🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пощенска банка награди с по 10 хил. лева три проекта за социално предприемачество

Победителите са определени сред 238 идеи на граждани и организации

Пощенска банка    ©  Пощенска банка
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пощенска банка обяви победителите в програмата "Вселена от възможности" и връчи три награди по 10 хил. лева на три проекта в три категории: "Дигитални иновации", "Образование" и "Зелени проекти". Целта на инициативата, създадена по случай 30-годишния юбилей на финансовата институция, е да насърчи интересни идеи, свързани със социално предприемачество.

Наградените са отличени в надпревара с 238 проекта на граждани и организации, обединени от стремежа да бъдат в полза на хората, да носят промяна, да предоставят нови възможности.

Победителите

В категория "Дигитални иновации" победител е проект Infinity Toy Box на Боряна Левтерова. Infinity Toy Box e абонаментна платформа за наемане на детски играчки, книги и игри, която дигитализира и надгражда концепцията на традиционните библиотеки. Боряна Левтерова я създава, водена от опита си на родител на две деца, които иска да запознае с по-щадящи природата начини на потребление. Проучване показало, че един на трима родители е изхвърлял играчки в перфектно състояние, а едно дете има средно по 4 играчки, с които никога не е играло. Чрез Infinity Toy Box родителите могат да наемат образователни артикули, които след употреба да заменят за нови. Разработването на платформата започнало в началото на годината и услугата, достъпна в цяла България, вече се тества с деца на възраст 2- 4 години. Проектът, който ще бъде изпълнен с безвъзмездното финансиране от Пощенска банка, е направата на специални образователни кутии, подходящи за деца от 0 до 2-годишна възраст.

Идеята за Софийски планетариум "Андромеда" на Недислав Веселинов и съмишленици е отличена в категория "Образование". Авторите обясняват, че това ще бъде планетариум със сферичен купол-екран с диаметър 5 м и вместимост 12-15 души. Съоръжението ще бъде разположено в центъра на столицата, като в него ще се прожектират астрономически и научно-популярни филми. Планетариумът ще е подходящ за всички възрасти, тъй като ще предложи разнообразие от филми, които ще се обновяват регулярно и ще бъдат озвучени на български език. Екипът планира да организира и множество планетарни курсове и мастъркласове за деца и юноши. Крайната цел е създаване на уникален развлекателен комплекс и популяризиране на естествените науки сред жителите и гостите на столицата.

Проектът за "Чиста вода" на Мария Методиева от Добрич и нейното социално предприятие "Чиста градина" е победителят в категория "Зелени проекти". Наетите са 21, като това са хора с увреждания, 15 от които са с интелектуални затруднения. В градина от 4 декара те отглежда цветя и зеленчуци. Предприятието работи целогодишно и предлага продукти на място. Градината е в сърцето на Добрич и през летните месеци на ден са необходими поне 20 тона вода. Целта на проекта "Чиста вода" е да осигури собствен водоизточник чрез дълбочинен сондаж на чиста вода. Водата от плитките кладенци в Добруджа е с високо съдържание на нитрати, битови и промишлени замърсявания. Водата от ВиК пък е доста скъпа и с високо съдържание на хлор, обяснява Мария Методиева. Наличието на собствен водоизточник ще даде възможност на "Чиста градина" да предлага зеленчуци, отговарящи на най-високите европейски стандарти за биоземеделие.

Журито връчи и една специална награда от 2500 лв. на проекта на Мая Бежанска за "Зелена класна стая", който има за цел да стимулира участието на деца и младежи от изолираните села в района на Велинград.

Процедурата

Началото на програмата "Вселена от възможности" бе обявено на 17 май т. г., а кандидатстването продължи до 10 юли 2021 г. На специално създадена онлайн платформа всеки желаещ (гражданин или организация с нестопанска цел) имаше възможност да представи своята идея с фокус върху социалното предприемачество. Проектите, допуснати за участие в състезателния характер на програмата, трябваше да отговарят на редица критерии, сред които новаторство, качество, приложимост.

Гласуване на платформата определи по 10 финалисти във всяка една от трите категории, събрали най-много подкрепа. Крайните победители във всяка категория са определени от независимо жури.

Наградените имат шест месеца от датата на получаване на финансирането, за да осъществят своите проекти.