ДПС и ИТН не успяха да наложат Каримански за шеф на БНБ

ГЕРБ се въздържа. След дълго отсъствие от парламента Пеевски дойде за избора

Изборът на Любомир Каримански зависи от опозицията, след като три от четирите партии в коалицията отказаха да го подкрепят.
Изборът на Любомир Каримански зависи от опозицията, след като три от четирите партии в коалицията отказаха да го подкрепят.
Изборът на Любомир Каримански зависи от опозицията, след като три от четирите партии в коалицията отказаха да го подкрепят.    ©  Цветелина Белутова
Изборът на Любомир Каримански зависи от опозицията, след като три от четирите партии в коалицията отказаха да го подкрепят.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Предложеният от "Има такъв народ" Любомир Каримански не успя да оглави Българската народна банка (БНБ). В петък останалият единствен номиниран (след като Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" се оттегли) получи подкрепата на 59 депутати. "Против" гласуваха 36 души, а мнозинството от парламентаристите се въздържаха. Това сториха 140 народни представители.

В подкрепа на Каримански гласуваха депутатите от ИТН и ДПС, както и зам.-председателката на парламента Росица Кирова от ГЕРБ, която беше сред основателите на партията на Слави Трифонов, но членството й беше прекратено след среща с Бойко Борисов.

Най-голямата опозиционна партия - ГЕРБ, беше най-активна в продължилия около три часа дебат. Формацията на Борисов до последно не желаеше да обяви твърдо дали ще подкрепи Каримански. Първоначално Тома Биков заяви, че ГЕРБ ще гласува политически и ще подкрепи номинацията на ИТН. Малко по-късно сигналите от партията на Борисов се смениха и те бяха, че депутатите ѝ ще гласуват "против", за да запазят сегашния управител Димитър Радев.

ДПС, които не бяха особено разговорливи в дискусията, но в самия ѝ край дадоха заявка, че ще гласуват "за" Каримански. Това се случи по време на изказване на Йордан Цонев, с чиито думи беше закрит дебатът.

Както бяха заявили предварително партньори от коалицията излъчила правителството - ПП, БСП и "Демократична България" не подкрепиха Каримански и гласуваха или с "Въздържал се" или "Против". ГЕРБ първоначално не гласуваха, което депутатът Тома Биков обясни с желанието им да видят дали все пак управляващите не са стигнали до някакво разбирателство, а при прегласуването се въздържаха.

Въпреки че финално не подкрепиха Каримански, от ГЕРБ опитаха да използват казуса, за да вкарат допълнително клин сред управляващите. Те внесоха предложение Любомир Каримански да бъде сменен и като председател на бюджетна комисия в парламента. Според Биков, ако колегата им от партията на Слави Трифонов няма достатъчно репутация за БНБ, той няма как да има такива и за една от най-важните парламентарни комисии. Председателят на Народното събрание Никола Минчев обаче не вписа това предложение като допълнителна точка в дневния ред.

След гласуването самият Каримански благодари на гласувалите и за и против него, като каза, че разбира и тези, които в личен план са му казали, че го подкрепят, но трябва да се съобразят с партийното решение. Той обяви, че е научил много политически уроци от процедурата, като при изреждането им иносказателно хвърли обвинения към коалиционните си партньори.

Политизиране на дебата

Като вносител на кандидатурата Тошко Йорданов от ИТН изтъкна високо оценената работата на Каримански по приемането на бюджетите и актуализациите в последната година. Той призова коалиционните партньори да подкрепят единствената кандидатура на управляващите и да не оставят избора в ръцете на опозицията, а още по-малко след това да обясняват от кого е бил подкрепен.

Дебат по същество за качествата на Каримански или на изложените от него виждания за управление на БНБ почти липсваше. Десислава Атанасова от ГЕРБ по-скоро използва случая да направи анализ на слабостите в коалицията и да обвини управляващите в търговия с постове. А също и допълнително да нагнети напрежението припомняйки атаките спрямо репутацията на Каримански. Тома Биков оправда подкрепата си за Любомир Каримански с това да се постигне някакъв баланс и да не се дадат прекалено много лостове в ръцете на финансовия министър Асен Василев. Според него ГЕРБ е поставена в тази политическа ситуация от управляващите, които при това вече са давали гласа си за Каримански, макар и на друг пост.

Най-малката политическа сила "Възраждане" очаквано заложи на анти-евро реторика, като единствена заема твърдо позиция против влизането на България в еврозоната. Депутатът от партията Цончо Ганев не оспори професионалните качества на Каримански, но постави като червени линии за подкрепата позициите за еврото и за връщане на златния резерв в България.

Прехвърчащи искри имаше между ИТН и БСП. Нямаше изказвания по същество нито от другите коалиционни партньори ПП и ДБ. Йордан Цонев от ДПС пък определи Каримански като "една достойна личност" и призова да бъде избран, а в шума по темата (както и в почти всичко напоследък) видя намеса на съиздателя на "Капитал" Иво Прокопиев.

Какво следва

След днешното гласуване до нов избор може да се стигне чак след нова процедура. Настоящият управител на БНБ Димитър Радев ще продължи да заема поста, въпреки че мандатът му изтече още миналото лято. Юридически това не е проблем, но липсата на ясен хоризонт пред него подкопава възможността му да взема стратегически решения.

Това се подсилва и от факта, че вече са изтекли и мандатите на двама от тримата подуправители, които също не могат да бъдат сменени преди избора на нов гуверньор. По закон те могат да бъдат номинирани само от управителя и е логично това да бъде направено от такъв в редовен мандат, който ще работи с тях.

До голяма степен провалът на избора на управител на БНБ се дължи на това, че управляващите така и не успяха да излъчат строго безапелационна експертна фигура. Макар и Гюров, и Каримански да имат банков и академичен опит, и двамата като крайно са партийни номинации. Така че вероятно при следващ опит да се намери подходящ кандидат вече наистина ще трябва да се търси признат в международен план финансист, който да привлече наистина широка подкрепа.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    linderoth avatar :-P
    linderoth

    Бедни, бедни Карамански

    Нередност?
  • 2
    ......... avatar :-|
    .........

    Жалко е, че се стигна до тук.

    А ПППП можеха да парират ИТН излъчвайки независима кандидатура и това можеше да е аргумент за консолидиране на коалицията около такава. Не бих очаквал подобна зрялост от ИТН, но и ПППП не са по-далеч с държенето това да е техен кандидат. Сега слушам, че Гюров обяснявал как искали кандидат с опит извън България, което отново е дискусионно, дори глупаво.

    Продължаването на мандата на текущите е напълно валидна опция, защото единственият сериозен аргумент на управляващите може би е, че не са избрани от тях самите.

    Нередност?
Нов коментар