🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Уникредит Булбанк продаде най-големия досега портфейл лоши кредити на B2Holding

Пакетът е за 250 млн. евро, като съвсем скоро рекордът ще бъде надминат от нова сделка за банкови задължения

Купувач на най-големия засега портфейл вземания е норвежката B2Holding, която не за пръв път печели търг на банката
Купувач на най-големия засега портфейл вземания е норвежката B2Holding, която не за пръв път печели търг на банката
Купувач на най-големия засега портфейл вземания е норвежката B2Holding, която не за пръв път печели търг на банката    ©  Georgi Kozhouharov
Купувач на най-големия засега портфейл вземания е норвежката B2Holding, която не за пръв път печели търг на банката    ©  Georgi Kozhouharov
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко

- Уникредит Булбанк продаде най-големия досега портфейл необслужвани кредити за 250 млн. евро на B2Holding.

- Цената засега не е известна, но вероятно ще е под 10% от номинала, тъй като дълговете са стари.

- Сделката ще е рекордна само за кратко, тъй като вече Пощенска банка събира оферти за пакет корпоративни вземания за 365 млн. евро.

На пазара на дългове рекордите падат бързо. Девет месеца след най-голямата сделка за портфейла необслужвани кредити за 460 млн. лв. на Обединена българска банка (ОББ) приключи и търгът за 250 млн. евро лоши кредити на Уникредит Булбанк. Това обаче не е всичко, защото Пощенска банка даде ход на процедурата за продажба на 365 млн. евро лоши заеми с намерение да се освободи от тях до края на годината. Така 2018 г. се очертава да е знакова, с три пъти чупене на рекорда, надхвърляне на прогнозите за 1 млрд. евро продадени кредити и засилване на позициите на топ играчите в събирането на дългове. А изводите дотук са, че банките стават все по-решителни в признаването на старите си грешки, вслушват се в съветите да ги продават в по-големи обеми накуп и постигат съгласие по цените, които колекторите им предлагат за портфейлите. Провален заради липса на купувачи търг не е имало досега, а съдейки по интереса на участниците, пазарът е в кондиция да поеме още солидни обеми.

Голямото разтоварване на Уникредит

Подготвяна от няколко месеца, сделката за портфейла лоши кредити с 250 млн. евро номинал в Уникредит Булбанк е финализирана, научи "Капитал" от няколко източника. Купувач е норвежката B2Holding, която през миналата година успя да спечели и другите два търга на банката - те бяха съответно за 93 млн. и за 84 млн. евро. Сделката още не официално обявена, а от пресцентъра на банката казаха, че не разполагат с информация на този етап.

Новата порция дълг се състои основно от корпоративни обезпечени кредити за около 150 млн. евро и необезпечени заеми на физически лица. Двата вида бяха пакетирани в отделни лотове, за които можеше да се играе и поотделно. Това е причината за висок интерес към търга, включително и от по-малките колекторски компании.

По неофициална информация търсената от банката цена е била в размер на 10-15% от номинала на вземанията, но експерти, оценявали портфейла, споделят, че най-вероятно постигнатата с купувача цена за двата лота е под 10%. Причините за това са, че дълговете са стари, а стойността, на която могат да се продадат обезпеченията, е около този праг. Освен това в своите оферти купувачите съобразяват очакваните разходи и търсената печалба за няколко години напред. Но дори и така сделката най-вероятно е най-голямата до момента на пазара и като покупна цена.

Тя едва ли затруднява B2Holding, който на консолидирана база отчете 37 млн. евро оперативна печалба за второто тримесечие и осигурен ресурс за инвестиране в размер на 220 млн. евро на 23-те пазара, на които работи. Югоизточна Европа, където са България, Румъния, Гърция и Кипър, е допринесла близо 14 млн. евро постъпления за групата в края на второто тримесечие. Българското поделение е лидер по активи на регионалния пазар и благодарение на активността в покупката на корпоративни заеми разви необходимата специализация в обработката им.

Любопитно, сред обезпеченията по фирмените задължения, които B2Holding получава с портфейла на Уникредит Булбанк, е терен в зоната на бившия металургичен комбинат "Кремиковци", хлебопекарна, винарна, фирма, занимаваща се с метали. Така че покрай тази сделка за задължения може да последват и други, само че в областта на недвижимите имоти и леката промишленост.

На месеци от новия рекорд на Пощенска

Че рекордът от това лято ще се задържи едва няколко месеца говори задействаната нова мегасделка на пазара на дългове - портфейл от 365 млн. евро лоши заеми на Пощенска банка. Продавачът е наел за консултанта PwC, който е разпратил покана за участие до най-големите и активни играчи в България и региона. До края на септември тече срокът за подаване на необвързващи оферти, а до 10 октомври се приемат и обвързващите оферти. Това говори, че намерението е за бързо затваряне на сделката, може би преди предстоящите нови проверки на качеството на активите на някои банки заради кандидатурата на България за ERM II.

Портфейлът е корпоративен, като обезпечените заеми са за 114.98 млн. евро, а необезпечените - за 186.61 млн. евро. Задълженията на малки и средни предприятия са за 63.45 млн. евро. Вземанията са над 7-годишни, като 95% от случаите са в съдебна фаза. Интересно за портфейла е, че основната част от дълга е концентрирана в няколко на брой клиента. Най-големите 10 длъжника са с кредитна експозиция от 86.8 млн. евро, или 24% от целия портфейл, а обезпеченията по тях са оценени на 13.64 млн. евро. В същото време общият дълг на 1352 клиента е под 500 хил. евро.

По рано тази година Пощенска банка продаде корпоративен портфейл за 65 млн. евро, като най-атрактивното в него бяха сградите на кината "Арена" (виж таблицата). Още в началото на 2016 г. тя беше продала и 144 млн. евро кредити за физически лица, като така заедно с новата продажба банката ще достигна сума от над 570 млн. евро разтоварени дългове от баланса си в последните години. По този показател тя също ще изпревари Уникредит Булбанк, чиито продадени портфейли засега остават под половин милиард.

Бавното порастване на сделките

Докато банките в България бавно, но все пак узряха за по-решително вдигане на размера на сделките от досегашните 50-100 млн. евро, то в съседните страни това отдавна е практика. Причината е, че големите обеми привличат големите играчи и фондове и едновременно с това допринасят за по-бързото разтоварване на дълговете в балансите. Само преди няколко седмици Bank of Cyprus продаде кредитен порфейл за 2.7 млрд. евро, а едри сделки имаше още в Италия и Хърватия по линия на стратегическия план за продажби на Unicredit Group. А от анализа на резултатите на румънските банки за полугодието, чийто резултат е 390 млн. евро печалба, направи впечатление как разчистването на портфейли се е превърнало в източник на доход, тъй като води до освобождаване на провизии и подобряване на кредитния рейтинг на банките.

Все още няма коментари
Нов коментар