🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Арестувани са организаторите на мрежа фалшиви брокери около някогашната "Глобал маркетс"

Изтекли разпечатки от тефтер на един от задържаните, Йордан Моллов, индикират, че е получавал информация за разследванията

Йордан Моллов, Кирил Джабаров и бившият им партньор Робърт Димитров.
Йордан Моллов, Кирил Джабаров и бившият им партньор Робърт Димитров.
Йордан Моллов, Кирил Джабаров и бившият им партньор Робърт Димитров.    ©  Facebook
Йордан Моллов, Кирил Джабаров и бившият им партньор Робърт Димитров.    ©  Facebook
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Специализираната прокуратура е задържала и е повдигнала обвинения на шест лица за участие в организирана престъпна група за измами и пране на пари. Акцията е проведена миналия петък, а за нея стана ясно от съобщение в неделя. В него те не са назовани, но по-късно стана ясно, че става въпрос за мрежата фалшиви брокерски сайтове, организирана от Йордан Моллов и Кирил Джабаров, които са сред арестуваните.

Те бяха известни като собственици на инвестиционния посредник "Глобал маркетс", чийто лиценз беше отнет от Комисията за финансов надзор през 2014 г. След това обаче техните имена продължаваха да се свързват с редица новосъздадени компании, предлагащи финансови услуги нерегламентирано. За много от тях през годините КФН излизаше с предупреждения и сигнали до ДАНС.

В съобщението се казва, че "според събраните до момента доказателства организираната престъпна група е действала от януари 2017 г.", а по време на брифинг административният ръководител на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова каза, че това е ставало при "изключителна конспиративност". Последното твърдение е доста странно предвид сигналите от регулатора и множеството журналистически разследвания и публикации, които предупреждават за дейността на дружества групата.

Дългогодишна кариера

"Глобал маркетс" прилагаше съмнителни практики още от самото си начало, като тогава обвиненията бяха в агресивен телефонен маркетинг и обещания за нереалистично висок доход. Тя е създадена през 2008 г. от чеха Павел Кочалка, като в началото той държи 95%, а 5% има Владимир Цолов, който също има чешко гражданство. Съуправител в началото е Чавдар Драгиев - бивш член на Държавната комисия по ценните книжа, която е предшественика на КФН. Още от самото начало обаче Моллов (също родом от Чехия, според официалната му биография)е част от нея, а през 2010 г. той и партньорите му влизат с малък дял, а от 2011 г. придобиват и пълен контрол над посредника.

В средата на 2014 г. дружеството нашумя освен с агресивния си маркетинг и с обвинение, че е създавало банкова паника покрай затварянето на КТБ. Вероятно това беше в основата на засилената регулаторна активност по негов адрес, като лицензът му беше отнет от КФН. По-късно компанията се преименува на "Интерактив брокеридж", а скоро и на "Интерактив къмнани" и по обвиненията на КФН работи нерегламентирано, като продължава да се представя за финансова институция и да привлича клиенти

Тогава започват да се роят и нови компании, често наподобяващи по име тези на глобални марки във финансовия свят, създават им се и сайтове копия. Те функционират като класически boiler room - своеобразен кол-център, в който младежи получават списъци с телефонни номера, които цял ден прозвъняват с атрактивни оферти и обещания за борсови печалби. "Капитал" описва част от мрежата през 2017 г., а през 2018 г. "Господари на ефира" прави цяла поредица репортажи. Наскоро репортерката на предаването Виктория Симеонова се оплака от тормоз именно по повод работата й по темата. Въпреки многото жалби на клиенти партньорите в "Глобал маркетс" отхвърлят всички обвинения, и твърдят че ще защитят правата си срещу КФН в съда.

"С всеки потенциален клиент се сключвал индивидуален брокерски договор и се откривала индивидуална брокерска сметка. Средствата се превеждали на посочени от "брокерите" банкови сметки, но те в действителност не са били инвестирани в ценни книжа, а били пренасочвани към сметки на други свързани дружества. Те не са имали лиценз за извършване на инвестиционна дейност", обясняват от прокуратурата. Според тях броя на компаниите, през които е оперирала групата е достигнал 49, а ощетените са стотици души, като все още загубите им не могат да се изчислят. Има обаче дори и единични "клиенти" с потънали суми около 1 млн. лв.

Бърза развръзка

Активизацията на прокуратурата идва ден след като сайтът "Бюро за разследващи репортажи и данни" излезе с публикация за Йордан Моллов. Тя е базирана на негов тефтер от 2019 г., където бележките му могат да се отнесат както до дейността на мрежата компании, така и до търговия с чувствителна информация, търговия с влияние, подкупи за длъжностни лица и др. По това време той е бил парламентарен сътрудник на депутата от БСП Валентин Ламбев. Има и записки, които говорят за бизнес или политически срещи с руски политици и дипломати, както и с български фактори, близки до такива.

