ЕЦБ се готви да увеличи стимулите за икономиката на еврозоната

Кристин Лагард се очаква в четвъртък да успокои правителствата да не се притесняват от нарастващия дълг

Лагард и други ръководители в ЕЦБ сигнализираха през последните седмици, че е много вероятно да увеличат мерките за стимулиране в опит да облекчат продължаващата икономическа криза.
Лагард и други ръководители в ЕЦБ сигнализираха през последните седмици, че е много вероятно да увеличат мерките за стимулиране в опит да облекчат продължаващата икономическа криза.
Лагард и други ръководители в ЕЦБ сигнализираха през последните седмици, че е много вероятно да увеличат мерките за стимулиране в опит да облекчат продължаващата икономическа криза.    ©  Reuters
Лагард и други ръководители в ЕЦБ сигнализираха през последните седмици, че е много вероятно да увеличат мерките за стимулиране в опит да облекчат продължаващата икономическа криза.    ©  Reuters

Когато Кристин Лагард обяви последното за годината решение на Европейската централна банка (ЕЦБ) в четвъртък, тя ще отправи важно послание към правителствата и банките от еврозоната - не се притеснявайте от нарастващите нива на дълга, разходите по заемите ще останат ниски много дълго време.

Лагард и други ръководители в ЕЦБ сигнализираха през последните седмици, че е много вероятно да увеличат мерките за стимулиране в опит да облекчат продължаващата икономическа криза, причинена от пандемията от коронавирус. Очаква се мерките да включват разширяване на основните инструменти за борба с кризата на ЕЦБ - закупуване на повече облигации за по-дълъг период, като същевременно банките се финансират при още по-отрицателни лихвени проценти, стига да поддържат кредитния поток към бизнеса, пише Financial Times.

Очаква се управителят на банката Кристин Лагард да подчертае, че нарастващият дълг е жизненоважен за подпомагане на икономиката в условията на пандемия. Някои инвеститори смятат, че разширението на стимулите означава, че ЕЦБ е приела неформална стратегия за "контрол на кривата на доходност" - целяща да поддържа доходността на държавните облигации на определено ниво, за да ограничи разходите по заеми, докато икономиката се възстанови и инфлацията се повиши до целта си от близо, но под 2%.

Лагард не следва открито такава стратегия, както централните банки на Япония и Австралия, но тя обеща миналия месец, че "условията за финансиране ще останат изключително благоприятни толкова дълго, колкото е необходимо".

Количествени облекчения до безкрайност

Тъй като вирусът завладя цяла Европа тази пролет, ЕЦБ предприе нови усилия за количествено облекчаване и прие "Пандемична програма за спешни покупки" с цел закупуване на облигации за до 1.35 трлн. евро. Планирано е тя да продължи до юни, но, изправена пред новата вълна зараза и локдауни през последните седмици, ЕЦБ вероятно ще разшири размера и сроковете. Все още остават 600 млрд. евро от оригиналната програма, които трябва да бъдат вложени в облигации, но повечето икономисти очакват ЕЦБ да добави поне още 500 млрд. евро и да удължи срока на действие до края на 2021 г. Мнозина смятат, че програмата може да продължи да действа и до юни 2022 г. Това би било достатъчно за ЕЦБ да купи 70% от всички облигации, емитирани от правителствата на еврозоната през следващата година, и 150% от нетните емисии след погасяването им, според Фредерик Дюкрозе, стратег в Pictet Wealth Management.

"ЕЦБ не иска да го каже на глас, но ефективно контролира доходността и разпространението", твърди Ричард Баруел от BNP Paribas Asset Management. "По принцип те нямат боеприпаси и разчитат на късмет и добра фискална политика, когато става въпрос за посрещане на търсенето, дори ако могат да продължат да напомпват цените на активите."

По-големият въпрос е как ЕЦБ ще вземе решение, когато приключи пандемичната криза. Изабел Шнабел, член на управителния съвет на ЕЦБ, заяви този месец, че "икономическата криза ще отнеме повече време от здравната криза" - което показва, че ЕЦБ вероятно ще продължи да купува облигации дълго време, след като достатъчно хора са ваксинирани.

По-голяма подкрепа за банките

Кредитирането на банките при ултра ниски лихви, за да ги насърчи да продължат да отпускат заеми, е другият основен инструмент на ЕЦБ за реагиране при кризи. Неговите целеви операции за дългосрочно рефинансиране (TLTRO) са отпуснали почти 1.5 трлн евро на банки при ниски лихви до минус 1%, ако те поддържат нивата на кредитиране.

Програмата трябва да изтече през март и ЕЦБ посочва, че е вероятно и тя да бъде удължена. По-малко ясно е дали лихвеният процент ще бъде понижен допълнително. Кришна Гуха, заместник-председател на Evercore ISI, заяви, че ЕЦБ може да въведе "допълнителна над-преференциална ставка" за банките, които увеличат кредитирането на малкия бизнес.

Малко икономисти очакват ЕЦБ да намали основната си лихва по депозитите от минус 0.5%. Но съществуват съмнения дали това ще доведе до освобождаване на кредиторите от отрицателната лихва, която те плащат по депозити в централната банка.

По-мрачна перспектива

Като се има предвид, че ваксините срещу коронавирус са близо до одобрение и доставка в цяла Европа, може да се очаква ЕЦБ да обяви по-оптимистична перспектива в последните си икономически прогнози. Но вероятността от спад през четвъртото тримесечие означава, че повечето икономисти очакват тя да намали перспективите си за растеж за следващата година, дори ако това се компенсира с по-оптимистични перспективи за 2022 и 2023 г. Жизненоважен въпрос ще бъде дали ЕЦБ намалява прогнозата си за инфлацията и колко далеч под целта очаква да бъде растежът на цените до 2023 г.

Скъпото евро

През последните седмици еврото се изкачи над 1.21 за долар, което е най-високото ниво от 2018 г. Въпреки че това най-вече отразява по-слабия щатски долар, ситуацията притеснява ЕЦБ, тъй като по-силното евро оказва натиск за още по-ниска инфлация заради понижаване на цените на вноса.

По-силното евро "отрича почти всички рефлационни (стимулиране на икономиката чрез увеличаване на паричното предлагане или намаляване на данъци) ползи от националните и очакваните съвместни фискални мерки в отговор на пандемията през тази година" според Лена Комилева, главен икономист в G + Economics. Лагард заяви, че ЕЦБ следи обменния курс; тя би могла да изрази допълнителна загриженост относно икономическите последици от това той да остане постоянно висок.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    Европа е при условия на недостатъчно полезно емитиране на евро.
    Пандемията COVID-19 е силен стимул за щети от грешката на Европейската централна банка (ЕЦБ).
    При запазване на грешката на ЕЦБ е невъзможно спасение от катастрофална криза.
    Европа може да бъде спасена от катастрофална криза. Необходимо е подобрено емитиране на евро.

    Няма да е все така.
    Ще дойде време и ЕЦБ ще е с подобрено емитиране на евро.

    Нередност?
Нов коментар