НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Стилът "Мавродиев" се пренася и в ББР

Главният изпълнителен директор на държавната банка разчиства експерти, за да се обгради с лоялни хора, както правеше в Комисията за финансов надзор

Ангел Джалъзов (вдясно) беше най-лоялният заместник на Стоян Мавродиев в годините му като председател на КФН
Ангел Джалъзов (вдясно) беше най-лоялният заместник на Стоян Мавродиев в годините му като председател на КФН
Ангел Джалъзов (вдясно) беше най-лоялният заместник на Стоян Мавродиев в годините му като председател на КФН    ©  Надежда Чипева
Ангел Джалъзов (вдясно) беше най-лоялният заместник на Стоян Мавродиев в годините му като председател на КФН    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За изминалата близо половин година, откакто Стоян Мавродиев е изпълнителен директор на Българска банка за развитие, той е успял да приложи основния си управленски стил на административна чистка, познат от годините му като председател на Комисията за финансов надзор (КФН). А именно обграждане с новоназначени доверени хора и уволнения или "доброволно" напускане на заварени служители сред висшия и средния мениджмънт. Също така в типичен стил кадровите рокади са с неясни или поне не публично обявени критерии и принцип на действие.

Според два източника на "Капитал" освободени са били директорите на ключови дирекции в банката, отговарящи за основни звена в дейността й. Това е съпроводено с назначаване на впечатляващо количество съветници. Последната официално известна кадрова промяна е назначението на останалия с Мавродиев при всички скандали негов заместник в КФН Ангел Джалъзов, който отговаряше за надзора над пенсионните фондове. Той беше единственият от ръководството на регулатора, който не влезе в конфликт с председателя през годините и традиционно подписваше актовете на КФН по заместване при честите отсъствия на Мавродиев.

"Капитал" изпрати въпроси до държавната ББР с имената на напусналите/уволнени директори на дирекции за причините за отстраняването им, кои са назначените съветниците в банката, както и за смяната в управлението на Националния гаранционен фонд (НГФ) и микрофинансиращата институция "Джобс". От банката посочиха, че ще оставят въпросите без отговори.

Любимият заместник

В началото на февруари Ангел Джалъзов зае мястото на Самуил Шидеров начело на НГФ, като оглави и МФИ "Джобс". И двете структури са под шапката на ББР - НГФ издава гаранции по кредити, "Джобс" е дъщерно дружество на банката, което отпуска финансиране. От ББР не отговориха на въпроса на "Капитал" как ще се преодолее конфликтът на интереси с назначаването на един и същ човек начело на НГФ и "Джобс" в случаите, когато за даден клиент едната институция издава гаранции, а другата кредитира.

Името на Джалъзов се помни с някои скандали в КФН. През 2013 г. трима от петчленното ръководство на КФН възразиха срещу решението за преместване в нова сграда и обвиниха Мавродиев в превръщане на институцията в свое ЕООД, след което се разделиха с постовете си. Джалъзов подкрепяше решението на председателя. През 2015 г. по време на управлението му пенсионни компании излязоха с призив за оставката му с обвинения в некомпетентност. Тогава Мавродиев остави скандала да отшуми, а Джалъзов продължи да ръководи осигурителния надзор повече от две години след изтичане на мандата му, тъй като по закон нов човек на негово място може да предложи само председателят.

Друг проблем с избора на доверения Джалъзов е, че назначаването на Самуил Шидеров за изпълнителен директор на НГФ преди няколко години е било чрез конкурс. Няма информация за новото назначение, както и за другите подобни в банката, да се е провела конкурсна процедура.

Това е позната практика от епохата "Мавродиев" в КФН (2010-2016). Например сегашният изпълнителен директор на ББР Румен Митров, който беше назначен заедно с Мавродиев, навремето без конкурс оглави специално създадената дирекция на пряко подчинение на председателя – ,,Координация, анализ и политика на регулаторната и надзорната дейност" (КАПРНД). Тя беше едно от двете звена, измислени в началото на мандата му през промени в правилника на КФН, с които бяха ограничени правомощията на иначе независимите по закон ресорни негови заместници. Техните индивидуални актове трябваше да минават през съгласуване с новата дирекция.

