🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Средната сума на потребителския заем в България нараства с 12%

Според "БНП Париба лични финанси" над 1/3 от молбите за кредити вече се подават през интернет

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Средната сума на един потребителски заем през пролетта нараства с 12% до 5700 лв. в сравнение с есента на миналата година, показват данни на една от основните финансови институции за потребителски заеми у нас, "БНП Париба лични финанси", която преди няколко месеца стана банка. Според представители на дружеството това е знак за растящ оптимизъм и ръст на потреблението.

За най-висока средна сума – малко над 7000 лв., кандидатстват жените на възраст 40-49 г. Те най-често искат да финансират ремонт на дома, обединяване на задължения и покупка на обзавеждане. Средните суми, които се търсят за консолидиране на стари заеми, са най-високи – над 7300 лв., което е близо с 1000 лв. повече в сравнение с преди шест месеца. Данните на "БНП Париба лични финанси" показват, че за кредити за обединяване на задължения кандидатстват не само хора с финансови затруднения, но и клиенти с високи доходи, които редовно обслужват вноските си. Те се стремят да намалят броя на месечните си плащания, което спестява време и намалява броя на таксите, плащани към различни финансови институции. Всичко това показва, че финансовата грамотност на българите се повишава, което е положителна тенденция за финансовия сектор. За сметка на това около 5200 лв. стигат за ремонт, а 3800 лв. за ново обзавеждане.

В същото време основно мъже кандидатстват за купуване на автомобил втора ръка, като сумата за целта се увеличава от 5600 лв. през есента на 6100 лв. сега.

Според данните на БНБ за цялата банкова система обемът на новоотпуснатите потребителски банкови заеми в началото на 2018 г. нараства със 17%. През първите 4 месеца на миналата година сумата на заемите за потребление в левове е била 1.27 млрд. лв., докато през януари - април е вече 1.48 млрд. лв.

Бурно развитие на електронния канал

В периода ноември 2017 г. - април 2018 г. близо 34% от молбите за потребителски кредити от "БНП Париба лични финанси" са подадени онлайн. Хората на възраст 20-29 години най-активно използват алтернативните канали за кредитиране. Около ¾ от молбите на тази възрастова група бяха подадени през интернет или по телефона. Средната сума на онлайн молбите е 5291 лева. Онлайн заявките с най-голяма средна сума бяха подадени от хората на възраст 40-49 години, като средната им сума за тази група е 6615 лева.

"Ръстът на средния размер на молбите за потребителски кредити показва, че доходите на хората нарастват и че те са готови да потребяват повече. Тази тенденция се потвърждава и от голямото ни проучване Observatoire, което показа, че 35% от българите очакват покупателната им сила да се увеличи", коментира във връзка с новото издание на обзора "Потребителският кредит на българина" управителят на "БНП Париба лични финанси" Жозе Салойо.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    iqd30687376 avatar :-|
    iqd30687376

    Are you in need of Urgent Loan Here no collateral required all problem regarding Loan is solve between a short period of time and duration more than 20 years what are you waiting for apply now and solve your problem or start a business with Loan paying of various bills I think you have come to the right place just 2% interest rate. Contact Us Via.email: [email protected]
    whatspp Number +918929490461
    Mr Abdullah Ibrahim

    Нередност?
Нов коментар