ББР ще получи половин милиард от държавата. Какво може да се обърка

Без ясни правила как ще работят новите инструменти парите може да се насочат към няколко близки до властта дружества

Под ръководството на Стоян Мавродиев около 1/3 от кредитния портфейл на ББР беше фокусиран в няколко на брой близки до ДПС фирми
Под ръководството на Стоян Мавродиев около 1/3 от кредитния портфейл на ББР беше фокусиран в няколко на брой близки до ДПС фирми
Под ръководството на Стоян Мавродиев около 1/3 от кредитния портфейл на ББР беше фокусиран в няколко на брой близки до ДПС фирми    ©  Георги Кожухаров
Под ръководството на Стоян Мавродиев около 1/3 от кредитния портфейл на ББР беше фокусиран в няколко на брой близки до ДПС фирми    ©  Георги Кожухаров

Ликвидна подкрепа за бизнеса по време на пандемията е една от най-често срещаните мерки в икономическите пакети на европейските държави. Българското правителство се опитва да направи същото, като обяви, че ще налее половин милиард в своята насърчителна банка, която пък ще ги разпредели към търговските банки под формата на портфейлни гаранции и дялови инвестиции. На теория на такъв ход е трудно да се опонира - и Германия обяви, че ще използва своята KfW. А и Европейската инвестиционна банка възнамерява да канализира част от планираните от нея 40 млрд. евро за справяне с кризата през насърчителните банки на страните от ЕС.

Дяволът е в детайлите, а те все още не са известни. Самият факт, че посредник ще е Българската банка за развитие (ББР) обаче, повдига много въпроси и прави много анализатори скептични. Причината е, че през годините управляваната от Стоян Мавродиев институция натрупа имидж на банка, която финансира по-скоро бизнеси на близки до властта хора. Затова и сега съмненията са доколко мярката с покупка на акции на фирми ще стигне до наистина нуждаещите се бизнеси и дали отново няма да е схема за избрани.

Какво се знае до момента

Петстотинте милиона, с които правителството ще капитализира ББР, ще бъдат насочени към два инструмента - портфейлни гаранции за търговските банки и временни дялови инвестиции в компании. Не е ясно каква част от средствата ще отидат към единия и към другия инструмент. Идеята на първия е да намали капиталовата тежест към търговските банки и да им позволи да проявяват гъвкавост по отношение на своите клиенти, които изпитват затруднение. Подобен инструмент в момента разработва и Европейският инвестиционен фонд, но не е ясно дали и каква сума от него ще се насочи към България.

За дяловото финансиране засега единствено е ясно, че търговските банки ще правят селекцията на компании, като идеята е те да са техни настоящи клиенти и да са жизнеспособни като бизнес. ББР ще влиза в тях, като купува акции без право на глас от акционера за определен (неясен) период от време, с опция после той да си ги откупи обратно. Така реалният ефект от дяловата инвестиция би бил равносилен на безлихвен кредит със залог акции.

Какви са рисковете

Лансираната идея ББР да купува части от бизнеси във временни затруднения породи вълна от негативни реакции. И постави много въпроси, на които властта трябва да отговори бързо, като предложи много точни, ясни и безпристрастни условия как точно ще работи този инструмент и кой може да го използва. Като начало - нужен е таван за финансирането, което ще може да се ползва, в противен случай има риск банките да предложат най-големите си и рискови експозиции и парите да стигнат за няколко едри компании.

Според Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика трябва да се гарантира и че средствата, които ще получи акционерът от продажбата на акциите си, ще бъдат вложени в бизнеса.

Представител на управляващите също признава, че има "морален хазарт", но е трябвало да реагират бързо.

"Не бива да има и капка съмнение за полезността на предприетите от правителството мерки. Това разваля морала на хората. Предоставянето на половин милиард на Стоян Мавродиев е много дебело съмнение. Точно в този случай промяна в управлението на банката е задължителна. Всеки субект с извънреден ресурс по вирусното стимулиране трябва да излъчва 100-процентово доверие", коментира във Facebook Владислав Панев, който е съпредседател на "Зелено движение" и общински съветник в София.