Сега случващото се в ББР напомня тези познати похвати на Мавродиев – чрез доверени и лоялни хора на ключови позиции и/или специално създадени структури към налагане на практически едноличен контрол.

Батальон от съветници

По информация на "Капитал" като свои съветници Мавродиев е назначил в ББР Ангел Атанасов Джалъзов, Андон Георгиев Георгиев , Георги Денчов Петров, Илия Николов Лингорски, Койка Тодорова Янева, София Петрова Касидова, Тодор Димитров Шопов, Христина Атанасова Тодорова. От банката не отговориха и на въпроса на "Капитал" кои са съветниците, назначени в помощ на изпълнителния директор на ББР Стоян Мавродиев, и какви заплати и допълнителни възнаграждения получават.

Две от имената вече са се изявявали в публичното пространство в качеството си на служители на ББР. Бившият зам. финансов министър от НДСВ Илия Лингорски се представя като главен икономист на банката, а бившият зам. икономически министър София Касидова - като съветник по финансова политика и стратегическо планиране.

Друго име – Андон Георгиев, също като Румен Митров е от редиците на лоялните на Мавродиев служители в КФН, дори повече – негов бизнес партньор от предишното му поприще на консултант по регистрации на офшорни компании. На него в КФН беше поверен постът на главен секретар като ключова фигура, въведена от Мавродиев. Главният секретар имаше права да одобрява и връща за корекции на членовете на КФН техни материали преди заседание на комисията.

Койка Янева е дългогодишен служител на НАП, стигнала до поста на директор "Големи данъкоплатци". Георги Петров е бил изпълнителен директор на Банка Изток-Запад при създаването й 2003-2004 г., а след това работи в различни финансови институции. За другите двама няма сигурност в биографиите им, тъй като в регистрите се появяват по повече от едно лице с такива имена.

Директорски рокади

Част от управленските рокади е и понижаването на практика на единия от изпълнителните директори в банката Илия Кирчев. Той влиза в ББР в края на 2014 г. и е един от изпълнителните й директори. Към момента на интернет страницата на банката е посочен като член на управителния съвет на ББР. Без отговор от банката останаха и въпросите на "Капитал" каква е в момента позицията на Илия Кирчев и ако има промяна от изпълнителен директор, какво е наложило това и откога.

В сегашния състав на управителния съвет, комплектован с влизането на Стоян Мавродиев в ББР, Илия Кирчев е на практика единственият с реален банков мениджърски опит. Преди поста си в ББР той е бил управител на клонове последователно през годините за няколко банки в Пловдив – Алианц банк, Пощенска банка, ПИБ. В периода 2003-2005 г. е заемал ръководни позиции в HVB Bank Biohim (купена и погълната от Уникредит Булбанк – бел. ред.).

Предвид че по устав ББР се представлява само съвместно от двама изпълнителни директори (от общо максимум трима), наличието на Кирчев там оставя впечатление по-скоро за фигуративно присъствие и ползване на тясна банково-финансова експертиза при нужда. В началото на годината името му в банковите среди се свързваше с отстраняване от ББР, като същевременно за негов заместник в сектора се спрягаше Борислав Чиликов - регионален мениджър за София на Сибанк (която се вля в ОББ в началото на февруари). В регистъра на БНБ с дата 29 януари 2018 г. последният дори е получил одобрение, но на 15 февруари 2018 г. е бил и одобрен за изпълнителен директор в наскоро продадената Общинска банка, като очакванията са да заеме този пост.

Вторият ешелон

Според два източника на "Капитал" след влизането на Стоян Мавродиев в ББР са сменени директорите на няколко ключови дирекции в банката. Имената са на Стефан Василев - директор "Риск", Ивайло Сотиров - директор "Класифицирани експозиии", Васил Асенов – директор "Кредитна администрация", Стефан Кралев - директор "Информационни технологии". От банката не отговориха отстранени ли са те, откога и по какви причини.

