🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пет банки ще предоставят заемите за малки фирми, гарантирани от държавата

Условията по кредитите ще са пазарни, а собственикът трябва да е съдлъжник

До седмица пет търговски банки ще започнат да предоставят гарантираните от държавата кредити за малки и средни компании. Те са по анонсираната преди седмици от служебния кабинет нова гаранционна програма в размер на 2.5 млрд. лв. за оборотно и инвестиционно финансиране на бизнеса. Идеята й е да предостави бърза ликвидна подкрепа за компании, които са жизнеспособни, но имат нужда от ресурс, за да се възстановят след кризата.

Условията

През гаранционната схема държавата ще покрива до 80% на индивидуалните позиции на банките. Така те ще могат да отпускат необезпечени заеми за оборотно или инвестиционно финансиране на малки и средни фирми в размер до 70% от приходите им през 2019 или 2020 г. Кредитите ще са 7-годишни, като има възможност за гратисен период от 12 месеца.

Има и още две условия, които вероятно ще затруднят някои бизнеси - през поне една от последните 3 години фирмата да е била на печалба и един от собствениците й да стане съдлъжник по кредита. Представители на банките уточниха, че лихвите по заемите ще са пазарни, като точната цена на финансирането ще се определя индивидуално за всяка фирма и ще зависи от нейния кредитен профил.

Максималният размер на финансирането, което може да се отпуска, е до 3 млн. лв., уточни служебният финансов министър Асен Василев.

Кои са банките

До момента банките, които са подписали договори по схемата, са Райфайзен банк, ОББ, ДСК, ПИБ и Пощенска банка. Програмата остава отворена и за останалите търговски банки, ако имат желание да се включат.

Ресурсът за новата схема е от съществуващите гаранционни програми на Фонда на Фондовете и ЕИФ и на ББР по които изискванията сега се унифицират. Това е причината да няма нужда от допълнителна нотификация на програмата в ЕК.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mvl42715166 avatar :-|
    AN
    • + 2

    Идват новите кредитни милионери с заеми гарантирани от държават ;)

    Нередност?
Нов коментар