🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Президентът Радев назначи Илия Лингорски за член на управителния съвет на БНБ

Главният икономист на ББР ще заеме поста на 18 юни, когато изтича мандатът на назначената от Плевнелиев Елица Николова

С избора на Илия Лингорски вече президентската квота ще е изцяло попълнена с три назначения на Румен Радев
С избора на Илия Лингорски вече президентската квота ще е изцяло попълнена с три назначения на Румен Радев
С избора на Илия Лингорски вече президентската квота ще е изцяло попълнена с три назначения на Румен Радев    ©  Надежда Чипева
С избора на Илия Лингорски вече президентската квота ще е изцяло попълнена с три назначения на Румен Радев    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Докато политическата битка кой да оглави Българска народна банка приключи с фиаско и търкания сред управляващите партии, управителният съвет на институцията все пак ще получи едно ново попълнение. Това е Илия Лингорски, бивш заместник-министър на финансите и понастоящем главен икономист на ББР.

С указ от 15 април на президента Румен Радев той е назначен за член на управителния съвет на БНБ, считано от 18 юни, когато изтича шестгодишния мандат на Елица Николова. По закон попълването на седемчленния борд на централната банка се прави между три и два месеца преди изтичането на съответните мандати, така че изпреварващото решение, което вече е обнародвано в Държавен вестник, не е изненада.

Третото назначение на Радев

За разлика от управителя и тримата подуправители, които се избират от Народното събрание, тримата останали членове на съвета се назначават от президента. В първия си мандат Радев вече направи това на два пъти. През декември 2018 г. в ръководството на БНБ влезе друг бивш зам.-министър на финансите, Людмила Елкова, а от юни 2020 г. - проф. Николай Неновски, който и преди това - през 2002 - 2008 г., заемаше същия пост, а след това в края на тройната коалиция беше избран и за подуправител, но впоследствие в началото на управлението на ГЕРБ решението беше ревизирано.

Така с избора на Лингорски вече президентската квота ще е изцяло попълнена с назначения на Радев. Елица Николова, чието място ще заеме той, беше последният от членовете, посочени от предшественика му Росен Плевнелиев. Преди това тя беше негов секретар по икономическите въпроси в президентството и началник на кабинета, докато беше регионален министър.

Извън президентските назначения управителят Димитър Радев и двама от подуправителите - Калин Христов и Нина Стоянова, са с изтекъл мандат, но продължават да изпълняват длъжностите си по закон. Техни наследници ще могат да се излъчат чак след нова парламентарна процедура.

Кой е новият член

Илия Лингорски е икономист, който през деветдесетте работи предимно в чуждестранни институции - ЕБВР, ООН, руската банка "Ренесанс капитал". Звездата му в България изгря по времето на НДСВ. Тогава той е главен политически съветник на вицепремиера Николай Василев, оглавява Изпълнителната агенция за национална туристическа реклама и информация, а в края на 2003 г. финансовият министър Милен Велчев го представя като свой заместник на мястото на Красимир Катев. През 2009 г., след края на тройната коалиция, е сред кандидатите за председател на царската партия.

През 2017 г., непосредствено след като Стоян Мавродиев е избран за главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие, той е назначен за неин главен икономист. След отстраняването на Мавродиев през 2020 г. той запазва поста си и продължава да работи с новото ръководство, назначено от Кирил Петков като служебен икономически министър. По съвместителство от 2020 г. е и главен икономист на Атлантическия клуб в България. Като представител на ББР е и във фонда към международната инициатива "Три морета". Вероятно сближаването с Радев е именно по тази линия, тъй като събитията в София около инициативата бяха под патронажа на президентството.

Лингорски е завършил Химико-технологичния и металургичен университет в София, след което е специализирал бизнес администрация и управление в английския институт Hampstead Garden Suburb. Извън политиката и икономиката е известен и с филмовата си роля като дете във "Васко да Гама от село Рупча".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kvt10319485 avatar :-(
    kvt10319485
    • + 1

    ДС е на всяка тенджера капак, няма лабаво.

    Нередност?
  • 2
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 1

    Република България прилага създаващ щети метод за емитиране на левове. Неправилното държавно поведение е водещата причина за щети. Финансовата грешка сътворява инфлация. Тъй като е разкрита водещата причина, сегашната национална инфлация е изяснен за разрешаване държавен проблем.
    Българската народна банка няма капацитет за устойчиво прекратяване на инфлация.
    При създадените условия, управителят на централната банка е жертва на финансова неправилност.
    За да отложи държавния стопански крах, правителството взима заеми за да плати щети от финансовата слабост. Ресурсите за противодействие срещу щети са ограничени. Трудностите се увеличават.
    Преустановяването на злокобната финансова политика зависи от държавната власт.
    Всички понасяме щети от грешката при държавното ползване на левове. Защо се допускат тези щети?

    При продължаване на държавната финансова грешка е със запазена водеща причина за увеличение на щети.

    Нередност?
  • 3
    dobar_chovek_007 avatar :-|
    dobar_chovek_007

    Този е икономист без да е икономист, а химик!

    Нередност?
Нов коментар