Кредитирането остава потиснато през февруари

Лошите и преструктурирани заеми са почти без промяна през месеца с дял 8% от всички

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кредитите продължават да растат, но темповете в повечето сегменти се забавят все повече. Общо портфейлите на банките се увеличават със 125.4 млн. лв. за февруари и достигат 61.57 млрд. лв. На годишна база обаче ръстът се понижава до 4.13% при 4.57% през януари и 7.42% година по-рано.

Ръстът през февруари идва изцяло от кредитирането на дребно. Със 109.4 млн. лв. се увеличават потребителските заеми, които достигат 11.95 млрд. лв., а с малко над 100 млн. лв. жилищните. Те вече са 12.07 млрд., като остават и най бързо растящия сегмент - 11.35% на годишна база. За сравнение, при потребителските кредити повишението вече втори месец е под 5%. При фирмените заеми през февруари има спад с 68.5 млн. лв., а на годишна база повишението се охлажда до 2.6%.

Преди края на мораториума

Лошите и преструктурирани заеми в системата остават практически без промяна - понижение от едва 7.9 млн. лв. до 4.93 млрд. лв. Това представлява 8% дял общо, като има леко подобрение при фирмените кредити до 8.72% и леко влошаване при тези за домакинствата, които се покачват до над 7%.

В следващите месеци тези съотношения вероятно ще се влошават, тъй като все повече клиенти ще излизат от кредитния мораториум и вероятно част от тях ще се окажат в невъзможност да обслужват заемите си или да поискат предоговаряне от банките си. Това вече е факт за най-рано подали искания временно да не правят вноски, тъй като максималният период за разсрочване беше девет месеца. До реалното прекласифициране на кредити като необслужвани обаче трябва да минат още 90 дни, в което да са в просрочие, така че по-значително покачване би могло да се очаква през второто тримесечие

Така без съществени еднократни ефекти и без наложени много провизии вероятно февруари ще произведе печалба за сектора от порядъка на 80-90 млн. лв., колкото сочат и предварителните данни в Паричната статистика на БНБ. По-точните надзорни данни ще бъдат публикувани в края на март.

За спестяванията няма криза

От другата страна на баланса при депозитите ръстът не само че продължава, но и се ускорява, при това доста изпреварващо спрямо кредитирането. Общо в системата те достигат почти 95 млрд. лв., като на годишна база ръстът е 12%. Той е висок във всички сегмента - при домакинствата сумата се увеличава с 11.3% до 62.46 млрд. лв., а при фирмите повишението е с 13.3% до 29.28 млн. лв.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    samsum avatar :-?
    Deputat 241

    От другата страна на баланса при депозитите ръстът не само че продължава, но и се ускорява, при това доста изпреварващо спрямо кредитирането. Общо в системата те достигат почти 95 млрд. лв., като на годишна база ръстът е 12%.
    ––––––––––––––––––––––––––––––––
    И какво правят банките с тези пари???

    Нередност?
Нов коментар