🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

SpaceX ще изпрати до Луната сателит, финансиран с dogecoin

Geometric Energy обяви мисия през 2022 г. заедно с компанията на Мъск

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Илън Мъск може да не изпрати цената на криптовалутата dogecoin до Луната с участието си в шоуто Saturday Night Live, но неговата компания SpaceX ще приеме като плащане криптовалутата, за да финансира лунна мисия през следващата година.

В изявление в неделя Geometric Energy обяви "Мисия DOGE-1 на Луната" - това е първата по рода си, която ще бъде платена изцяло с добилата голяма популярност дигитална валута. Компанията ще обедини усилията си със SpaceX, за да изпрати 40-килограмов сателит до Луната с ракета Falcon 9 през първото тримесечие на следващата година, съобщава Marketwatch.com.

След като официално сключиха сделка с dogecoin от такъв мащаб, Geometric Energy и SpaceX затвърдиха криптовалутата като платежно средство за лунен бизнес в космическия сектор, казва в изявление главният изпълнителен директор на Geometric Energy Самюъл Рийд.

Том Очинеро, вицепрезидент на търговските продажби на Space X, добавя, че тази мисия ще демонстрира прилагането на криптовалута извън земната орбита и ще постави основата за междупланетна търговия. Двете компании не разкриха колко ще струва мисията до Луната.

Срив на Dogecoin

Въпреки новината dogecoin се срина в неделя и загуби над една трета от цената си, след като Мъск я нарече "шумотевица", докато водеше комедийното телевизионно шоу. Така, вместо цената да се насочи към 1 долар, спадна до 47 цента. След това се възстанови до 57 цента, но в понеделник отново спадна.

Цената на дигиталната валута, която беше замислена като шега, се изстреля с над 10 000% за една година и въпреки загубите в неделя е нараснала с близо 400% през последния месец. Един от най-важните фактори за скока бяха именно туитовете на Мъск.

Компанията на Мъск за производство на електрически автомобили - Tesla, обяви, че приема биткойна като плащане за покупка на превозните средства. През февруари милиардерът обяви, че компанията е купила биткойн на стойност 1.5 млрд. долара. При представянето на резултатите за първото тримесечие стана ясно, че тя е продала част от биткойните и това е допринесло за значително по-добрия финансов резултат.

Все още няма коментари
Нов коментар