Дигитален аванс от заплатата - мисията е възможна

Insta Cash предлага финансова технология, позволяваща на служителите да получават при поискване част от възнаграждението си за времето, което вече са изработили, преди деня за заплата

Дигитален аванс от заплатата - мисията е възможна
Дигитален аванс от заплатата - мисията е възможна
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Insta Cash търси пилотен работодател в България, който на местно ниво да тества услугата, а при добри резултати да експонира услугата и в чуждите си подразделения. Услугата по дигитални аванси позволява на служителите на компании - партньори на Insta Cash, да достъпят част от вече изработената си заплата преди деня за изплащането й. Платформата също така има желание да намери коинвеститор или фонд със социална насоченост и профил, който да помогне освен с финансиране на дейността и с популяризиране на модела и структуриране на процесите, включително и за чужди пазари.

Знаете ли, че много хора, които живеят от заплата до заплата, изпитват огромен стрес, когато трябва да се справят с неочаквани разходи от 300 лв. например? Този проблем не е валиден само за България, а и за голяма част от работещите по света. Глобални проучвания показват, че близо две трети от служителите са изпитали финансов стрес по време на и след пандемията, а малко над половината живеят от заплата до заплата.

Високата инфлация през миналата година и очакваното забавяне на глобалната икономика през тази изправя пред сериозни предизвикателства работещите. Това означава, че финансовият стрес няма да намалее, а той пречи на концентрацията и продуктивността на служителите. Също така е твърде възможно те да отсъстват от работното си място, за да се справят с извънредна финансова ситуация.

Финансова технология на помощ

Проблемът може да бъде разрешен чрез използването на финансова технология, която позволява на работещите да имат достъп до част от заплатата си преди деня за изплащането й. Такава възможност предлага българската финансова платформа Insta Cash. Създателите й са си поставили за цел потребителите да получават незабавен достъп до част от заплатата им за часовете, които са изработили, но все още не са им платени от работодателя.

Съоснователи на платформата са Мирослав Стефанов и Николай Нешев, а технически директор е Ангел Абаджиев. Мирослав Стефанов е co-manager на една от най-големите небанкови финансови институции, които специализират в бутиковото мостово кредитиране на бизнес клиенти "СИ Финанси", която е част от групата на ХЪС ООД. Нешев и Абаджиев са сред създателите и на платформата за дигитализиране процеса по продажба на вземания и обезпечения по лоши заеми като недвижими имоти и индустриално оборудване - Vendofin.

Досега компанията е инвестирала около половин милион лева в проекта, а бюджетът за 2023 е 300 хил. евро, като се очаква те да бъдат осигурени от фондове, ангелски и частни инвеститори, като тези средства ще се необходими не само за доработка на софтуера, а и за развойна дейност, за да се популяризира този модел и в България.

Приложението разполага с напълно функциониращи платежни канали за изплащане на заявените аванси, които в момента са два: в брой в офис на EasyPay и по банкова сметка, на която служителят си получава заплатата. Преводът по банка използва системата BLINK за супербързи плащания (до 10 секунди). Проучва се и превод по карта и такъв в дигитален портфейл, като активно се работи по партньорство с Viber Pay в тази насока, която вече пусна своя wallet в Гърция и Германия. Анализират се и други иновации, като възможността служителите да се чекират на работното си място през приложението (подкрепено от геолокация и други параметрични данни, доказващи работния процес), заявяване на отпуски, снимане на болнични, различни видове известия до всички служители и други.

Компанията си е поставила за цел да реализира пилотен проект със социално отговорен работодател в сферата на ритейл, производство и администрацията. "Целта ни е да успеем да насърчим финансова отговорност и грамотност и да осигурим път за финансова стабилност и приобщаване на всички тези работещи хора, които живеят от заплата до заплата и използват скъпи кредити като алтернатива на финансиране в трудни моменти", коментира Мирослав Стефанов.

Ползата за компаниите

Insta Cash е сред най-актуалните социални придобивки - тя увеличава вероятността за ангажираност и подобрено финансово състояние на служителите. Това води до намалено текучество и свързаните с това разходи за компанията. Проучванията в глобален мащаб показват, че почти два пъти повече са кандидати за работа във фирми, които предлагат заплащане при поискване, а близо 50% нараства производителността на служителите в такива компании. Важно е да се има предвид, че услугата може да бъде частично или напълно безплатна за служителите, ако техните социално отговорни работодатели поемат изцяло или част от транзакционната такса по дигиталните аванси.

Ефектите за служителите

Използването на приложението дава възможност за по-голяма финансова свобода и гъвкавост на служителите чрез получаване на достъп до част от заплатата, която вече са изработили. По този начин те могат да покрият неочаквани разходи от различно естество, да избегнат заеми до заплата с висока лихва или такси за кредитни карти.

Тази услуга е широко разпространена на Запад, като проучванията показват, че достъпът до заплата при поискване помага на хората да си плащат сметките навреме без такси за закъснение, да намалят финансовия си стрес, както и да спестяват повече.

Как се използва

След като компанията реши да използва финансовата платформа, служителите ще имат възможност да получат част от заработената си заплата по-рано. Първо трябва да свалят на мобилния си телефон приложението Insta Cash от "магазините" на Apple и Google. След няколко стъпки по верификация на самоличността служителите могат по всяко време в денонощието да заявят дигитален аванс. Заявената сума може да бъде получена през предпочитания от тях канал, а заплатата ще бъде изплатена както обикновено, като от нея ще бъдат извадени получените през приложението аванси. Интересен е фактът, че до датата за заплата потребителите могат многократно в рамките на одобрения от работодателя лимит да правят заявки за суми.

Плюсове за работодателите: виж тук

Плюсове за служители: виж тук