🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

За мечтите, които променят света

Максим и Стефан Иванови, сбъднали своята "невъзможна" мечта, са героите в кампанията на Пощенска банка за потребителски кредит с овърдрафт

За мечтите, които променят света
За мечтите, които променят света
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През лятото на 2020 г., в разгара на световна пандемия и в най-активния сезон на ураганите в Атлантика, откакто се водят статистики, Максим и Стефан Иванови прекосяват океана след 105 дни плаване с построената от тях океанска гребна лодка Neverest. Тяхната история оживява отново в най-новия рекламен клип на Пощенска банка, за да вдъхнови повече хора да следват мечтите си.

Чрез своя комбиниран продукт - потребителски кредит с овърдрафт без лихва за цяла година, банката предлага на своите клиенти необходимата финансова свобода за реализиране на големи и малки лични проекти. Те могат да ползват потребителски кредит до 70 000 лв., за да финансират своите мечти. В същото време потребителите могат да си осигурят средства (сумата на овърдрафта с размер до една нетна заплата, до 3000 лв.), с които да покриват всички всекидневни и внезапно възникнали разходи.

Рекламният клип, в който главни герои са Максим и Стефан Иванови, е вдъхновяващо послание към всеки, който е достатъчно целеустремен, за да сбъдне своята мечта, дори и тя да изглежда "невъзможна". Историята на Максим и Стефан Иванови носи ценни истини за всеки, решил да тръгне по този път. Те са общовалидни - ще ти помогнат, ако мечтаеш да се гмурнеш в нова професия, да покориш планински или личен свой връх или просто да имаш свой собствен дом.

Всяка мечта е едно ново начало

Максим и Стефан, син и баща, имат обща мечта - да си построят заедно лодка и с нея да прекосят океан, гребейки, без помощта на платна и двигатели, разчитайки на силата, креативността и издръжливостта си. Вероятно много момчета мечтаят за подобни приключения. Максим и Стефан обаче са сред малцината, които запретват ръкави и правят така, че това да стане реалност. Още с първите стъпки към мечтата, когато започват строежа на океанска гребна лодка в собствения си гараж, те вече се потапят в един нов свят.

"Когато се впуснеш в начинание, което по никакъв начин не е свързано с обичайните ти занимания, ти все едно се раждаш отново, все едно откриваш друг свят с нови измерения, нови познания, нови емоции. Усещаш как с всяка стъпка израстваш, набираш сила и увереност. Животът става по-интересен, по-вълнуващ", споделя Стефан, който има дългогодишна успешна кариера в областта на финансите. Още преди началото на експедицията Максим и Стефан я посвещават на популяризирането на кампанията "Да! За живот!" на Министерството на здравеопазването, която насърчава донорството на органи след смъртта, предназначени за животоспасяващи трансплантации.

Най-важна за успеха е подготовката

"Вероятно всяка идея, колкото и невъзможна да изглежда, може да бъде осъществена, ако вложиш достатъчно мисъл, подготовка и усилия. На нас ни отне година и половина да си построим лодка и да се научим да гребем. Нямахме никаква представа от строеж на лодки, от гребане и навигация в океана, но пък ни беше безкрайно интересно да се учим от нулата във всички тези области", разказват Максим и Стефан. Подчертават, че ключов фактор за техния успех е именно подготовката.

Учат и се подготвят с подкрепата на най-добрите. Англичанинът Фил Морисън, който е проектирал най-много океански гребни лодки, им помага да направят дизайна на лодката, така че тя да бъде непотопяема. Нашата световна шампионка Виктория Димитрова е техен треньор по гребане. Опитни мореплаватели и океанските гребци като Николай Джамбазов и Ралф Туйн ги подготвят за срещата с океана. Получават подкрепа и от още много други успешни хора, осъществили мечтите си.

По пътя ще срещнеш предизвикателства, но не се отказвай

Това е вторият ценен урок от опита на Максим и Стефан. Заради пандемията им се налага няколко пъти да променят маршрута - както преди отплаването, така и преди финала на пътешествието им. Лодката им се пълни с вода още от първите дни, рулят се чупи общо 6 пъти от силните вълни, изгарят повечето от соларните им панели

В началото те нямат представа какво е да гребеш в океан, защото имат само 5 дни тренировки в море заради ковид-19. Най-дългото им плаване е 48 часа около остров Тасос. Когато се озовават в океана, трябва да се учат в движение и при наличие на огромни вълни и непрогледни нощи. Ето какво разказват самите те: "След първите три дни плаване бяхме тотално изтощени, не можехме да си представим, че ще успеем да гребем месеци наред. Странно, но след продължително натоварване в един момент човешкият организъм влиза в състояние на перпетуум-мобиле. Стига да не прекаляваш с бързане, можеш да се движиш до безкрайност."

Когато сбъдваш мечтата си, хората ще те подкрепят

Заблуда е да си мислим, че прекосяването на Атлантика е самотно занимание. За успеха на семейния тандем работи сериозен и отдаден наземен екип. Жени, съпруга на Стефан и майка на Макс, е негов координатор. Българският капитан Валери Петров и океанският гребец Ралф Туйн са техни навигатори. Доктор на експедицията е Калин Димитров, брат на Стефан. Почти ежедневно момчетата пращат информация и снимки на Жени, а тя ги качва във Facebook.

"Получавахме невероятна обратна връзка от приятели, познати и непознати хора, доброжелатели, които ни зареждаха с енергия, с "ядрено гориво", споделя Стефан. Нещо повече - двамата са убедени, че това приключение има невероятен ефект върху връзките им с хората на най-различно ниво: "Осъзнахме, че връзките, които изграждаш в такива предизвикателства, дори с най-близките ти хора, стават неимоверно по-здрави. Също така срещаш уникални нови хора от други среди, с които иначе не би могъл да се запознаеш, да надникнеш в техния свят или да ги поканиш в своя."

Всяка сбъдната мечта е постижение и важно послание

В случая на Максим и Стефан постиженията са гордост за всички нас. Максим става "Най-младият гребец, прекосил океан" (на 16 години и 293 дни в деня от отплаването) - рекорд на "Гинес". NEVEREST става "Първата гребна лодка, прекосила Атлантика от изток на запад изцяло в сезона на ураганите". Mаксим и Стефан успешно завършват "Първата океанска гребна експедиция за България". Най-ценното послание обаче, което тяхната историята носи на всеки от нас, е, че всеки може да сбъдне мечтата си, колкото и невъзможна да изглежда, стига да се захване с реализирането ѝ.

Това вдъхновяващо послание е в сърцето на рекламния клип на Пощенска банка. Потребителски кредит с безлихвен овърдрафт за първата година е създаден с цел да осигури финансова свобода и "попътен вятър за всеки план, мечта или идея". В периода на кампанията - до 31.10.2021 г., клиентите на банката могат да заявят кредит до 70 000 лева и овърдрафт без лихва за първата година с размер до една нетна заплата, до 3000 лв. Кредитът може да бъде използван както с цел покриване на текущи нужди, така и за обединение на задълженията, като клиентите имат възможност да получат допълнителни преференциални условия, в случай че отговарят на изискванията на банката.

Всяка мечта си струва да бъде реализирана!