Така приложеният вече и доказал се като "работещ" стил на завладяване и управление на Стоян Мавродиев с лоялни негови служители е пренесен в държавната ББР. През пролетта на 2012 г. КФН (при управлението на Мавродиев) е обект на проверка от Агенцията за държавна финансова инспекция, като едни от мотивите за нея са и сигнали за съмнителни назначения и неоправдани разходи за външни услуги и бонуси. Такава информация разкри в медиите лидерът на БСП Сергей Станишев, според когото приближените на Мавродиев взимали между 2 и 3 хил. лв. заплати, а допълнителното материално стимулиране било между 5 и 10 хил. лв. Месечно.

Стоян Мавродиев не получи нов мандат начело на КФН и бе освободен през 2016 г. През септември миналата година по предложение на икономическия министър Емил Караниколов бе назначен за изпълнителен директор на ББР.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vladislav_paunov avatar :-|
    Molotov
    • + 11

    Стояне, Брендо си иска кинтите.
    - Ангел

    Нередност?
  • 2
    gl_avatar avatar :-|
    gl_avatar
    • + 7

    Опасен коп@лдак е тоя .
    Подадоха му п@тката и сега няма как, ще я л@па.

    Нередност?
  • 3
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 15

    Колко още ще продължава официалната власт да съдейства на този престъпник да извършва едни от най-големите кражби в историята на България, абсолютно безцеремонно пред очите на всички?

    Нередност?
  • 4
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 16

    Този некадърник където стъпи трева не никне. Не стига че е виновник номер едно за най-голямата кражба в новата история на България (КТБ) а сега са го нагласили друга държавна софра да опоска. Тотална смрад вече се носи от управляващите. Интересно далине го гласят да опустоши и парите от валутния резерв след като влезем във валутния съюз.

    Нередност?
  • 5
    kdo52372883 avatar :-?
    kdo52372883
    • + 13

    Маша'аллах, Мавруд-ефенди! 100% гаранция, че Мерюдията ще бастиса ББР така, както бастиса и КФН - където още не могат да оправят батака от неговото "наследство". Или за да бъдем по-конкретни, очаквайте скоро да почнат да гърмят лошите кредити в "държавната" банка - я Гергов, я ДП, я други изтъкнати кредитополучатели. Нали помните, че това същото недоразумение С.Т.М. каза в ефир, че ББР няма как да фалира, понеже не събира депозити. Гениално!!! Я сега да видим, дали наистина няма как, под неговото вещо попечителство...

    А неговият бивш работодател Брендо още си чака (българската) присъда. Ако я дочака, разбира се. Ако вече не е духнал в Африка. Така че дали Брендо ще си търси кинтите от Стоян, или обратното, май е отворен въпрос...

    Нередност?
  • 6
    mariq_kovacheva avatar :-|
    Мария Ковачева
    • + 8

    Слаба дьржава,толкова ли няма хора та го дундуркат този темерут.

    Нередност?
  • 7
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 9

    Като гледам групичката екс-НДСВ-ДПС имена, просто са отишли при Боко и са му казали по народному: "Навремето ние си я урЕдихме тая банка като за нас си, неетично е ние да уреждаме, а сега други да сядат в столовете ни. Имате цяла държава, уредете нещо друго, ето - за санирането шапка ви сваляме! А може и някой държавен фонд за индустриален възход да основете. Раята харесва да слуша такива новини, майка им ше е*а и у 7-те милиона боклука!"

    Нередност?
  • 8
    tanas2 avatar :-|
    Танас
    • + 9

    Този измавруденият отдавна трябваше да е при Бай Ставри.

    Нередност?
  • 9
    johnniewalker avatar :-|
    johnniewalker
    • + 10

    Тази банка я създадоха за кражби и такава си и остана. Просто сега назначиха доказан професионалист в тази сфера.

    Нередност?
  • 10
    dkalaptchiev avatar :-|
    Deyan Kalaptchiev
    • - 1
    • + 4

    Капитал, като казвате че назначаването на Самуил Шидеров за изпълнителен директор на НГФ преди няколко години е било чрез конкурс, е хубаво да уточните, че същият беше единствен кандидат.

    Нередност?
Нов коментар