🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Уникредит Булбанк продаде портфейл лоши заеми за 50 млн. евро

Купувачи са специализираните компании за събиране на вземания APS Holding и Balbec Capital

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Лоши кредити на малки и средни предприятия за 50 млн. евро е продала Уникредит Булбанк, съобщи финансовата институция. Купувачи са специализираните компании за събиране на вземания APS Holding и Balbec Capital. Последната не е особено известна в България, но не за пръв път придобива портфейли с необслужвани задължения от подразделения на италианската банкова група. С тази сделка за 2019 г. продажбите на лоши заеми в България доближават 1.7 млрд. лв. при прогнозирани 2 млрд. лв., като по информация от източници на "Капитал" в подготовка за изваждане на пазара са пакети за още над 200 млн. евро банкови кредити.

Какво има в портфейла

В портфейла с необслужвани задължения към Уникредит Булбанк има само корпоративни заеми, предимно на малки и средни предприятия, става ясно от съобщението. Пакетът съдържа както обезпечени, така и необезпечени вземания, като първоначално предложеният обем е бил 80 млн. евро.

Сделката е договорена на централно ниво, като купувачи са APS Holding, която има подразделение за събиране на вземания в България, и Balbec Capital, която също е голям европейски играч на пазара. През март тази година Balbec придоби необслужван портфейл с номинал 138.9 млн. евро от унгарското подразделение на Unicredit.

Освобождаването от необслужвани задължения чрез прехвърлянето им на специализирани в събирането на такъв тип вземания компании е стратегия на италианската банкова група, която цели по този начин да се разтовари от несвойствени дейности и едновременно с това да подобри ефективността си в кредитирането. Конкретната сделка с портфейла за 50 млн. евро се очаква да бъде отразена във финансовите резултати на българската банка през четвъртото тримесечие на тази година.

Активен пазар

През тази година пазарът на портфейли с лоши кредити остава динамичен, като по предварителни калкулации сумата на прехвърлените вземания доближава 1.7 млрд. лв., основно банкови задължения. След последните сделки на пазара е бил пакет лоши кредити на ПИБ за 60 млн. евро, а активност има и при портфейлите, формирани от работата на дружествата за бързи кредити. Очаквана от колекторските фирми е процедура по продажба на корпоративни кредити на Пощенска банка. По информация от два източника обемът ще бъде около 200 млн. евро и най-вероятно ще бъде се появи на пазара през първото тримесечие на следващата година.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар