🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бързите кредити растат с двуцифрен темп

Просрочията в сектора продължават да намаляват, но скоростта се забавя в сравнение с предходните тримесечия

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бързите кредити, които отпускат небанковите институции, продължават да са един от основните източници на дългово финансиране на потреблението на домакинствата. По обем на нарастване те дори достигат тези, отпускани от банките. За шесто поредно тримесечие бързите кредити нарастват с двуцифрен темп от 11.4%, което е увеличение с малко над 272 млн. лв. за година, показват данните на БНБ.

За сравнение годишният темп на нарастване при заемите за потребление, отпуснати от банките е 3.38% към края на юни, или номинално нарастване с 293 млн. лв., при обем на активите на дружествата за бързи кредити от 3.3 млрд. лв. и на банковия сектор за 93 млрд. лв.

Необслужваните заеми в сектора на бързите заеми продължават да намаляват, но годишният темп на намаление се забавя в сравнение с предходните тримесечия. През периода април-юни дори има леко увеличение на просрочията в сектора в сравнение с първото тримесечие на годината.

На годишна база (спрямо юни 2016 г.) нарастването на кредитирането в небанковия сектор е с 11.4% до близо 2.655 млрд. лв. През цялата минала година ръстът на този тип заеми е бил двуцифрен, като дори е достигал почти 15%. Така растежът на портфейла на небанковите дружества се задържа вече близо две години след периода на свиване. През изминалото тримесечие се наблюдава леко забавяне в темпа на растеж, което може да е резултат от натрупаната по-висока база.

Малки кредити за по-дълъг срок

Малко над 80% от портфейла са заеми за физически лица – 2.106 млрд. лв., като делът им се увеличава за сметка на този на фирми, които са ползвали такъв тип финансиране за дейността си – делът им в общия размер на отпуснатите небанкови кредити се свива до 17.4%.

В структурата на кредитите за домакинствата преобладаващи са потребителските – 1.925 млрд. лв., като техният годишен ръст е с 19.2%. Делът им в портфейла на дружествата е 91.4%. Заемите, които са използвани за съфинансиране за покупка на имот, се свиват с двуцифрен темп за година – 35.8%, до 85.1 млн. лв. Техният дял се свива до 4% в края на юни.

В матуритетната структура преобладават кредитите със срок над пет години, като също отчитат двуцифрен ръст – увеличават се с 26% на годишна база до 996.9 млн. лв. За сравнение - типичните бързи кредити, т.нар. до заплата – малки суми за кратки срокове, които в статистиката се отразяват със срокове до една година, имат годишен ръст от 6.6% и дори незначителен, но спад в сравнение с предходното тримесечие (0.2%). Техният обем е 513.6 млн. лв.

Портфейлът продължава да се подобрява

Друга трайна тенденция, която се наблюдава и запазва в сектора, е подобряването на портфейла. Необслужваните заеми намаляват с 8.8% на годишна база. Обемът им е 395.7 млн. лв. Наблюдава се леко забавяне в годишния темп на свиване и дори леко увеличение от 1.8% спрямо предходното тримесечие. Това може да е временна корекция, като изводи за тенденция би могло да се правят поне след още едно тримесечие.

Делът им в портфейла на небанковите дружества за кредитиране се свива от малко над 30% спрямо преди три години до 14.9% в края на юни тази година. Основните причини за стабилното развитие на бизнеса са понижаването на безработицата и повишаването на доходите на населението.

Въпреки положителните изменения в основните показатели на небанковите дружества за кредитиране секторът остава силно фрагментиран. По данни на БНБ към края на юни тази година броят на регистрираните в централната банка дружества е 154. Освен че е пренаселен, секторът изобилства и от нелоялни практики сред по-малките фирми.

През юни беше приключена сделката по придобиването на българското поделение на най-голямата британска група за небанково потребителско кредитиране International Personal Finance (IPF). Купувачът на "Провидент файненшъл България" е българската "Изи асет мениджмънт", една от водещите компании на пазара на небанковото потребителско финансиране. Цена на сделката не е съобщавана от обявяването й през май до приключването й. От съобщение на британската компания на интернет страницата й от 28 юни 2017 г. обаче става ясно, че тя е около 5 млн. паунда. Там се посочва, че се очаква сделката да доведе до извънредни приходи в отчета на IPF от около 5 млн. паунда. Новото име на "Провидент файненшъл България" след приключване на продажбата е "Файненшъл България". За сделката беше обявено в средата на май, а договорът за покупко-продажбата на 100% от дружеството е подписан на 9 май.

Основната дейност на "Провидент файненшъл България" или вече "Файненшъл България" е предоставяне и събиране на необезпечени парични заеми в домовете на клиентите, какъвто модел на работа има във всички страни, в които присъства IPF. В отчета за дейността на дружеството за 2016 г. е посочено, че то предлага кредитни продукти с три срока – 27-седмичен, 45-седмичен и 60-седмичен. Там е записано още, че целта е била към края на 2017 г. да има 50 000 клиенти. Към края на 2016 г. общият брой на клиентите му е бил 37 396.

Сделката изравнява "Изи асет мениджмънт" по мащаб с другите два големи играча на пазара - "БНП Париба лични финанси" и "Уникредит кънсюмър файненсинг". Така въпреки излизането на чуждестранен играч, внасящ добри практики, консолидацията с един от големите опериращи на светло играчи може да се приеме по-скоро за позитивна за пазара.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vassilun avatar :-|
    vassilun
    • - 1
    • + 2

    Тези лешояди ги отбягвам всячески! Вече не им дори казвам благодаря, като се опитват да ми пъхат в ръцете листовките си!

    Нередност?
  • 2
    pjc50313869 avatar :-|
    pjc50313869

    До коментар [#1] от "vassilun":

    По никакъв начин не ги защитавам, но все си мисля, че не е виновен този, който яде баницата. Не мога да понасям подобни фирми, но докато има шарани, ще има и рибари

    Нередност?
Нов коментар