🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Проблемните заеми растат през януари със 178 млн. лв.

В началото на годината кредитирането за фирми се ускорява, но това за домакинства продължава да се забавя

При овърдрафта (където влизат кредитните карти) сумите продължават да се свиват и вече са 1.16 млрд. лв. при близо 1.3 млрд. лв. година по-рано.
При овърдрафта (където влизат кредитните карти) сумите продължават да се свиват и вече са 1.16 млрд. лв. при близо 1.3 млрд. лв. година по-рано.
При овърдрафта (където влизат кредитните карти) сумите продължават да се свиват и вече са 1.16 млрд. лв. при близо 1.3 млрд. лв. година по-рано.    ©  Юлия Лазарова
При овърдрафта (където влизат кредитните карти) сумите продължават да се свиват и вече са 1.16 млрд. лв. при близо 1.3 млрд. лв. година по-рано.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Началото на 2021 г. за банковия сектор бележи ръст на лошите и преструктурирани кредити със 178 млн. лв., или 3.75% на месечна база. Така те достигат близо 4.94 млрд. лв., а делът им прекратява тенденцията от цялата 2020 г. на спад и се покачва леко до малко над 8%. Влошаването се дължи на фирмени и потребителски заеми, докато при ипотечните делът продължава да спада.

Тези движения съвпадат с изтичането за все повече клиенти на кредитния мораториум, който временно дава възможност на банките да не начисляват автоматично провизии за клиенти, които не правят вноски. Затова и очакванията са в следващите месеци да се наблюдава ръст на лошите и преструктурираните кредити, като обаче е трудно да се прогнозира с какъв темп и от данните за един месец не могат да се вадят изводи. Освен това тази статистика не съответства напълно на надзорната.

Изглежда обаче, влошаването на портфейлите не е съпътствано с твърде много нови провизии и разходи за обезценки, тъй като косвените данни от паричната статистика на БНБ сочат, че секторът е завършил месеца на над 80 млн. лв. печалба. По точни надзорни данни за това ще има в края на седмицата.

Все пак ръст на кредитирането

Въпреки че началото на годината е традиционно слаб период за кредитирането, през януари данните на БНБ показват ръст на портфейлите с над 310 млн. лв. до 61.45 млрд. лв. Той обаче е движен предимно от фирмените заеми, които се покачват с 226 млн. лв. до 35.87 млрд. лв., а това резултира и в трети пореден месец на ускоряване на ръста на годишна база до 3.4%.

При потребителските заеми покачването спрямо края на 2020 г. е 49.2 млн. лв., а при ипотечните - 55.1 млн. лв. - най-слабо ниво от януари 2019 г. насам. И в двата сегмента годишният темп на растеж продължава да се забавя съответно до 4.73 и 11.44%. Отделно и при овърдрафта (където влизат кредитните карти) сумите продължават да се свиват и вече са 1.16 млрд. лв. при близо 1.3 млрд. лв. година по-рано.

Нови данни

От този месец БНБ започва да публикува разширена статистика с допълнителни таблици. Една от интересните нови разбивки, която се предоставя, са кредитите, отпуснати на "работодатели и самонаети лица", които досега влизаха общо в сектор домакинства. В тази графа попадат хора, занимаващи се със свободни професии (нотариуси, лични лекари, художници и др.). При тях за една година има спад на кредитите от над 50 млн. лв. до 365 млн. лв.

Друга изцяло нова таблица са отпуснатите кредити от български банки за фирми и домакинства от еврозоната. Според данните в нея финансирането за нефинансови предприятия е нараснало за година от 362.5 на 375.8 млн. лв., докато при заемите за домакинства има спад от 70 до 60.8 млн. лв. Също така вече като цяло БНБ ще предоставя повече разделения на банковите активи и пасиви спрямо това дали средствата са насочени към или идват от нерезиденти. Така може например да се проследява динамиката на инвестициите на банките в ДЦК, корпоративен дълг и акции на местните и чуждите пазари.

Все още няма коментари
Нов коментар