ще се прехвърли към новата банка.

В България френската група на BNP Paribas е собственик и на застрахователната компания "БНП Париба Кардиф".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uiv06356363 avatar :-|
    uiv06356363

    Крайно време беше тия мудни франсета да се преструктурират - корпоративния клон набира депозити от домакинства и ги предоставя на личните финанси с 45 клона да кредитираг. Навремето бяха партньори с германците и структурата беше още по-задръстена и тромава. А електронното им банкиране е допотопно.

    Нередност?
  • 2
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina

    "БНП Париба пърсънъл файненс"...ха, ха, ха....

    Нередност?
Нов коментар