"Схема за банкови гаранции за осигуряване на ликвидност в бизнеса е горе-долу стандартна мярка в останалите страни, но е важно да има отделен инструмент за малки бизнеси и големи предприятия, иначе всичко ще отиде в няколко големи. И накрая - идеята за изкупуване на акции е неясна и, меко казано, спорна, тя създава стимул собственици с така или иначе закъсали бизнеси да използват момента да ги "набутат" на ББР и оттам на данъкоплатеца", коментира в своя профил и Лъчезар Богданов.

Реално това, за което говори той, се случва от години в ББР, макар и по различен начин. Банката от години се използва като инструмент за подпомагане на компании, пряко или косвено свързани с политици, и на близки до властта закъсали бизнесмени. След избора на Стоян Мавродиев начело на банката обаче това става все по-основна част от дейността й. Около 1/3 от директно отпуснатите й кредити за общо около 0.5 млрд. лв. са отпуснати на едва няколко компании - всичките свързани с близки до ДПС фигури като Делян Пеевски и Румен Гайтански-Вълка. Това са компании като "Булгартабак", "Техномаркет" и "Роудуей кънстракшън" - всяка от които получава от Мавродиев и компания през последните години кредити в порядъка на 160 млн. лв. или максимално разрешените по закон 25% от капитала. При увеличение на капитала на ББР с 500 млн. лв. това означава, че и този таван за големи експозиции ще се вдигне и вече тя ще може да отпуска и заеми по над четвърт милиард лева.

Така при публичните съмнения около мениджмънта на ББР рискът за злоупотреби при кризисните инструменти не може да се пренебрегне и единствените механизми той да се тушира е пълна прозрачност на одобряваните компании, които ще бъдат подпомагани, както и ясни правила, които да оставят минимална дискреция в ръцете на ръководството на държавната банка.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 14

    Рисковете са като да дадеш на клептоман да ти пази портфейла

    Нередност?
  • 2
    Slick avatar :-|
    Slick
    • + 11

    Добре бе, тия от ЕС на слепи ли се правят???

    Нередност?
  • 3
    julida avatar :-|
    Karamelski
    • + 11

    Точно сега е момента за смяна на Мавродиев и компания и търсене на наказателна отговорност за управлението на банката през последните 2 години и половина!!! Според един познат работещ там, нещата са страшни!

    Нередност?
  • 4
    kdo52372883 avatar :-?
    kdo52372883
    • + 15

    С грижа за малкия и средния бизнес! И по-конкретно, за фирмите на:

    1) #ДП (т.е. #10)
    2) Гергов
    3) Ковачки
    4) Вълка
    5) Лисицата
    6) Лалугера
    7) Кюмбето

    ... и така нататък. Допълнете списъка. Време е шефът на тая банка да замине на карантина при Бай Ставри. А министърът-принципал (Каракойбеше) - също! Даже ако може - в една обща (малка) килия. Пийс!

    Нередност?
  • 5
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 12

    Все едно на една маса да седят Делян Пеевски и три гладни деца. Даваш една тава с мусака и казваш на Делян "правя те отговорник да разпределиш тази мусака поравно на всички".

    Нередност?
  • 6
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • + 12

    Този надут пуяк може ли да сътвори КТБ нов вариант. Този е за прокурор!

    Нередност?
  • 7
    kqz41547348 avatar :-|
    kqz41547348
    • + 10

    Айде почна се, сигурен бях че извънредното положение ще бъде използвано за пореднта далаверка, а тези 500м. ги пишете "бегали" дами и господа данъкопладци!

    Нередност?
  • 8
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • + 9

    Жалко, че този продажник още е на държавна работа! Навсякъде където е бил все на крадците е слугувал. И на този пост превърта банката за развитие от банка на малкия и средния бизнес в банката на големия бизнес, който само и единствено е печелил от държавата.

    Нередност?
  • 9
    tqb49541797 avatar :-|
    scott
    • + 8

    Нищо нема да се обърка!
    Пеевски и цеко ше си получат парите. Сред което ше ги прахосат!
    ПРОСТО НАВИК И ХОБИ.

    Нередност?
  • 10
    aussie avatar :-P
    aussie
    • + 6

    Половин милиард дадени за управление на един от най-неграмотните финансово и зависими хора в държавата. Браво Бб.
    Дотам ги докарахте че нямате добри ходове а снощи по телевизията какви глупости се изговориха не е истина просто.

    Нередност?
Нов коментар