Втора публикация на сайта след арестите пък показа страници от тефтера, които явно свидетелстват, че Моллов е следял отблизо разследванията срещу мрежата от фирми и е получавал информация за разпити, провеждани от ГДБОП по темата.

Голяма част от бележките на Моллов пораждат въпроси, но дават възможност за различни интерпретации и тълкуване. Има лица, посочени по едно или две имена, за които лесно може да се предположи кого се визира, но има и такива назовани с кодови имена или прякори. Част от записките изглеждат като смехотворни наброски в какво да набляга той в CV-то си и подготовки как да разговаря с хора от "службите".

Схемата на "Глобал маркетс" и клонингите му е добре известна от години. Затова и рязката активизация на прокуратурата точно след публикация за Моллов трудно може да мине за съвпадение. Възможно е разследващите да са се притеснили, че анонсираната серия публикации може да предизвика унищожаване на документи или укриване на лица. Официалното обяснение е, че дългата работа от 2017 г. насам е била, за да може да се съберат достатъчно доказателства, за да бъде разбита цялата група, а не да се стигне само до подставени лица.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • + 7

    Умни, но крадци, ако така каже съда - да изгният в затвора, ако това казва закона.

    Нередност?
  • 2
    samsum avatar :-@
    Deputat 241
    • + 9

    И къде спа досега прокуратурата (цацаратурата)?

    Нередност?
  • 3
    yxh1482507808513402 avatar :-|
    Petko Petkov
    • + 8

    До коментар [#2] от "Петър Самсонов":

    Пазят си ходове за преди изборите.

    Нередност?
  • 4
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 5

    До коментар [#2] от "Петър Самсонов":
    "И къде спа досега прокуратурата (цацаратурата)?"
    Те също са вътре.

    Нередност?
  • 5
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen
    • + 4

    "............За много от тях през годините КФН излизаше с предупреждения и сигнали до ДАНС.................."

    Поредното безотговорно отношение на държавните институции спрямо интересите на гражданите!

    Нередност?
  • 6
    nkk041011809 avatar :-@
    nkk041011809
    • + 7

    Ако най-накрая решат да разплетат пуловера докрай за Моллов, Джабаров и Ко., ще излезнат още любопитни факти, които са съвсем публични:

    Съдружия с още бивши ръководители на Комисията на финансов надзор, точно два броя. Моллов и Джабаров са били директни ортаци с единия (от публикуваното тефтерче), а с другия - съдружници в едно от дружествата си чрез сина му.

    Подсказвам: вижте "Алтернатива файненшъл" ООД и ще намерите Румен Гълъбинов като управител. Същият беше и изпълнителен директор на застрахователната компания "Юроамерикан", с отнет лиценз, явно от чудно управление. Вижте "Прогресива трейдинг" ООД и ще намерите Атанас Бориславов Богоев - акционер под 10% (защо ли?). За сведение - Борислав Богоев беше заместник-председател на КФН. Той също фигурира и като акционер в същата застрахователна компания с отнет лиценз "Юроамерикан", която се оказа, че е в състояние да плаща само по левче на месец за синдик. Толкова пари са й останали.

    Сега Богоев е председател на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи, да ни е честит на всички родни автомобилисти!

    Та като добавим и Драгиев, КФН бъобще не е крепяла Моллов и Джабаров през годините.

    Смятам, че е задължително всички оплюти от Моллов и Джабаров да знаят кой ги е оплюл. Анонимните сайтове-л@йномети са собственост на Светослав Владимиров Кантарджиев, бивш съдружник на Недялко Недялков (ПИК) и Мартин Златков. Кантарджиев е собственик на Хамурапи АД, Сасаниди АД, Ню Медиа Груп ЕАД, Раптор Трейдинг ЕООД и още цяла плеяда фирмички. Чакам с нетърпение да прочета колко е взел за черния пиар срещу журналисти, пострадали от схемите и финансови експерти.

    Нередност?
  • 7
    qus1512841816543305 avatar :-|
    Georgi
    • + 1

    Тия са пълни балъци, които си мислят, че са големи тарикати като Белфорт. Ама като им гледам тъпите физиономии по-тъпи са само тия, които са си дали парите без да им напишат селските имена в гугъл, напишеш ли ги, излизат ти хиляда резултата що за балъци са тия :D

    Нередност?
  • 8
    milenpopov avatar :-|
    Milen Popov

    Марио Иванов е обучен от едноименните Глобал Маркетс за брокер и понеже няма друго препитание и доход използва наученото за да завлича хора с крупни суми.

    Нередност?
  • 9
    mrt351092605 avatar :-|
    Georgi gk

    Пазете се от лицето Марио Иванов. Наркозависим е и е обигран в извършването на измами.

    Нередност?
  • 10
    wyk391092768 avatar :-|
    Kalin Stoev

    Извършва значителни по размер измами – многократно е викан и задържан в службите. Профилът му е на социопат, който обича жените и прави всичко възможно да си набави средства посредством финансови измами. Марио е бил на разпити в СДВР много пъти като срещу него има много досъдебни производства.

    Нередност?
Нов коментар