За първите три дни на кредитния мораториум над 20 хил. клиенти са поискали отсрочка

Това е микроскопична част от броя на банковите заеми, но гражданите и фирмите имат още над два месеца да се възползват

   ©  Цветелина Николаева

За първите три дни от въведения мораториум по банковите кредити над 20 000 граждани и фирми са заявили желание да се възползват от облекчението за погасяване на задълженията си. Това стана ясно от съобщение на Асоциацията на банките в България, където се подчертава, че данните са неофициални. Няма и разбивки по видове длъжници или типове заеми. Не е ясно и каква част от заявленията са одобрени и има много отхвърлени, но банкови клиенти споделят за вече получени потвърждения от обслужващите ги институции.

Микроскопичен дял

Засега тази бройка от 20 хил. клиенти не звучи фрапиращо. Няма точна статистика колко са банковите кредитополучатели в България, но БНБ поддържа данни за бройките кредити. Според тях към края на 2019 г. има общо 1 362 724 потребителски заема за 11.3 млрд. лв. сумарно, но това не включва кредитни карти, овърдрафти и други подобни револвиращи продукти, където има още близо 1.4 млн. сметки. Жилищните заеми са 164 492 и са общо за 10.8 млрд. лв. Фирмените кредити пък са 148 676 на брой на стойност 34.9 млрд. лв.

В тези суми обаче има и много двойно броене. Често един клиент ползва няколко продукта - например ипотечен и потребителски заем, а също и една или няколко кредитни карти. При фирмите също често могат да бъдат ползвани заеми от няколко банки или пък няколко различни продукта - оборотен и инвестиционен кредит. Така че посочените от АББ над 20 хил. клиенти реално би трябвало да са довели до искане на отсрочка по повече на брой задължения.

Може да се очаква, че след началните дати ще има забавяне на заявленията, а с наближаване на крайния срок - 22 юни, ще има нов скок. Дотогава вероятно и повече хора и бизнеси ще са усетили кризата. Всяка банка има оповестени на сайта си условията и реда за подаване на искания, като при всички има опции и това да става дистанционно - онлайн форми или свързване с кол-център.

Какво се отсрочва

Предложеният от банките и одобрен мораториум предвижда възможност кредитополучателите за до шест месеца да преустановят вноските си изцяло или само по главниците, без това да води за тях негативи като наказателни лихви, предсрочна изискуемост или влошаване на досието в Централния кредитен регистър. Това не води до опрощаване на задължения, като след края на мораториума клиентите се очаква да подновят погасяването на заемите си по нов график. Лихвите ще се разхвърлят по оставащите вноски до падежа на заема, а главниците ще се отсрочат с максимум до шест месеца.

От АББ посочват, че мораториумът "по никакъв начин не предвижда и не допуска промени в условията на договорите с клиентите, които да водят до изменение на договорената лихва". Явно по темата е имало неразбиране сред клиентите и те са идвали с различни очаквания.

"Считаме за некоректно и заблуждаващо разпространяването на твърдения по този въпрос, които не отговарят на истината и създават неоправдана тревога у кредитополучателите, които имат или ще имат необходимост да се възползват от възможността да отсрочат задълженията си", заявяват от АББ.

Това не означава, че конкретни банки не могат да предоговарят със свои клиенти и други параметри по договорите си, но това не е част от мораториума, а минава през обичайните процедури на институцията. Съответно и там банката може да излезе с отказ, докато за отсрочването по мораториума - не, ако клиентът отговаря на три условия - да изпитва или очаква затруднения да обслужва заема си, кредитът да е сключен преди 31 март, да е редовно обслужван (или с до 90 дни просрочие).

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rcs20503603 avatar :-|
    Kamen Iliev
    • + 2

    Това е добра мярка за подпомагане на хората в извънредното положение, но трябва да си знаят, че безплатен обяд няма.

    Нередност?
Нов коментар