🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Турция ще наложи строги регулации върху търговията с криптовалути

Мерките идват, след като две платформи за дигитални активи се сринаха в рамките на седмица

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Турция ще наложи строги регулации върху търговията с криптовалути, след като в рамките на седмица две от най-големите борси за търговия с виртуални пари в страната се сринаха. Собственикът на едната - Thodex, изчезна заедно с криптоактиви за 2 млрд. долара на клиенти по различни оценки. Според турските медии Фарук Фатих Озер е избягал в Албания, обявен е за издирване, а полицията вече е арестувала над 60 души, свързани със случая. Дни по-късно спря работа и Vebitcoin, цитирайки финансово напрежение, като обяви, че ще информира своевременно своите клиенти за бъдещи действия.

Thodex има около 390 хил. активни потребители с дневни обеми от 744 млн. долара в деня, преди да затвори, по данни на CoinGecko. Според адвокат на Озер едва 30 хиляди са засегнати от спирането на работата й и отхвърли обвиненията за твърденията, че са завлечени 2 млрд. долара, посочва CNBC.

През Vebitcoin дневно минават сделки с криптоактиви за 60 млрд. долара според CoinGecko. Двете борси са част от криптобума и нарасналия интерес в Турция - високата инфлация (16.2% през март) и обезценката на лирата накараха хиляди турци да търсят защита на спестяванията си чрез инвестиции във виртуални валути.

Сега обаче много от тях рискуват да загубят всичко, а в резултат на сътресенията турската централна банка ще наложи строги регулации при търговия с криптовалути. Вече са блокирани местните банкови сметки на двете борси, забранени са и покупките на стоки и услуги. Регулациите на търговията и борсите се обръща точно срещу логиката на криптопазара - а именно, че той е децентрализиран и без регулатор.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган също се обяви за бързи регулации, предупреждавайки, че се появяват пирамидални схеми на криптопазара.

Подобни случаи като в Турция обаче карат все повече местни регулатори да предприемат подобни мерки. През 2019 г. канадската криптоборса QuadrigaCX фалира, след като нейният изпълнителен директор почина и се загубиха милиони долари в крипотвалути във виртуалния портфейл.

През януари британският финансов регулатор предупреди за висок риск, свързан с криптовалутите, припомня CNBC.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi
    • + 1

    Не е нужна регулация, а малко повече информация. Като цяло криптовалутите са анонимни, тоест даваме 1000 EUR на някой, за да ни продаде някакви буквички и цифрички, но докато не смъкнем въпросните буквички и цифрички на наш информационен носител, а не да са някъде там в интернет, теоретично можем да докажем, че лицето Х ни дължи пари, но на практика няма как да се разбере, че някой друг харчи нашите пари. Не случайно крипто борсите имат такса за смъкване на парите на външен портфейл, защото така ги лишаваме от възможността да оперират с нашите активи.

    Нередност?
  • 2
    kamenlitchev avatar :-P
    Камбанка

    Те и в Китай така направиха. Резултатът - бум на прекупвачите

    Нередност?
Нов коментар