Обемът на жилищните заеми се е повишил с почти 10% през май

Ипотеките остават сред основните двигатели на кредитирането и бума на имотния пазар

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Жилищните кредити са нараснали на годишна база с 9.8% през май, с което общият им обем вече е над 9.8 млрд. лв. и те остават сред основните двигатели на кредитния пазар, показват данните на БНБ. Темпът се ускорява спрямо отчетения предходния месец, когато беше 9.3%, и спрямо цялата 2017 г. (7.4%), а двигателите остават ниските лихви, повишените доходи, конкуренцията в сектора и силното търсене на заеми за покупка на имоти от страна на потребителите. Именно и тези фактори са в основата на бума на имотния пазар в момента. Ипотеките пък са основните продукти, с които банките привличат клиенти сред домакинствата.

Потребителските кредити също се увеличават, като при тях темпът е още по-бърз - с цели 15% през май на годишна база, докато месец по-рано регистрираха ръст от 14.4%. Заемите за фирми също са нагоре, но с далеч по-спокойни темпове.

Повече заеми за домакинства

Към края на май потребителските заеми са с общ обем над 8.6 млрд. лв. Това е над нивото от април, но пък тогава темпът се удвои спрямо отчетения през предходните месеци. На този фон майското увеличение показва по-скоро успокояване.

Една възможна причина за ускорението през последните месеци е, че банките са се фокусирали върху пролетни промоции в потребителското кредитиране. Друга - голямо отписване на портфейли от заеми за потребление. Същевременно обаче, лошите потребителски кредити отбелязват месечен ръст от 6.5% и 0.3% съответно през април и май.

В първия за годината "Икономически преглед" експертите от БНБ посочват, че при потребителските заеми се наблюдава разхлабване на стандартите за отпускането им. Причините - конкуренцията и високата ликвидност в банковия сектор, подобрението на макроикономическата среда и платежоспособността на домакинствата, добрите очаквания за пазара на жилища и по-ниският риск, свързан с обезпечението.

Конкуренция и имоти

Според строителни компании част от нарастването при потребителските заеми е и заради имотите - с тях се плащат първоначалните вноски при строителството на зелено.

Самите жилищни кредити регистрират ръст от 9.8% през май до обем от 9.8 млрд. лв. Заради бързото развитие в сегмента централната банка направи препоръка към банките да са по-внимателни в кредитирането, като посочи и конкретно жилищните заеми.

Допълнително в първото за тази година издание на тримесечния бюлетин на Асоциацията на банките в България управителят на БНБ Димитър Радев посочи, че растежът на кредитирането предполага повишено внимание върху кредитния риск.

Умерено кредитиране за фирмите

При фирменото кредитиране темповете са далеч по-спокойни. През май заемите за компании са се повишили с 2.9% на годишна база, като така запазват темпа си от април. На месечна база обаче обемът намалява от 31.95 до 31.9 млрд. лв. Тук фактори са спад на овърдрафт кредитите, от една страна, и понижение на нивото на лоши и преструктурирани кредити, от друга.

Чистенето продължава

Запазва се тенденцията на спад на лошите и преструктурираните кредити. На годишна база през май те се понижават с над един милиард до 6.53 млрд. лв. (14.3%). Най-значително е намалението при най-голямата група сред лошите кредити - фирмените заеми, които падат със 17.5% спрямо май 2017 г. (до 4.25 млрд. лв.).

Показателят включва общия размер на балансово отчитаните кредити, които са преструктурирани или необслужвани с просрочие над 90 дни, като тук влизат и тези, които се отчитат като загуба.

Все още няма коментари
Нов коментар