Смартфони с цена до 500 лв. са най-търсената стока на изплащане в България

Изследване на небанково финансово дружество показва, че българските потребители търсят двойно по-скъпи стоки в сравнение с миналата година

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Смартфоните са най-често продаваната на изплащане стока през първото полугодие, като средният размер на заема, който се търси за купуване на "умен" телефон, е 450 - 500 лв. Това показва проучване на "БНП Париба Лични финанси" – дружеството за небанково потребителско кредитиране на едноименния френски банков клон, който оперира в страната. Според изследването най-желаният тип смартфон е с операционна система Android, 5.5-инчов дисплей, 13-мегапикселова основна камера и 2 гигабайта RAM.

По-скъпите стоки печелят популярност

Телевизорите, които досега са били на първо място в класацията, вече са на второ. Сред другите най-често купувани чрез кредит стоки са пералня, лаптоп и диван. Впечатление прави сравнението на средната сума, която се е търсела за същия тип стоки през миналата година. Кредитът за купуване на телевизор, лаптоп и готварска печка днес е близо двойно по-голям, отколкото през първата половина на 2016 г. Повече пари се търсят назаем и при купуването на пералня, диван и хладилници. Единствено при матраците сумата върви надолу.

За какво отиват парите

Купуването на стока на изплащане е само една от често срещаните причини защо българите вземат потребителски заеми. Предишни изследвания показват, че сред най-често срещаните причини са ремонт на дома, лятна ваканция, покупка на автомобил и – все по-често в последно време – обединение на стари задължения. Последното не само може да улесни потребителите при внасянето на погасителните вноски, но и може да спести част от разходите им за лихви, особено ако част от старите задължения са с по-високо ГПР – каквито обикновено са небанковите заеми и задълженията по кредитни карти. Някои от банките като Пощенска банка, ОББ и ЦКБ имат промоционални условия за консолидиращи кредити.

Как се развива браншът на потребителското кредитиране

Обемът на всички отпуснати потребителски кредити в сектора на небанковото кредитиране е 1.85 млрд. лв. към края на първото тримесечие на годината, показват последните данни. Това е с внушителните 20% повече в сравнение със същия период на миналата година. Трябва да се отбележи обаче, че бързото развитие на бранша далеч не става за сметка неговата стабилност и високият процент лоши кредити вече не е основна характеристика на този кредитен сектор, както беше преди години. Според обзорната статистика на БНБ делът на необслужваните небанкови заеми се понижава от 20% на 15% през последните 12 месеца.

Банките също бързо одобряват такова финансиране

Подобно е състоянието и на потребителските заеми в банковия сектор. Само за първите пет месеца на 2017 г. банките са отпуснали 1.7 млрд. лв. кредити за потребление, което е с 27% повече в сравнение със същия период на миналата година. Това става, въпреки че по последни данни на БНБ средният годишен процент на разходите, при който се отпускат такива заеми, остава сравнително висок – той е 9.42%, въпреки че рискът по обслужването е вече по-нисък в сравнение с бизнес или жилищните кредити, които са значително по-евтини.

Обслужването на банковите потребителски кредити също се е подобрило, сочат данните на БНБ. Нивото на необслужваните потребителски заеми продължава да се понижава, след като няколко банки продадоха многомилионни портфейли от лоши заеми на колекторските компании. В рамките на една година необслужваните вземания в сектора се свиват от 13% на само 11.8%. За сравнение, при жилищните кредити този процент е 15.5%, а при бизнес заемите – 23%.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jorosrabskia avatar :-P
    jorosrabskia
    • + 5

    Мдаа, на гол тумбак чифте пищови

    Нередност?
  • 2
    mohito avatar :-|
    mohito
    • + 1

    Умни телефони за прости хора :(

    Нередност?
  • 3
    tie_interceptor avatar :-|
    tie_interceptor

    До коментар [#1] от "jorosrabskia":

    ... и то нови пищови всяка година...

    Нередност?
  • 4
    kilgore avatar :-(
    kilgore

    Бахти беднотията и простотията...

    Нямаш 500 лева, но теглиш заем, за да си купиш телефон, вместо да си вземеш за 150 лева?!?
    Защо ти е телевизор за 1000 лева, които нямаш, а не си вземеш за 500 лева?!?
    Това с матрака на изплащане направо ме уби...

    Ще продължа да си живея в моя измислен свят, в който харчиш колкото имаш, а взимаш заеми за нещо, което можеш да продадеш после по-скъпо, напр. имот и образование.

    Нередност?
Нов коментар