🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Standard & Poor's повиши кредитния рейтинг на ОББ

От агенцията посочват, че интеграцията на банката в групата на KBC напредва добре

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Международната агенция Standard & Poor's (S&P) повиши кредитния рейтинг на ОББ на BBB- от BB+. Перспективата е стабилна. Като мотив за повишаването на оценката си от агенцията посочват, че интеграцията на банката в групата на KBC напредва добре.

В средата на миналата година приключи покупката на ОББ от белгийската банково-застрахователна група KBC, а в началото на тази година приключи и юридическото сливане на съществуващото й поделение в България Сибанк с ОББ. В съобщението на агенцията се посочва, че след сливането на двете банки ОББ вече е третата по големина в българския банков сектор с пазарен дял около 12% при кредитите и 10% при депозитите.

Перспективи

Очакванията на S&P са, че до края на 2018 г. банката ще приключи интеграцията на информационните технологии и изпълнението на оптимизационния план за клоновете и хармонизирането на търговската стратегия. По този начин ОББ ще може да използва в пълна степен възможностите за бизнес на българския пазар.

Въпреки че все още не е видно от резултатите на ОББ, очакваме ползите от интеграцията да подобрят рентабилността на банката през следващите няколко години, посочват от агенцията. В допълнение на това рентабилността на банката ще се подобри и в резултат от синергията по отношение на разходите, произтичащи от сливането със Сибанк.

Управление на портфейла

От S&P обръщат внимание и на това, че новият мениджмънт на банката активно управлява портфейла от необслужвани кредити, който възлиза на около 22.2% от общия размер на портфейла на обединената банка към края на 2017 г. "Почистването" на портфейла на ОББ е започнало през втората половина на миналата година. Нивото на провизии е било около 57.3% към края на годината, се казва в съобщението на агенцията.

Прогнозата е, че качеството на активите на ОББ ще се подобрява, тъй като банката работи активно по управление на необслужваните си кредити. Така от S&P очакват, че в края на 2019 г. нивото на лошите заеми ще намалее до малко под 15%, докато покритието с провизии ще се подобри до около 65%. Именно почистването на портфейла на банката ще й позволи да се фокусира върху бизнес стратегията си и върху това да подобри представянето си, се казва още в съобщението.

Очакваме, че банката ще поддържа силна капитализация, допълват от S&P. Към края на миналата година съотношение капитал от първи ред към рисково претеглени активи е било 24.1% при регулаторен минимум от 11.5%. От агенцията посочват още, че ОББ ще продължи да се възползва от подкрепата на групата на KBC.

В съобщението на S&P се казва, че банката е оттеглила абонамента си за ползване на услугите й. Причината е, че ОББ ползва и услугите на международната рейтингова агенция Fitch. Обичайна практика е да се използва една агенция за рейтинговане, като ОББ е предпочела явно Fitch, което става ясно от упоменаването на отказа от услуги на S&P.

Все още няма коментари
Нов коментар