🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ОББ започва да отпуска кредити при преференциални условия на МСП, ударени от вируса

Сумата по програмата на Европейския инвестиционен фонд COSME COVID-19, която банката ще разпределя, е 245 млн. лв.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Обединена българска банка (ОББ) започва да предлага новата гаранционна програма COSME COVID-19, предоставена от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). Този ресурс е част от мерките на групата на Европейската инвестиционна банка срещу икономическите ефекти от коронавируса. По тази линия за малки и средни предприятия е предвидено да се канализират сумарно 1 млрд. евро, като кредитите, които ОББ предвижда да раздаде, са 245 млн. лв.

За кого е

Програмата е за оборотно финансиране за микро-, малки и средни предприятия . Въпреки името й обаче няма да има формални изисквания за доказване на влиянието на коронавируса върху бизнеса им. COSME COVID-19 ще бъде отворена до края на 2020 г.

По "антивирусната" програма на ЕИФ безплатно ще бъдат гарантирани 80% от размера на кредитите, банковите гаранции и общите лимити за оборотни средства и издаване на банкови гаранции в лева и евро. Реално това е начинът, по който и по принцип работи COSME, като обаче e покачен процентът на гаранция, удължени са сроковете и са подобрени условията, което позволява на ОББ (а евентуално и на други банки, предлагащи програмата) да дадат преференциални условия на клиентите си.

Максималният размер на кредита е 150 хил. евро, а финансирането е за срок от една до пет години, с възможност за удължаване до 10 години.

Аналог на ББР

По замисъл това наподобява антикризисната програма за фирми през държавната ББР, която за целта беше капитализирана с 500 млн. лв. от бюджета. Там гаранцията също е до 80%, но условията на ЕИФ като цяло са по-гъвкави. А явно и административно се случва по-бързо - към програмата на ББР интерес проявиха 10 български банки, но само БАКБ реално е започнала да ги отпуска от 1 юни. ОББ е единствената сред топ 5 по активи, която няма да предлага заемите, гарантирани от ББР, като явно е решила да заложи на традиционно доброто си партньорство с ЕИФ.

"COSME COVID-19 е продължение на успешното сътрудничество на ОББ с ЕИФ в подкрепа развитието на българския бизнес. Благодарение на програмата ние ще продължим да подкрепяме малките и средните предприятия в България, като им помогнем да се справят с последствията от пандемията. Към този момент ОББ има сключени 3900 кредитa със стандартния гаранционен продукт COSME с общ размер от приблизително 720 млн. лв.", казва Петър Андронов, главен изпълнителен директор на ОББ, цитиран в официалното съобщение на банката.

Според банкери съществена спирачка за фирмените корона заеми на ББР е изискването те да са необезпечени, което въпреки гаранцията на 80% остава съществен риск за банките. Затова и вероятно те ще са доста консервативни при отпускането им и ще ги канализират предимно към дългогодишни клиенти с добра история.

Все още няма коментари
Нов коментар